AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Siems & Klein
Scania Czech Republic s.r.o.
Mercedes-Benz

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > BMW řady 5 Gran Turismo

BMW řady 5 Gran Turismo

BMW opět vytváří zcela nový automobilový segment. Nové BMW řady 5 Gran Turismo zcela jedinečnou formou kombinuje eleganci, prostornost, komfort a variabilitu.

Moderní a atraktivní rozšíření nabídky BMW řady 5 v podobě modelu BMW řady 5 Gran Turismo je ve světovém měřítku zcela výjimečné, protože kombinuje charakteristické vlastnosti prestižního sedanu, univerzálnost vozu Sports Activity Vehicle a samozřejmě také duch klasických vozů Gran Turismo.

Vzhled nového BMW řady 5 Gran Turismo se vyznačuje proporcemi typickými pro značku BMW, ale také elegancí a výjimečností klasických kupé. Jedinečnost tomuto vozu dodává také čtveřice bezrámových oken. Při pohledu zpředu z automobilu vyzařuje síla a dynamika, což je zajištěno především typickými velkými a vzpřímenými ledvinami masky chladiče, na něž plynule navazují směrem vzad skloněné hlavní světlomety. Poprvé jsou denní světla tvořená charakteristickými světelnými kroužky s homogenním světelným efektem vytvořeným bílými LED diodami.

Velmi luxusně působící boční profil tohoto vozu, který připomíná klasická kupé, je zárukou překvapivě prostorného interiéru, v němž je doslova hmatatelný pocit komfortu a přátelskosti. Tento dojem spoluvytvářejí například výše umístěná sedadla, nadstandardní prosklení, stejně tak jako třeba na přání dodávaná prosklená panoramatická střecha nebo velmi kvalitní zpracování exkluzivních materiálů.

Přizpůsobivý interiér BMW řady 5 Gran Turismo nabízí řidiči a jeho spolujezdcům nadstandardní vnitřní prostor, který se dokáže přizpůsobit jejich aktuálním individuálním potřebám. Ve standardním uspořádání nabízejí zadní sedadla srovnatelný prostor s luxusním BMW řady 7. Prostor pro hlavu se ale vyrovná BMW X5. V tomto případě činí objem zavazadlového prostoru 440 litrů. Zavazadlový prostor tohoto vozu je od interiéru zcela oddělen – to pro tepelný i akustický komfort. Zadní sedadla je možné posunout také o 100 mm dopředu. V tomto případě je prostor na nich srovnatelný s BMW řady 5, avšak prostor pro zavazadla se zvětší až na 590 l. Po sklopení opěradel zadních sedadel se prostor pro náklad zvětší až na maximálních 1700 l.

Za mimořádnou variabilitou BMW řady 5 Gran Turismo není pouze flexibilně navržený interiér, ale rovněž dvojitá zadní výklopná stěna. Při nakládání menších věcí je možné, podobně jako u sedanu, otevřít jen menší a lehčí spodní část. Vnitřní prostor je přitom stále oddělen od samotného nakládání a nedochází ke změnám teploty. Nakládání velkých předmětů je snadné v případě, že se otevře celá zadní výklopná stěna.

Nadstandardní vnitřní prostor, moderní koncept, působivý vzhled a vysoká míra luxusu společně vytvářejí ideální prostředí pro cestování na dlouhé vzdálenosti. Zajímavostí vzhledu interiéru je vzájemné propojení dveřních výplní předních a zadních dveří, které plynule navazují na horizontálně členěnou přístrojovou desku. Specifická je také zvýšená poloha sedadel, stejně tak jako srozumitelné rozmístění ovládacích prvků včetně aplikace nejnovější generace ovládacího systému BMW iDrive. Opomenout nelze ani 10,2palcový centrálně umístěný displej s vysokým rozlišení či technologii Black Panel použitou na hlavních přístrojích. Zadní sedadla je možné nejen podélně posouvat, ale také lze měnit sklon jejich opěradel. Díky tomu si každý najde svoji komfortní pozici uvnitř tohoto výjimečného automobilu.

BMW řady 5 Gran Turismo vstupuje na trh s trojicí motorů disponujících progresivními technologiemi, stejně tak jako aplikací nejnovějších poznatků v přístupu BMW EfficientDynamics. BMW 530d Gran Turismo se vyznačuje ojedinělou kombinací jízdní dynamiky a ekonomiky provozu, kterou reprezentuje hodnota kombinované spotřeby ve výši 6,5 l/100 km, což odpovídá produkci CO2 ve výši jen 173 g/km. Výkon tohoto motoru činí 180 kW/245 k. Také dvojice zážehových motorů stanovuje ve svých kategoriích zcela nová měřítka kombinace výkonnosti a spotřeby paliva. Model BMW 535i Gran Turismo pohání první řadový šestiválec světa vybavený technologií TwinPower Turbo, vysokotlakým přímým vstřikováním High Precision Injection a plně variabilním rozvodem VALVETRONIC. Výkon tohoto provedení činí 225 kW/306 k. Vrcholem nabídky je BMW 550i Gran Turismo vybavené osmiválcovým motorem s technologií TwinPower Turbo o nejvyšším výkonu 300 kW/407 k. Všechny motory samozřejmě plní emisní standardy EU5.

Všechny modely jsou vybaveny osmistupňovou samočinnou převodovkou, která se představila ve vrcholném dvanáctiválcovém modelu BMW 760i. Použitím nově řešené sady převodů, vysoké účinnosti, hmotnosti a rozměrů shodných s předchozími šestistupňovými převodovkami se podařilo dosáhnout ještě většího komfortu, lepší dynamiky a také úspornosti. Právě převodovka je jedním z prvků koncepce BMW EfficientDynamics.

BMW řady 5 Gran Turismo bylo navrženo tak, aby prostřednictvím svých nejmodernějších technologií dokázalo nabídnout fascinující jízdní zážitky a současně také nejvyšší možnou míru komfortu. Přední náprava s dvojitými příčnými rameny, stejně tak jako unikátní pětiprvková zadní náprava Integral-V, je vyrobena z hliníkových slitin. Standardní výbavou je vzduchové odpružení zadní nápravy, stejně tak jako hydraulický posilovač řízení vybavený čerpadlem pracujícím podle aktuální potřeby. Na přání je v nabídce k dispozici také systém Integral Active Steering, kombinující aktivní řízení předních kol s řízením kol zadní nápravy.

Standardní výbavou je rovněž ucelený komplex Dynamic Drive Control, který ve čtyřech stupních (COMFORT, NORMAL, SPORT a SPORT+) ovlivňuje charakteristiku plynového pedálu, ale také režim samočinné převodovky. V kombinaci s na přání dodávaným systémem Adaptive Drive se výše zmíněným systémem ovlivňuje i nastavení adaptivních tlumičů, a to nejen pro jejich stlačování, ale také roztahování. V režimu SPORT+ dochází k posunutí zásahu stabilizačního systému DSC (Dynamic Stability Control).

Nejvyšší možná míra bezpečí je zajištěna kombinací extrémně tuhé karoserie s elektronicky synchronizovanými zádržnými systémy vozu. Samozřejmostí jsou čelní, boční a hlavové airbagy, stejně tak jako aktivní opěrky hlav na předních sedadlech. Standardní výbavou jsou dojezdové pneumatiky runflat se systémem kontroly tlaku vzduchu v pneumatikách.

Pro BMW řady 5 Gran Turismo je připravena ucelená paleta výbavy dodávané na přání. Jedná se například o balíček služeb z programu BMW ConnectedDrive, adaptivní tempomat s funkcí Stop & Go, asistent dálkových světel, systém monitorující mrtvý úhel vnějších zpětných zrcátek, zařízení upozorňující na nechtěné opuštění jízdního pruhu, čtečku značek rychlostních omezení, noční vidění BMW Night Vision s rozpoznáváním potenciálně nebezpečných osob, kameru monitorující prostor vpředu vedle vozu, couvací kameru či parkovací asistent. K dispozici je také čtyřzónová klimatizace (standard pro BMW 550i Gran Turismo), ale rovněž komunikační a navigační systém s integrovaným pevným displejem s kapacitou 80 GB, digitálním tunerem, USB portem, DVD přehrávačem a vícekanálovým zesilovačem. Opomenout nelze ani Head-Up displej či elektricky výsuvné tažné zařízení.

Modely:

  • BMW 535i Gran Turismo
  • BMW 550i Gran Turismo
  • BMW 530d Gran Turismo

Nové BMW řady 5 Gran Turismo bude v České republice uvedeno na trh 24. října 2009

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mitsubishi Motors Česká republika
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
Mercedes-Benz
Auto Fit, spol. s r.o.