AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Mercedes-Benz
Iveco Czech Republic, a.s.
Siems & Klein


Nový sportovní kabriolet Nissan 370Z Roadster

Nejnovější přírůstek řady sportovních vozů – Nissan 370Z Roadster – je nyní dostupný i na českém trhu. Nový Roadster je nižší, štíhlejší, lehčí a rychlejší než jeho předchůdce.

Nissan 370Z Roadster byl od počátku navrhován jako kabriolet, ale bez kompromisů v dynamice a jízdních vlastnostech. Nabízí proto stejný výkon, stejné jízdní vlastnosti i stabilitu jako model 370Z Coupé, ale s bonusem v podobě jízdy „s větrem ve vlasech“. Přesně 20 s trvá přeměna 370Z z dvousedadlového vozu s přiléhavou střechou na dynamický kabriolet. Ke složení a zvednutí plně automatické skládací střechy navíc stačí jen stisknout tlačítko.

Stejně jako model Coupé, pohání i Roadster poslední verze 3,7litrového motoru Nissan V6 o výkonu 328 k. Díky optimalizaci časování ventilů poskytuje motor výkon 328 k, což je navýšení o 5 procent, přičemž točivý moment narostl na 363 Nm. S technologií VVEL je motor o 6 procent úspornější. Po posledních úpravách splňuje emisní normu Euro 5. Výkon by měl uspokojit většinu zákazníků: maximální rychlost činí 250 km/h, přičemž zrychlení z 0 – 100 km/h zvládne Roadster za 5,5 s.

Podobně jako model 370Z Coupé, je i nový Roadster zaměřený spíše sportovně. Měří 4 250 mm na délku, 1 845 mm na šířku a 1 325 mm na výšku. Rozvor je kratší přesně o 100 mm (2550 mm vs. 2650 mm), přičemž rozchod přední a zadní nápravy byl zvětšen o 15 mm, resp. o 55 mm. Níže se posunulo těžiště vozu.

Za vysokou míru ovladatelnosti a celkově větší kultivovanost vděčí vůz tužší konstrukci karoserie. Také brzdný účinek byl posílen pomocí větších odvětrávaných brzdových kotoučů vpředu a vzadu a použitím proměnného přepákování pedálu brzdění.

Standardní šestistupňová manuální převodovka přichází s bonusem v podobě funkce Synchro Rev Kontrol (automatická korekce otáček při podřazování). K volitelným prvkům patří sedmistupňová automatická převodovka – je to poprvé, kdy je u vozu Roadster v Evropě automatická převodovka dostupná.

Vnitřní prostor kabiny je orientován na řidiče a pyšní se mnoha prvky, které už se staly charakteristickými atributy stylu „Z“ – tlačítko pro nastartování a vypnutí motoru, uchycení pedálu plynu k podlaze, otáčkoměr umístěný uprostřed a tři samostatné přístroje, nyní včetně teploměru oleje, umístěné uprostřed v horní části přístrojové desky.

Nissan 370Z Roadster je dostupný ve dvou verzích. U obou je standardem bohatá výbava nabízející např. 18palcové hliníkové ráfky v novém provedení, deflektor vzduchu, elektricky nastavitelná, klimatizovaná sedadla či audiosystém BOSE.

K volitelným prvkům patří např. Nissan Connect Premium, vyspělý satelitní navigační systém s pevným diskem o kapacitě 40 GB a novou obrazovkou s vysokým rozlišením.

„Vůz 370Z nabízí dynamický výkon, komfort, vyspělou technologii a bohatou výbavu. Verze Roadster k tomuto seznamu nyní přidává zážitek z jízdy s otevřenou střechou, ale naprosto bez kompromisu v jakýchkoli vlastnostech verze Coupé,“ uvádí Pierre Loing, viceprezident pro produktové plánování Nissan Europe.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




BOSCH
Standox
Mitsubishi Motors Česká republika
Interaction s.r.o.
Toplac s.r.o.