AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Auto Fit, spol. s r.o.
BusPoint
Mercedes-Benz


Nové pojetí vysokovýkonného sportovního vozu: BMW X5 M, BMW X6 M

Když se v označení některého z vozů BMW objeví písmeno M, znamená to jediné – zaměření na sportovní jízdní projev a pověstnou radost z jízdy. Co se ale stane, když se v názvu automobilu BMW objeví kombinace písmene M a X?

U sportovního automobilu je nejdůležitější jeho motor. V případě vozů BMW X5 M a BMW X6 M se jedná zážehový osmiválec přeplňovaný patentovaným systémem s dvojicí turbodmychadel Twin Scroll. Z objemu 4,4 litru produkuje při 6000 min-1 výkon 408 kW/555 k, což z něj činí nejvýkonnější jednotku použitou v sériovém voze BMW. Ještě úchvatnější je ale nabízený točivý moment. Svého maxima 680 Nm totiž dosahuje takřka v celém svém provozním rozsahu – konkrétně mezi 1500 a 5750 min-1!

Přeneseny do praxe znamenají tyto hodnoty u obou modelů, BMW X5 M i BMW X6 M, zrychlení z klidu na 100 km/h během 4,7 sekundy, akceleraci na dvojnásobnou rychlost 16,9 s a schopnost ujet kilometr s pevným startem jen za 23,5 s. Nejvyšší rychlost je elektronicky omezena, avšak vzhledem k výjimečnému charakteru lze v rámci doplňkové výbavy M Driver’s paket posunout zásah omezovače až na 275 km/h.

Automobily BMW jsou pověstné tím, že jejich podvozek je rychlejší než výkonný motor. V případě vozů BMW X5 M a BMW X6 M to samozřejmě beze zbytku platí také. Jsou totiž vybaveny propracovaným podvozkem s dvojitými příčnými rameny a víceprvkovou zadní nápravou. Samozřejmostí je rovněž inteligentní pohon všech kol xDrive, který automaticky rozděluje sílu motoru mezi předními a zadními koly. Řízenou distribuci mezi oběma zadními koly má na starosti systém Dynamic Performance Control. Jedná se o nejvyspělejší a nejpřizpůsobivější pohon všech kol na trhu. Vyznačuje se schopností maximálně využít dostupnou trakci, což se projevuje jak vyššími rychlostmi při jízdě v zatáčkách, tak také působivou stabilitou a bezpečností.

Automobily BMW z divize M jsou pověstné nejen dynamikou, ale také přesnými a rychlými reakcemi na všechny impulzy řidiče. Svým projevem tyto automobily dokáží ohromit méně zkušené řidiče a současně také zapůsobit na profesionální piloty. To všechno jsou vlastnosti, které vycházejí ze sladění všech systémů podvozku. Kromě zmiňovaného inteligentního pohonu všech kol se jedná o odpružení Adaptive Drive, jež kombinuje stabilizátory s proměnnou tuhostí a adaptivní tlumiče EDC. Opomenout nelze ani variabilní posilovač řízení Servotronic, který je schopen zprostředkovat intenzivní zpětnou vazbu.

Výjimečný celek doplňuje sportovní šestistupňová samočinná převodovka s možností sekvenčního řazení pomocí páček na volantu, jež dokáže řidiči navodit pocit přímého spojení motoru s koly. Řidiči ostatních modelů z produkce BMW M GmbH si oblíbili systém M Drive, umožňující široké nastavení různých režimů automobilu. Z komfortního vozu pro každodenní ježdění se může na povel jediného tlačítka během okamžiku stát nekompromisní sportovní vůz se vším, co k tomu patří. Řidič si může pod tlačítko M Drive na volantu uložit vlastní nastavení charakteristiky motoru, převodovky, řízení, odpružení, stabilizačního systému DSC a například také režimu zobrazení na přání dodávaného Head-Up displeje.

Exkluzivita vozů BMW X5 M a BMW X6 M je zřejmá na první pohled. Oba vozy mají shodnou přední část, která vychází z modelu BMW X6. Příď je ale zcela přepracovaná a jejím dominantním rysem jsou nezaměnitelné otvory pro příchod vzduchu k chladičům. Jejich provedení působí tak intenzivně díky zapuštěným ochranným mřížkám, které přední části dodávají originální tříprostorový výraz. Nezaměnitelné rysy designu jsou u obou modelů použity také na zádi a prazích. Zaměření těchto vozů na sportovní jízdu po silnicích ukazuje také kompletní lakování nárazníků barvou karoserie, stejně tak jako nepřehlédnutelná kola originálního designu.

Oba vozy jsou typickými produkty BMW M také uvnitř. Sportovní sedadla jsou standardně čalouněná kůží a vyznačují se elektrickým nastavováním a logem M umístěným na hlavových opěrkách. Do bohaté výbavy patří sportovní M volant, bi-xenonové světlomety, ale také kvalitní hi-fi aparatura. Zmínit je potřeba též novou generaci systému iDrive, který ve spojení s navigačním systémem Professional disponuje mnoha novými komfortními a bezpečnostními funkcemi z programu BMW ConnectedDrive.

Nové modely BMW X5 M a BMW X6 M jsou na trhu zcela výjimečnými vozy, nabízejícími nefalšovaně sportovní projev typický pro všechny vozy BMW s písmenem M ve znaku, ale současně také každodenní použitelnost a přirozenou chuť po pohodlném překonávání dlouhých vzdáleností. Oba tyto automobily, ačkoliv se od sebe liší svým charakterem, nemají na trhu rovného soupeře, a to platí nejen pro nabízenou dynamiku, bezpečnost či komfort, ale také z hlediska úspornosti.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Standox
Mitsubishi Motors Česká republika
Toplac s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
Siems & Klein