AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Mercedes-Benz
BusPoint
Auto Fit, spol. s r.o.


Bridgestone uvádí novou pneumatiku Battlax BT-003 Racing Street

Nové pneumatiky pro sportovní motocykly používají technologii odvozenou přímo ze závodních plášťů Bridgestone pro MotoGP.

Nové závodní silniční pneumatiky Bridgestone Battlax BT-003RS umožní sportovním motocyklům s objemem nad 250 m3 dosahovat mimořádných výkonů na silnici i na závodní trati. Milovníci sportovního svezení se mohou těšit na vzrušující úroveň přilnavosti, kterou dokáže nabídnout jen technologie vícevrstvé směsi, kterou firma Bridgestone vyvinula pro závody MotoGP.

Technologie směsi z MotoGP zaručuje maximální přilnavost

Firma Bridgestone spojila špičkové technologie z konstrukce závodních pneumatik pro MotoGP s nejnovější technologií vícesložkové směsi SACT (Straight And Cornering Technology), aby vyrobila sportovní pneumatiku, která poskytuje vysokou úroveň přilnavosti při brzdění, průjezdu zatáčkou a akceleraci.

Přední pneumatika BT-003RS má běhoun s technologií 3LC – 3 sekční běhounové směsi (3-Layer Compound). Směs uprostřed běhounu dosahuje optimálních vlastností pro jízdu v přímém směru a delší životnost, zatímco nově vyvinutá pryžová směs „Ultraction Compound“ v navazujících ramenních oblastech zajišťuje skvělou přilnavost a intenzivní kontakt s vozovkou. Stejný princip rozdělení běhounu do tří zón s různým složením směsi byl aplikován i u zadní pneumatiky BT-003RS. Centrální část běhounu garantuje dobrou stabilitu a dlouhou životnost a ramenní oblasti přenášejí s vysokou účinností výkon motoru na vozovku. Výsledkem je mimořádné boční vedení a intenzivní pocit kontaktu s vozovkou i při velkém náklonu v zatáčce. Jezdec tak získává dojem, jako by jel téměř po kolejích.

Zdokonalená ovladatelnost

Konstrukce předních a zadních pneumatik vychází z osvědčené platformy HTSPC (Vysokotažný pogumovaný kord) s bezešvým ocelovým nárazníkem MSB (Mono Spiral Belt). Tato jednodílná konstrukce umožňuje lepší kontrolu smyku a zvyšuje směrovou stabilitu během průjezdu zatáčkou při dobré charakteristice tlumení rázů od nerovností. Menší míra stlačení pláště při zatížení udržuje rovnoměrnou styčnou plochu a zaručuje stabilitu ve vysokých rychlostech.

Nápadné drážky ve tvaru písmene S uprostřed běhounu přední a zadní pneumatiky zprostředkovávají vynikající kontakt s vozovkou a preciznost při změnách směru. Široké lamelové drážky vedené z centrální do ramenní části běhounu zlepšují odvod vody a výkon na mokru při běžné jízdě na silnici.

Skvělé vlastnosti nových pneumatik potvrdily zkušební jízdy odborných novinářů a dvou jezdců z MotoGP na jihošpanělském okruhu Almeria. Randy de Puniet, jezdec týmu MotoGP LCR Honda, shrnul své zkušenosti následovně: „Poprvé jsem jezdil na okruhu na silničním motocyklu. Samozřejmě to není stroj MotoGP, ale přesto jsem se svezl pořádně rychle. A byl jsem opravdu velmi překvapen, jak vysokou přilnavost pláště BT-003RS nabízejí. Myslím si, že tento produkt firmy Bridgestone uspokojí potřeby zákazníků jak v oblasti výkonu, tak i bezpečnosti.“ Gunther Podevyn, vedoucí manažer oddělení pneumatik pro motocykly v Bridgestone Europe, k tomu dodává: „Nové pláště BT-003RS jsou silniční pneumatiky, které se cítí jako doma také na okruzích. Fungují již od velmi nízkých teplot, při nichž na silnici nabízejí dobrý výkon a bezpečnost. Odborní novináři a závodní jezdci se však mohli přesvědčit, že naše zkušenosti z MotoGP se odrážejí také ve skvělých vlastnostech těchto pneumatik při jízdě na závodní trati.“

Nové pláště BT-003RS postupně nahradí řadu BT-002RS, kterou překonávají lepší ovladatelností ve všech jízdních režimech doprovázenou výrazně lepší citlivostí, zpětnou vazbou, stabilitou, přilnavostí a rovněž prodlouženou životností. Pneumatiky Battlax BT-003RS se v Evropě prodávají od začátku roku 2009 ve třech rozměrech pro přední kolo a v šesti rozměrech pro zadní kolo.

Firma Bridgestone věnuje dlouhodobě maximální úsilí vývoji špičkových pneumatik pro motocykly, které kombinují kvalitu s výkonem a dlouhou životností. Nabídka zahrnuje pláště pro profesionální závodníky (enduro, motokros, okruhy), sportovní nadšence, milovníky cestovních strojů a uživatele skútrů a malých motocyklů. Radiální pneumatiky Battlax jsou vhodné pro sportovní a sportovně-cestovní modely, Battle Wing – Trail Wing jsou pro silniční/terénní využití a pláště Exedra se hodí pro zakázkové motocykly a motocykly pro každodenní provoz. Firma Bridgestone je také předním dodavatelem pneumatik pro motocykly vyráběné v Evropě. Spoléhá na ně Honda (Španělsko a Itálie), BMW (Německo), Suzuki (Španělsko), KTM (Rakousko), Triumph (Velká Británie) a Ducati (Itálie).

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku

Fotogalerie: Bridgestone uvádí novou pneumatiku Battlax BT-003 Racing Street

FotografieFotografieFotografieFotografie
Fotografie 



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mitsubishi Motors Česká republika
auto MOTOL BENI a. s.
Toplac s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.