AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Siems & Klein
Scania Czech Republic s.r.o.
BusPoint

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Nový SEAT Leon CUPRA R

Nový SEAT Leon CUPRA R

Po světové premiéře na autosalonu IAA 2009 ve Frankfurtu a české na Autoshow 2009 přichází nyní nový sportovní hatchback Leon CUPRA R na náš trh. S výkonem 195 kW (265 k) je to nejvýkonnější sériově vyráběný model v historii značky SEAT.

Leon CUPRA R dokáže navíc zaujmout exkluzivním designem exteriéru, který dává na první pohled najevo jedinečný charakter tohoto vozu. Také interiér vyzařuje sportovní atmosféru závodních okruhů.

V kompletní výbavě nechybí ani elektronická uzávěrka diferenciálu XDS, která zajišťuje skvělou úroveň trakce. Kromě důrazu na potěšení ze sportovní jízdy se konstruktéři španělské automobilky zaměřili také na dosažení příkladné bezpečnosti a mimořádného pohodlí posádky.

Špičková technika a skvělé jízdní výkony

Motor 2.0 TSI o výkonu 195 kW (265 k) nadchne řidiče enormním výkonovým potenciálem, rychlými reakcemi a působivým průběhem točivého momentu.

Technické centrum společnosti SEAT se v rámci optimalizace motoru zaměřilo na úpravy jeho elektronického řízení a zvýšení plnicího tlaku. Tím bylo dosaženo zvýšení výkonu o 18 kW (25 k) v porovnání s motorem 2.0 TSI v modelu Leon CUPRA, který poskytuje největší výkon 177 kW (240 k). Motor modelu CUPRA R kromě toho dostal nové vysokotlaké vstřikovací čerpadlo, jež odpovídá požadavkům na vysoký výkon. Motor splňuje emisní normu EU V. Odstupňování převodů šestistupňové převodovky bylo speciálně přizpůsobeno charakteristice tohoto motoru.

Jízdní výkony hovoří samy za sebe: největší rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h a vůz zrychlí z 0 na 100 km/h za 6,2 s. Tento špičkový atlet pokoří kilometr s pevným startem za 25,7 s. Naproti tomu hodnota kombinované spotřeby paliva jen 8,1 litru na 100 kilometrů udílí modelu CUPRA R titul nejhospodárnějšího vozu nižší střední třídy s touto úrovní výkonu.

Působivý design

Nový Leon CUPRA R vychází z výjimečného designu verze CUPRA, který však doznal četných úprav v interiéru i exteriéru.

Výlučné postavení nového modelu dávají jasně najevo charakteristická písmena „R“ umístěná v masce chladiče, vpravo dole na zadním výklopném víku, na pravé straně přístrojové desky a na klíčku od zapalování. Exkluzivní emblémy CUPRA pak zdobí levou stranu spodní části předního nárazníku, centrální oblast zadního výklopného víka, volant a opěradla sedadel.

Závodní ambice modelu CUPRA R podtrhují další nezaměnitelné detaily, jako jsou devatenáctipalcová kola z lehkých slitin nebo leskle černé kryty vnějších zpětných zrcátek. Suverénní a spolehlivé zpomalení takto výkonného vozu zajišťují velkoryse dimenzované brzdové kotouče vpředu (345×30 mm) a vzadu (286×12 mm).

V interiéru přitahují pozornost anatomická sedadla v závodním stylu potažená šedou kombinací látky a Alcantary, dále sdružené přístroje osvětlené bílými diodami LED, kožený multifunkční volant a hliníkové pedály. Interiéru dominuje černá barva, která je použita i pro čalounění stropu, na slunečních clonách a na obložení střešních sloupků. Tento stylistický prvek dále podtrhuje sportovní charakter vozu.

Excelentní jízdní vlastnosti

Optimální bezpečnost, preciznost a ovladatelnost nového modelu Leon CUPRA R zajišťuje sériově montovaný systém jízdní dynamiky XDS, který je funkčním rozšířením elektronické uzávěrky diferenciálu integrované do stabilizačního systému ESP. Pokud elektronika rozpozná, že je vnitřní kolo poháněné přední nápravy při rychlejší jízdě příliš odlehčeno, pak XDS cíleně vytvoří na tomto kole brzdný tlak, aby byla zachována optimální úroveň trakce. XDS tím dosahuje stejného účinku jako mechanická uzávěrka předního diferenciálu, aby se kompenzovala nedotáčivost v rychle projížděných zatáčkách, která je typická pro vozy s předním pohonem. Výsledkem jsou mnohem preciznější a neutrálnější jízdní vlastnosti.

Také CUPRA R je působivou ukázkou skvělých vlastností podvozku „Agile Chassis“, který byl pro tento model odpovídajícím způsobem modifikován, aby si hravě poradil s nárůstem výkonu. Výsledkem je vůz, který se může pochlubit jednou z nejvyšších úrovní dynamiky v tomto segmentu.

Exkluzivní sériová výbava

SEAT dodává model Leon CUPRA R s rozsáhlou sériovou výbavou, k níž patří elektronické asistenční systémy, jako jsou elektronická uzávěrka diferenciálu XDS, protiblokovací systém ABS, elektronický stabilizační systém ESP, protiprokluzový systém TCS a hydraulický brzdový asistent EBA.

Co se bezpečnosti týče, nabízí Leon CUPRA R sériově airbagy řidiče a spolujezdce (u spolujezdce deaktivovatelný), boční airbagy vpředu, dva průběžné hlavové airbagy, systém ISOfix pro uchycení dětské sedačky na vnějších zadních sedadlech a systém kontroly tlaku v pneumatikách. Ve výbavě jsou rovněž zahrnuty zadní parkovací senzory, automatické rozsvěcení světel, dešťový senzor, tempomat, palubní počítač, přední mlhovky s integrovanou funkcí odbočovacích světel, klimatizace Climatronic a rádio s přehrávačem CD/MP3, osmi reproduktory a MDI.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Scania Czech Republic s.r.o.
Mercedes-Benz
BOSCH
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Toplac s.r.o.