AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
BusPoint
Mercedes-Benz
Iveco Czech Republic, a.s.


Nové Volvo C30 - se sportovní přídí a širší nabídkou

Nové Volvo C30 vystupuje z řady a poukazuje na svůj potenciál a osobitost. Důkazem toho je svěží a sebejistý design přídě. Charakter vozu je podpořen širokou nabídkou příslušenství včetně výrazné sady stylistických doplňků.

C30 je nejhravějším a nejspontánnějším modelem značky Volvo. Tento vůz je určen zejména pro zákazníky, kteří většinu času tráví ve městech a kladou vysoké požadavky na design, jízdní vlastnosti i osobitost svého automobilu. Díky široké nabídce hnacích ústrojí, designových detailů a úrovní výbavy lze Volvo C30 objednat v téměř neomezeném počtu variant. Nová C30, která byla právě dnes představena na autosalónu ve Frankfurtu 2009, nabízí ještě více možností než dříve.

„Od svého představení v roce 2006 bylo Volvo C30 za svůj unikátní vzhled mnohokrát oceněno. To platí zejména pro design zádi. S novou přídí vůz působí dojmem, jako by každá část přesně zapadla na určené místo, přičemž celková osobitost vozu byla povýšena na zcela novou úroveň,“ říká Daniel Backman, produktový manažer odpovědný za nové Volvo C30.

Exteriér také lépe ladí se způsobem, jakým se Volvo C30 řídí – je vyzývavý, přímý a nabízí mnoho nových zážitků.“ uzavírá Daniel Backman.

Hlavní změny exteriéru

Změny u Volva C30 jsou rozsáhlejší, než je u modelů značky Volvo obvyklé. Dotkly se celé přídě včetně panelů karoserie, jako jsou přední blatníky. Příď automobilu díky tomu získala radikálně nový vzhled, jenž vozu dodává charakter a osobitost, které novou C30 jednoznačně odlišují od modelů Volvo S40 a V50.

„Začleněním větší „hloubky“ do designového jazyka se příď stala dramatičtější a výraznější. Kromě zkosených linií předního nárazníku jsou to především nové světlomety posunuté vzad a vzhůru, které zdůrazňují dojem rychlosti a sportovního charakteru,“ říká Fedde Talsma, vrchní designér odpovědný za exteriér vozu.

Uprostřed přídě se nachází nové, větší logo iron mark, které tento vůz přibližuje zbytku modelové řady Volvo. Zvětšil se také vstupní vzduchový otvor připomínající otvor u modelu XC60. Mřížka chladiče má nový vzor určený výhradně pro model C30.

„Skutečnost, že se u modelu C30 zvětšil jeho vizuální objem a sebedůvěra, je zcela v souladu s designovou strategií společnosti Volvo Cars. Model C30 současně získal zcela jedinečnou podobu. Například díky nové voštinové mřížce chladiče stačí krátký pohled do zpětného zrcátka, abyste zjistili, že vůz, který vyplnil zorné pole, je nové Volvo C30,“ pokračuje Fedde Talsma.

Přestože k největším změnám designu došlo na přídi, nebyla opominuta ani záď vozu, která se nyní vyznačuje stejnými hlubokými liniemi a detaily. Kontury jsou odvážnější a dynamičtější než dříve. Černé plastové panely byly nahrazeny díly lakovanými barvou karoserie nebo kontrastním lakem, čímž se posílil vizuální kontakt mezi vozidlem a povrchem vozovky.

Další novinky v exteriéru zahrnují:

• Elegantní a moderní barvu karoserie – metalízu Orange Flame • Viditelné koncovky výfuku u motorizací T5 a D5 • Dva nové typy kol – a poprvé jsou k dispozici také bílé ráfky kol! • Možnost výběru z pěti různých barev spodních lišt – nabídka kontrastních laků pro Volvo C30

Inovace v interiéru

Volvo C30 nabízí také celou řadu nových prvků interiéru. Kromě jiného je nyní k dispozici barevná kombinace nazvaná Espresso/Blond, která je tvořena tmavě hnědou horní částí a svěžím světlým odstínem ve spodní části dveří. Světlý tón se nachází na pomezí šedé a béžové a potvrzuje silnou skandinávskou designovou tradici značky Volvo. Provedení interiéru Espresso/Blond umožňuje začlenit do textilních materiálů nové výrazné barvy, jako jsou oranžová, zelená nebo modrá. Pro tento interiér je k dispozici také barva koženého čalounění s názvem Cranberry.

„Víme, že velký podíl – téměř polovina – majitelů Volva C30 věnuje detailům interiéru velkou pozornost. Chtějí si sami zvolit, jak by měl jejich automobil vypadat, a nemají zájem o hotové balíčky. Nové Volvo C30 těmto lidem nabízí širokou škálu svěžích a moderních barev i materiálů, ze kterých mohou vybírat,“ vysvětluje Maria Uggla, vedoucí designérka odpovědná za výběr barev a čalounění.

„Snažili jsme se také, aby zákazníci mohli snáze sladit barvu vozidla s čalouněním interiéru – to je teď díky nové barevné kombinaci Espresso/Blond mnohem snazší,“ pokračuje Maria Uggla.

Dalším prvkem je kryt zavazadlového prostoru, který je vyroben z nového materiálu a opatřen vzorem, jenž podtrhuje moderní image vozu.

Středová konzola – Oyster Burst Déco

Speciální středová konzola charakteristická pro vozy Volvo je již nyní nabízena v celé řadě moderních variant. K těm nyní přibývá provedení Oyster Burst Déco. Tým designérů společnosti Volvo se inspiroval povrchovou texturou klasických švédských kytar Hagström, které získaly světové renomé v rukách hvězd, jako byl v 50. letech minulého století Elvis Presley. Hagström používá výraz „burst“ v názvu mnoha svých výrobků a jejich kytary se vyznačují vzorem, který se jemně posouvá od světlé barvy k tmavé a zpět. Podobně jako středová konzola pro Volvo C30.

Výrazná sada stylistických doplňků

Volvo C30 současně uspokojuje přání zákazníků s většími požadavky na design vozu. Mladistvá sada stylistických doplňků s odvážnějším, méně lesklým stylem dodává Volvu C30 ještě výraznější charakter. Sada zahrnuje dekorativní lištu kolem mlhovek, spodní kryt nárazníku, prahové lišty s gravírovaným logem C30 a spodní kryt zadního nárazníku se stylovým hliníkovým vzhledem. Pro motory D5 a T5 jsou k dispozici dvě koncovky výfuku o průměru 90 mm vyrobené z nerezové oceli, které poukazují na výkon motoru.

Detaily exteriéru doplňuje dramatický interiér, kde vzor podlahových koberců představuje mapu světa. Hliníková středová konzola a vnitřní kliky dveří jsou inspirovány starověkou námořní mapou a mapami pro námořní plavby. Jejich vzor obsahuje čáry poledníků a rovnoběžek, či čárkované směrové linie, jež dále zdůrazňují průzkumnické téma.

Sportovní podvozek s vynikajícími jízdními vlastnostmi Nový volitelný sportovní podvozek pro Volvo C30 je výrazně „ostřejší“ a oproti minulosti se vyznačuje vyšší tuhostí a stabilitou. Řízení je přesnější díky použití tužších pouzder. Poměr řízení se snížil, čímž bylo dosaženo o 10% rychlejší odezvy na otočení volantu. Tuhost pružin se zvýšila o plných 30 %, což přispívá k vyšší stabilitě vozidla při dynamické jízdě. Také tlumiče pérování se vyznačují vyšší tuhostí a jsou nyní jednoplášťové, což vede k mnohem rychlejšímu nárůstu tlaku. Tužší stabilizátory omezují jakoukoliv tendenci k naklánění při průjezdech zatáčkami. Nový sportovní podvozek je k dispozici pro všechny verze modelu C30 s výjimkou 1.6D DRIVe.

Hnací ústrojí – naprostá svoboda výběru i v této oblasti Sportovní podvozek a řízení Volva C30 lze kombinovat s mimořádně širokou nabídkou hnacích ústrojí, která uspokojí celé spektrum požadavků od dynamické akcelerace a vysokého výkonu až po dieselové motory s mimořádně nízkou spotřebou paliva ohleduplné k životnímu prostředí.

C30 DRIVe s funkcí start/stop

Od jara 2009 je Volvo C30 1.6D DRIVe k dispozici s pokročilým systémem start/stop, který při zastavení vozidla (například na semaforech nebo v dopravní zácpě) vypne motor. Tím se spotřeba paliva snižuje na pouhých 3,9 l/100 km a emise oxidu uhličitého jsou pouze 104 g CO2/km, což je nejnižší hodnota v daném segmentu.

Nabídka motorů, Volvo C30

Následující hodnoty jsou pro verze s manuální převodovkou při jízdě v kombinovaném cy­klu.

Benzínové motory Výkon Spotřeba paliva CO2
T5 (2,5 litru) 230 k/320 Nm 8,7 l/100 km 203 g/km
2.4i 170 k/230 Nm 8,4 l/100 km 200 g/km
2.0 145 k/185 Nm 7,4 l/100 km 177 g/km
1.6 100 k/150 Nm 7,0 l/100 km 167 g/km
Dieselové motory Výkon Spotřeba paliva CO2
D5 (2,4 litru) 180 k/400 Nm 6,2 l/100 km 164 g/km
2.0D 136 k/320 Nm 5,7 l/100 km 151 g/km
1.6D DRIVe 109 k/240 Nm 4,5 l/100 km 119 g/km
1.6D DRIVe start/stop 109 k/240 Nm 3,9 l/100 km 104 g/km

Stručné informace o motorech:

• Všechny motory jsou mimořádně kompaktní a jsou uloženy napříč, čímž je zajištěna maximální možná bezpečnost a prostornost kabiny • Pro co nejvyšší výkon je u motoru T5 a u všech dieselových motorů použita technologie přeplňování • Pro motory T5, D5 a 2.0D je k dispozici šestistupňová manuální převodovka • Pro pětiválcové benzínové a dieselové motory je k dispozici pětistupňová automatická převodovka s funkcí Geartronic • Pro motor 2.0D je k dispozici automatická šestistupňová převodovka Powershift • Všechny dieselové motory jsou standardně vybaveny částicovým filtrem • Verze 1.6 DRIVe s funkcí start/stop se vyznačuje mimořádně nízkou spotřebou paliva 3,9 litru na 100 km

Několik údajů: počet možných kombinací pro nové Volvo C30 • Nové Volvo C30 je k dispozici s nabídkou 13 různých barev karoserie a pěti různých barvách pro spodní spoilery. Celkem je možno vybírat ze 49 kombinací barev karoserie (v minulosti 13 kombinací) • Po přidání 11 různých typů kol z lehkých slitin má zákazník 529 možností, jak vytvořit unikátní automobil • 27 verzí čalounění (dříve 15) umožňují vytvoření 14 553 kombinací • Nabídka 4 obložení panelů v interiéru a středové konzoly zvyšují počet kombinací na 58 212 • Díky možnosti objednat vozidlo se zadním spoilerem nebo bez něj zdvojnásobuje počet konfigurací na 116 424 • Zákazník si může objednat střešní okno – nebo nemusí. Tím se počet dostupných variant zvyšuje na 232 848 • Volvo C30 je celosvětově k dispozici s jedenácti různými hnacími ústrojími (včetně manuálních/au­tomatických převodovek), což vede ke 2 561 328 možným kombinacím • Volvo C30 lze navíc vybavit třemi různými audiosystémy, širokou škálou bezpečnostních funkcí, parkovacím asistentem, technologií bluetooth atd. podle přání zákazníka • Celkem je k dispozici tolik možných unikátních variant, že společnost Volvo odhaduje, že pokud by si každý obyvatel Velké Británie – přibližně 60 miliónů osob – objednal nové Volvo C30, žádné dva automobily by nemusely být stejné!

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Iveco Czech Republic, a.s.
Auto Fit, spol. s r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
Mitsubishi Motors Česká republika
Mercedes-Benz