AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
BusPoint
Iveco Czech Republic, a.s.
ContiTrade Services s.r.o.


Testovací figurína Bob pomůže snížit kolize s chodci

Společnost Volvo Cars vyvinula novou zkušební figurínu určenou pro zkoušky aktivních bezpečnostních systémů ve vozech Volvo. Nejnovější přírůstek do rodiny zkušebních figurín se jmenuje Bob.

Jedná se o muže středního vzrůstu a jeho práce se poněkud liší od té, kterou vykonávají ostatní členové rodiny figurín: Bob nikdy nesedí v automobilu při kolizi. Namísto toho je tím, kdo riskuje, že ho auto srazí.

Bob se neočekávaně objevuje za zaparkovaným vozidlem nebo se vynoří za nepřehledným rohem. Figurína je totiž zavěšena na jeřábu, který ji dokáže přemístit do zorného pole řidiče. Výzkumníci tak mohou simulovat realistické a často se vyskytující dopravní situace.

Bobovo nahodilé chování představuje výzvu pro nejnovější aktivní bezpečnostní systém společnosti Volvo, který disponuje radarem a kamerami. Úkolem nové technologie je rozpoznat chodce, který náhle vstoupí do trasy vozidla, a pokud řidič včas nezareaguje, pomáhá nový systém vozidlo zastavit.

Aby bylo možné bezpečnostní systémy vozidla řádně vyzkoušet, byl Bob navržen tak, aby co nejvíce připomínal pravděpodobného skutečného chodce.

Toto nové řešení si klade za cíl snížení nebo úplné odstranění kolizí vozidel s chodci.

„Do Boba vkládáme velké naděje, pokud jde o vývoj našich aktivních bezpečnostních systémů. Ještě zajímavější by bylo, pokud by se nám podařilo vyvinout figurínu, která by se mohla sama pohybovat. Bob je k dispozici také v dětské verzi s názvem Bob Junior a připravuje se také ženská verze. Úkolem této trojice bude pomoci našim výzkumníkům při vývoji funkcí pro předcházení nehodám s chodci,“ říká Anders Eugensson, bezpečnostní expert společnosti Volvo Cars.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mitsubishi Motors Česká republika
auto MOTOL BENI a. s.
Interaction s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
Standox