AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Scania Czech Republic s.r.o.
Mercedes-Benz
Iveco Czech Republic, a.s.

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Koncept Lexus LF-Ch

Koncept Lexus LF-Ch

Světová premiéra konceptu Lexus LF-Ch s plně hybridním pohonem na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem předznamenává vstup japonské značky do vysoce konkurenčního evropského segmentu prémiových kompaktních vozů.

Tento rostoucí segment dosáhne již v roce 2010 největšího podílu na trhu prémiových automobilů. Koncept LF-Ch kombinuje kompaktní rozměry elegantní pětidveřové karoserie, plně hybridní systém pohonu a nízké emise, aniž by podstupoval kompromisy v oblasti komfortu a potěšení z jízdy. Tím dokonale splňuje požadavky kladené nejnáročnějšími zákazníky na prémiové kompaktní vozy.

Již na první pohled je patrné, že nový koncept Lexus LF-Ch reprezentuje působivou evoluci jedinečné designérské filozofie L-finesse. Díky tmavým B-sloupkům a důmyslně skrytým tlačítkům pro otvírání zadních bočních dveří vytváří pohledná pětidveřová karoserie dojem elegantního sportovního kupé bez bočních střešních sloupků.

Ojediněle rozvážný, efektivní a elegantní design interiéru zahrnuje výrazně asymetrickou přístrojovou desku, jejíž ergonomické řešení je mimořádným způsobem zaměřeno na řidiče. Nejvyspělejší technika se zde setkává s elegancí ručně zpracované semianilinové kůže a leštěných ozdobných prvků z hliníku a dřeva zasazených do ploch z tmavého, na dotek měkkého materiálu.

V pětidveřovém konceptu jsou poprvé součástí pohonného systému Lexus Hybrid Drive pádla manuálního režimu řazení pod volantem. Ovládacím systémem Lexus Remote Touch, který měl premiéru v novém crossoveru RX 450h, minimalizuje rozptylování řidiče snadnějším ovládáním přístrojů a rozsáhlá výbava konceptu LF-Ch v oblasti zábavních systémů zahrnuje možnost připojení iPhonu pro cestující na zadních sedadlech.

Sofistikovaný plně hybridní pohonný systém konceptu LF-Ch je v kombinaci s širokým rozchodem kol, dlouhým rozvorem a nízkým těžištěm zdrojem dynamických jízdních vlastností, které zákazníci od pětidveřového prémiového kompaktního vozu očekávají. Současně však nabízí také mimořádně nízkou spotřebu paliva a minimální úroveň emisí CO2 a NOx.

Se zapnutým plně elektrickým jízdním režimem EV, který je exkluzivní funkcí systému Lexus Hybrid Drive, lze po městě cestovat téměř bezhlučně a s nulovými emisemi. Dojezd vozidla závisí v tomto případě na stavu nabití akumulátoru.

Modernizovaná modelová řada LS

Další světovou premiérou na Frankfurtském autosalonu 2009 je modernizovaná modelová řada LS, která přichází s přepracovaným designem exteriéru a interiéru, novými sedadly, důkladně aktualizovanou výbavou a vylepšenou jízdní dynamikou.

Lexus LS 600h, jediná plně hybridní luxusní limuzína na světě v prémiovém segmentu, dává nyní jasně najevo své postavení vysokovýkonné vlajkové lodi modelové řady LS exkluzivní úpravou designu exteriéru a interiéru, lepším využitím prostoru a četnými vylepšeními hybridního systému Lexus Hybrid Drive.

Dalším vývojem motoru V8 5,0 l, na němž je plně hybridní systém modelu LS 600h založen, se zlepšily ekologické parametry na úroveň emisní normy EURO V. Aktivací nového režimu ECO přejde řídicí jednotka motoru na nelineární ovládání škrticí klapky a ve snaze podpořit hospodárný styl jízdy dojde zároveň k úpravě činnosti klimatizační soustavy. Na zapnutý režim ECO upozorňuje speciální indikátor na novém, plně barevném displeji TFT.

Po technických úpravách jsou rovněž dokonalejší dynamické schopnosti vozu, jehož vysoký výkon přenáší na vozovku vyspělý pohon všech kol. Modely LS 600h jsou nyní na přední nápravě vybaveny velkými kotoučovými brzdami s vnitřním chlazením o průměru 380 mm, které byly vyvinuty ve spolupráci s firmou Brembo.

Také model LS 460 se kromě faceliftu karoserie prezentuje přepracovanou verzí vynikajícího motoru V8 4,6 l, který splňuje limity emisní normy EURO V. Součástí nového jízdního režimu ECO je kontrolka a indikátor dojezdu při hospodárném stylu jízdy, s jejichž pomocí mohou majitelé snížit spotřebu paliva a omezit dopady na životní prostředí.

Systém pneumatického odpružení byl upraven s cílem zlepšit dynamické jízdní vlastnosti modelu LS 460. Se stejným záměrem podrobili inženýři drobným změnám rovněž adaptivní odpružení AVS (Adaptive Variable Suspension), jehož optimalizovaná regulace naklánění karoserie zlepšila odezvu na řízení při vjezdu do zatáčky.

Modernizovaná modelová řada IS a IS F 2010

Inovovaná nabídka modelové řady IS zahrnuje vylepšený navigační systém a audiosystém, nový paket výbavy F-Sport. Nově upravený vysoce výkonný sportovní sedan IS F je nyní vybaven samosvorným diferenciálem.

Paket F-Sport je k dispozici pro model IS 220d a IS 250 se samočinnou převodovkou. Vnější prvky zahrnují masku chladiče ve stylu modelu IS F, zadní spoiler a exkluzivní 18“ kola z lehkých slitin. Exkluzivní černý interiér je vybaven sportovními sedadly, volantem a pákou voliče samočinné převodovky jako v modelu IS F.

Modernizovaný model IS F představený ve světové premiéře na Frankfurtském autosalonu 2009 nabízí citelné zlepšení trakce a stability v rychlých zatáčkách díky novému samosvornému diferenciálu Torsen (LSD).

Během jízdních testů na okruhu Fuji International Speedway dosáhl vůz IS F vybavený samosvorným diferenciálem Torsen o dvě sekundy rychlejšího času, než sedan IS F osazený konvenčním diferenciálem.

Modernizovaná modelová řada GS 2010

Modelová řada GS pro modelový rok 2010 dostala do vínku modernizovaný audiosystém a navigační systém, vylepšené bezpečnostní prvky a nové barvy laků karoserie a interiéru. Upravený přednárazový bezpečnostní systém PCS (Pre-Crash Safety System) s funkcemi přednárazových bezpečnostních pásů a přednárazového brzdového asistenta byl nově rozšířen o technologii přednárazového brzdění. Obě přední sedadla jsou nyní vybavena novými aktivními opěrkami hlavy.

Postavení modelu GS 450h jako vlajkové lodi této řady bylo dále posíleno několika originálními stylistickými prvky. Mezi ně patří nový design přední masky chladiče, modifikované uspořádání zadních svítilen v modrém odstínu „hybrid“ a nově navržená 18“ kola z lehkých slitin. Interiér se vyznačuje novým tlačítkem pro spouštění a vypínání motoru s podsvícením modrého odstínu „hybrid“. Exkluzivitu tohoto hybridního modelu podtrhuje nová šedá barva semianilinového koženého čalounění.

Modernizace audiosystémů a navigační soustavy

Nový navigační systém Lexus s pevným diskem lze nyní objednat pro všechny modely značky Lexus. Výhodou je značná kapacita pevného disku 40 GB a mapové pokrytí celé Evropy. Nový systém pracuje s 3D mapami, novým menu ve 14 jazycích včetně azbuky a vyspělejším systémem hlasového ovládání, které nově rozumí čtyřem dodatečně přidaným jazykům včetně ruštiny.

Pro celou modelovou řadu Lexus je dále k dispozici nová generace prémiových audiosystémů Lexus a Mark Levinson®, které jsou nyní schopné přijímat digitální vysílání DAB. Oba systémy nabízejí také rozhraní USB a Aux-In pro dokonalé připojení přenosných hudebních přehrávačů, jako jsou iPody, a připojení mobilních telefonů Bluetooth s funkcí audio streaming.

Audiosystémy Mark Levinson® využívají pevný disk navigačního systému a jsou vybaveny funkcí „Sound Library“, která využívá databázovou technologii Compact Disc Data Base pro přenos a ukládání hudebních souborů na pevný disk navigačního systému, kde je pro tento účel vyčleněna kapacita až 10 GB dostačující pro přibližně 2000 nahrávek.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




auto MOTOL BENI a. s.
Scania Czech Republic s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
Standox
BOSCH