AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Mercedes-Benz
Scania Czech Republic s.r.o.
ContiTrade Services s.r.o.


Toyota: testování hybridních vozů s technologií Plug-in

Společnosti EDF a Toyota oznámily uskutečnění dalšího významného kroku v rámci praktického testování na území Francie, do kterého se zapojí hybridní vozy s technologií Plug-in (PHV) využívající moderní infrastrukturu určenou k tomuto účelu.

Vybraným firmám a partnerům bude koncem roku 2009 zapůjčena přibližně stovka vozů PHV nejnovější generace vybavených lithium-iontovými akumulátory. Vozy se budou pohybovat v okolí Štrasburku po dobu přibližně tří let. Projekt je finančně podporován výzkumným fondem Francouzské agentury pro životní prostředí a řízení energetiky (ADEME) v rámci sponzoringu projektů v oblasti vývoje automobilů s nízkými emisemi.

Zmiňovaný program je součástí globálního projektu automobilky Toyota, který se od konce roku 2009 začne realizovat i v Japonsku a Spojených státech. Hlavním cílem společnosti Toyota je blíže prozkoumat technologie a výkonové parametry hybridních vozů s technologií Plug-in. Cílem EDF je vyhodnocovat nejrůznější možnosti provozování infrastruktury určené k dobíjení vozů typu PHV. Společným cílem obou firem je šířit obecné povědomí o těchto technologiích mezi zákazníky v rámci příprav na širší komerční využití v budoucnu.

Díky partnerské spolupráci EDF a Toyoty se na podzim 2007 uskutečnily evropské silniční testy vozů PHV ve Francii, které se o rok později rozšířily i na území Velké Británie.

K dobíjení vozidel PHV se bude používat inovativní technologie, která garantuje bezpečné dobíjení, komunikaci mezi elektrickou zásuvkou a vozem, identifikaci vozu a účtování za odebranou energii. EDF a její filiálka Electricité de Strasbourg (ES) budou v rámci projektu spolupracovat po technické a finanční stránce se všemi zúčastněnými subjekty, které zřídí několik set dobíjecích míst v domácnostech uživatelů, v prostorách partnerů, na veřejných parkovištích i podél veřejných komunikací.

Ve vozech s pohonem PHV je použita standardní technologie hybridního pohonu Toyota, zde je však rozšířena o možnost dobíjení baterií z běžné elektrické zásuvky. PHV automobilky Toyota přináší „to nejlepší z obou světů“: na krátké vzdálenosti lze vůz používat jako ryzí elektromobil s nulovými emisemi CO2 a zcela tichým chodem. Na delší vzdálenosti zase PHV funguje jako běžný vůz s hybridním pohonem, kdy přináší výhody hybridní technologie, jako je nízká hladina emisí, nízká spotřeba paliva a výtečné jízdní výkony. Toyota očekává, že PHV dosáhne bezkonkurenčně nízké spotřeby paliva, a tedy i rekordně nízké hladiny emisí – v porovnání s jakýmkoli jiným sériově vyráběným vozem současnosti.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mercedes-Benz
Mitsubishi Motors Česká republika
Iveco Czech Republic, a.s.
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
BOSCH