AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Auto Fit, spol. s r.o.
Interaction s.r.o.
BusPoint


Novinky SEAT na autosalonu v Barceloně

Hned pět nových vozů představil SEAT ve světové premiéře na letošním mezinárodním autosalonu v Barceloně. Prezident společnosti SEAT Erich Schmitt při této příležitosti zdůraznil: „Uvádění nových produktů je nejlepší odpovědí na krizi.\"

Mezi novinkami, které SEAT v Barceloně vystavuje, vyniká nová Ibiza Bocanegra, vůz, jehož temperamentní sportovní vzhled nelze přehlédnout z žádného úhlu, natož pak zepředu. Kromě toho SEAT oslavuje čtvrt století výroby legendárních vozů Ibiza, dosud nejoblíbenější modelové řady značky, speciální verzí nové řady Ibiza „25th anniversary“ (25. výročí). SEAT současně na autosalonu vystavuje čtyři generace tohoto typu, takže návštěvníci stánku mohou obdivovat evoluci typu Ibiza od jeho prvního uvedení v roce 1984 až do dnešní doby.

Dalšími dvěma hvězdami v expozici značky SEAT jsou nové vozy León CUPRA 2009 a Ibiza FR, které obohacují řadu sportovních modelů SEAT a kombinují impozantní vzhled s prvotřídními výkony. Společnost jim dělá další novinka v podobě definitivní verze kombi Exeo ST, které bylo představeno na autosalonu v Ženevě.

Tato bezpochyby velmi významná expozice značky přichází v příznivé době, kdy SEAT ve Španělsku dosáhl za měsíc březen podle statistik registrací ekologických vozů zveřejňovaných organizací TNS skvělých prodejních výsledků. Od ledna do března 2009 bylo nově registrováno 6517 vozů SEAT s emisemi CO2 ve výši 120 g/km nebo nižšími, čímž se tato značka dostala na první místo. SEAT Ibiza se potom stal se 4257 novými registracemi nejprodávanějším vozem s takto nízkými emisemi.

Nová Ibiza Bocanegra: edice pro sběratele

Jedním z nejvýznamnějších nových produktů, které odhalil prezident firmy SEAT Erich Schmitt, je nový SEAT Ibiza Bocanegra, jedinečný exkluzivní vůz se zvláštním vnějším designem a personalizovaným interiérem, který se od ostatních modelů této řady liší výraznými úpravami.

Hlavní charakteristický prvek nového modelu Ibiza Bocanegra se nalézá na přídi vozu. Jak již název napovídá, připomíná impozantní černá příď masku, která přidává novému modelu značky SEAT na eleganci. Horní část přídě modelu Ibiza Bocanegra zdůrazňují zcela černé světlomety s dvojitou optikou a centrální maska chladiče s voštinovou strukturou a černým ozdobným rámem včetně inovativních vstupů vzduchu ve spodní části. Nárazník kombinující černý odstín s barvou karoserie nese široký vstupní otvor, jímž je přiváděn čerstvý vzduch k chladiči motoru.

Dalšími výjimečnými vnějšími stylistickými prvky jsou vnější zpětná zrcátka s černými kryty, střešní okno a atraktivní sedmnáctipalcová kola „Sira“ s nízkoprofilovými pneumatikami 215/40 R 17. Co však skutečně identifikuje osobnost nového vozu španělské značky, je nápis „Bocanegra“ uprostřed zadního výklopného víka, což je charakteristický znak nejexkluzivnějších verzí vozů značky SEAT.

V interiéru Ibizy Bocanegra upoutají okamžitě pozornost sportovní sedadla, čalouněná specifickou látkou vyrobenou z kosodélníků sešitých červenou nití. Na opěradlech sedadel je navíc červeně vyšito logo v podobě velkého písmena „B“ jako rozpoznávacího znaku této verze.

Dalším poutavým prvkem v interiéru je tříramenný volant. Uprostřed svislého ramena je písmeno „B“ z hliníku, které symbolizuje název Bocanegra. Volant je rovněž vybaven pádly pro manuální řazení sedmistupňové převodovky DSG. Uvnitř převažují různé odstíny černé a zvlášť nápadné jsou prvky vnitřní výbavy v odstínech černá Brillante a černá Carbón.

Nový SEAT Ibiza Bocanegra se bude dodávat ve verzích FR a CUPRA poháněných motorem 1.4 TSI Twincharger s výkonem 110 kW (150 k) nebo 132 kW (180 k). Součástí široké nabídky výbavy je systém XDS, který předvídá ztrátu trakce hnacích kol a omezuje přenos hnací síly na příslušné kolo, dále ESP, TCS + EBA, ABS, asistent rozjezdu do kopce, systém kontroly tlaku v pneumatikách, airbag řidiče a spolujezdce, boční airbagy, sportovní podvozek a přední mlhovky s integrovanou funkcí odbočovacích světel.

Nová Ibiza “25th anniversary“ připomíná významné jubileum

První modely SEAT Ibiza byly odhaleny světu na Pařížském autosalonu v roce 1984. Touto nezapomenutelnou událostí začal úspěšný příběh, který dnes pokračuje čtvrtou generací nejúspěšnějšího typu španělské značky, jež byla na trh uvedena v minulém roce.

Ibiza je důležitým milníkem v historii španělské značky. SEAT proto oslavuje jubileum čtvrt století výroby vozů Ibiza představením zvláštního modelu 25th Anniversary (25. výročí) na autosalonu v Barceloně, jenž se bude dodávat v obou karosářských variantách jako pětidveřová Ibiza a třídveřová Ibiza SC s motory 1.4/63 kW (85 k) a 1.9 TDI/77 kW (105 k) a stupněm výbavy Sport. V ČR se uvedení tohoto modelu neplánuje.

SEAT současně vystavuje na autosalonu v Barceloně čtyři generace vozů Ibiza, na nichž mohou návštěvníci sledovat evoluci tohoto typu od jeho prvního uvedení do dnešní doby. Každou ze čtyř generací reprezentuje jeden model vozu, který se stal významnou ikonou pro generace mladých Španělů i španělského motorismu.

SEAT León CUPRA 2009: závodní odkaz

Nejvýkonnější vůz ve výrobním programu značky SEAT se začne prodávat koncem jara s faceliftem exteriéru, přepracovaným interiérem a motorem 2.0 TSI/176 kW (240 k).

Návštěvníci autosalonu v Barceloně mohou obdivovat design vozu, který se stal vzorem výkonnosti a jízdních vlastností hlavně díky excelentní práci odvedené při konstrukci podvozku a výkonného a hospodárného motoru 2.0 TSI/176 kW (240 k). A to nejlepší teprve přijde, neboť zlepšení verze pro rok 2009 včetně elektronického systému XDS pasují nový model León CUPRA na skutečného vůdce svého segmentu.

Nový León CUPRA bude stát 699 900 Kč a v jeho kompletní sériové výbavě nebude chybět mimo jiné systém XDS, ABS, TCS, ESP a brzdový asistent EBA, systém kontroly tlaku v pneumatikách, airbag řidiče a spolujezdce, boční airbagy vpředu, průběžné hlavové airbagy, klimatizace Climatronic, přední mlhovky s integrovanou funkcí odbočovacích světel, palubní počítač, tempomat, systém ISOfix pro uchycení dětské sedačky na vnějších zadních sedadlech, sportovní podvozek a rádio s CD/MP3 přehrávačem, 8 reproduktory a multimediálním portem USB/AUX-In. Na přání bude k dispozici například SEAT media systém, který zahrnuje navigaci s dotykovou obrazovkou a Bluetooth handsfree.

Nová Ibiza FR: rozšíření sportovní řady

Novou řadu sportovních modelů Ibiza rozšířila atraktivní verze FR, která kombinuje inovativní design s charakterem a exkluzivitou motoru 1.4 TSI Twincharger/110 kW (150 k) a sedmistupňové převodovky DSG doplněné manuálním řazením pádly na volantu.

Jak již název napovídá, dostal model SEAT Ibiza FR mimořádně sportovní design exteriéru a odpovídající provedení interiéru. Atletický celkový vzhled zaujme na první pohled nově tvarovanými předními a zadními nárazníky a voštinovou maskou chladiče s chromovaným ozdobným rámem a voštinovými výplněmi vstupů pro náporový vzduch, které skvěle ladí s charakteristickým „šípovým designem“ nových vozů Ibiza. Mezi další vnější specifické prvky modelu FR patří stříbrné kryty vnějších zpětných zrcátek, pneumatiky 215/40 na originálních sedmnáctipalcových kolech a dvojitá koncovka výfuku vyvedená na levé straně zadního nárazníku.

V interiéru jsou lesklé černé ozdobné prvky kolem panelu rádia, na hlavním stínítku panelu přístrojů nebo na středovém tunelu kolem volicí páky automatizované převodovky DSG. Dalšími prvky, které přispívají ke sportovní atmosféře, jsou specifické stupnice přístrojů s logem FR, nově tvarovaný volant s pádly pro manuální řazení převodovky DSG a design sedadel, jejichž výrazné boční vedení a vyšívané potahy se odlišují od ostatních modelů této řady.

Nový model značky SEAT je sériově vybaven mimo jiné systémy XDS, ESP, TCS + EBA, ABS, asistentem rozjezdu do kopce, systémem kontroly tlaku v pneumatikách, airbagy řidiče a spolujezdce, bočními airbagy, palubním počítačem, tempomatem, klimatizací Climatronic, rádiem s přehrávačem CD/MP3 + 6 reproduktory + vstupem pro externí přehrávač AUX-in a sportovním podvozkem.

Nové Exeo ST: rodinná verze je připravena

Po premiéře na Ženevském autosalonu je v Barceloně vystavena definitivní verze nového kombi SEAT Exeo ST, která na podzim rozšíří nabídku značky SEAT i na českém trhu.

Nové Exeo ST se hodně podobá čtyřdveřové verzi sedan. Jediným rozdílem je vedle typu karoserie její délka 4,666 m a objem zavazadlového prostoru 442 litrů s možností jeho zvětšení sklopením zadních sedadel. Dalšími prvky, jimiž se nová rodinná verze od sedanu odlišuje, jsou podélné střešní nosiče, které jsou praktické pro přepravu rozměrných předmětů, a nové zadní výklopné víko, jež otvírá široký otvor pro nakládání zavazadel na zcela rovnou podlahu.

Z nového kombi SEAT Exeo ST vyzařuje kvalita. Novinka je ideálním partnerem pro všechny, kdo potřebují hodně místa pro cestování s celou rodinou a velkým množstvím zavazadel za svými koníčky a aktivním využitím volného času.

Stejně jako v případě sedanu zahrnuje nabídka modelů SEAT Exeo ST šest motorů, tří zážehových a tří vznětových s technologií common rail. Kompletní řada splňuje přísnou emisní normu EU V a dodává se ve třech stupních výbavy Reference, Style a Sport.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Iveco Czech Republic, a.s.
auto MOTOL BENI a. s.
BOSCH
Siems & Klein
Auto Fit, spol. s r.o.