AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Iveco Czech Republic, a.s.
Auto Fit, spol. s r.o.
BusPoint

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Auto roku 2009 v ČR: Škoda Superb

Auto roku 2009 v ČR: Škoda Superb

Jako celkový vítěz vyšel z patnáctého ročníku ankety „Auto roku 2009 v České republice“, do níž bylo nominováno 42 automobilových novinek na českém trhu, vůz Škoda Superb.

Škoda Superb je Auto roku 2009 v ČR a současně vítězem kategorie Vozy středních tříd (v konkurenci šesti dalších vozů). Tento vůz vyniká vyspělou konstrukcí s několika inovativními prvky a neotřelou koncepcí karoserie Twindoor, která umožňuje otvírat zavazadlový prostor podle potřeby jako u klasického čtyřdveřového sedanu (malé víko) nebo praktického liftbacku (výklopné víko i se zadním oknem). Audi Q5 se stalo vítězem v kategorii SUV + off-road, kde byla konkurence nominovaných vozů největší a také nejvyrovnanější (celkem 12 novinek). K přednostem tohoto vozu patří atraktivní design, prostorný a prakticky zařízený interiér a celá řada moderních technologií, které zvyšují komfort a bezpečnost jízdy. Podle pravidel ankety se technicky shodné vozy prodávané pod různými značkami hodnotí samostatně. Ze souboje mezi dvojčaty Citroën Berlingo a Peugeot Partner Tepee o vavříny v kategorii MPV vyšel vítězně Citroën, přičemž tato dvojice za sebou nechala šest dalších konkurentů. Berlingo i Partner Tepee vyniká obrovským vnitřním prostorem a překvapivě vysokou úrovní jízdního komfortu. Minivozy a malé vozy jsou v ČR nejprodávanější, a tak nepřekvapí, že Superb musel bojovat o celkové vítězství právě s vítězem této kategorie s osmi nominacemi, jímž se stala nová generace Fordu Fiesta, která přišla na trh se svěžím designem a v této třídě neobvyklou porcí radosti z jízdy, kterou zaručuje pečlivě naladěný podvozek. Znovuoživená legenda Volkswagen Scirocco získala prvenství v příliš různorodé kategorii Luxusních a sportovních vozů a kabrioletů. Je to jeden z prvních představitelů nového stylistického pojetí německé značky, které sází na dynamický projev. Sportovně okořeněný technický základ pochází z nové generace Golfu.

V letošní anketě měla na rozdíl od minulých ročníků slovo nejen odborná porota, ale také veřejnost, jejíž hlasy se v konečných výsledcích projevily třetinovou váhou (veřejného hlasování se zúčastnilo 70 047 osob). Novinkou bylo rovněž rozšíření dosud čistě novinářské poroty o několik profesionálních odborníků z automobilové oblasti (celkově bylo 23 porotců) a rozdělení nominovaných automobilů do pěti různých kategorií, takže kromě celkového vítěze existuje i pět dílčích vítězů v jednotlivých kategoriích. Anketu „Auto roku 2009 v České republice“ vyhlásil Svaz dovozců automobilů a Sdružení automobilového průmyslu ve spolupráci s generálním partnerem, společností Credium. Sdružení automobilového průmyslu jako spoluvyhlašovatel ankety „Auto roku 2009 v České republice“ vyhlásilo v souvislosti s touto anketou další ročník akce „Dodavatel pro Auto roku 2009 v ČR“. Přihlásit se do ní mohli jeho členové vyrábějící díly nebo příslušenství pro automobily nominované do ankety. Ti výrobci, kteří dodávají své produkty pro Auto roku 2009 v ČR, mohou používat označení „Dodavatel pro Auto roku 2009 v ČR“. Tuzemské firmy dodávají díly nebo konstrukční celky pro 86 % ze všech 42 automobilů nominovaných do ankety a vyráběných v různých zemích. Díly z české produkce se nacházejí v konstrukci všech nominovaných vozů evropských značek.

Auto roku 2009 v ČR – TOP 20 v celkovém pořadí

  1. Škoda Superb
  2. Ford Fiesta
  3. Audi Q5
  4. Alfa Romeo MiTo
  5. BMW X6
  6. Volkswagen Scirocco
  7. Volvo XC60
  8. Mazda 6
  9. Ford Kuga
  10. Volkswagen Passat CC
  11. BMW řady 7
  12. Citroën Berlingo
  13. Seat Ibiza
  14. Honda Jazz
  15. Honda Accord
  16. Mercedes-Benz třídy GLK
  17. Subaru Forester
  18. Renault Laguna Coupé
  19. Peugeot Partner Tepee
  20. Citroën C5

Minivozy a malé vozy

  1. Ford Fiesta
  2. Alfa Romeo MiTo
  3. Seat Ibiza
  4. Honda Jazz
  5. Hyundai i10
  6. Dacia Sandero
  7. Opel Agila
  8. Suzuki Splash

Vozy středních tříd

  1. Škoda Superb
  2. Mazda 6
  3. Volkswagen Passat CC
  4. Citroën C5
  5. Honda Accord
  6. Mitsubishi Lancer
  7. Lancia Delta

SUV a terénní vozy

  1. Audi Q5
  2. BMW X6
  3. Volvo XC60
  4. Ford Kuga
  5. Mercedes-Benz GLK
  6. Subaru Forester
  7. Toyota Land Cruiser V8
  8. Renault Koleos
  9. Nissan Murano
  10. Peugeot 4007
  11. Jeep Cherokee
  12. Fiat Sedici

MPV

  1. Citroën Berlingo
  2. Peugeot Partner Tepee
  3. Chrysler Grand Voyager
  4. Renault Kangoo
  5. Dodge Journey
  6. Hyundai H1 Tour
  7. Fiat Fiorino (osobní)
  8. Lancia Phedra
  9. Chevrolet HHR

Luxusní a sportovní vozy a kabriolety

  1. Volkswagen Scirocco
  2. BMW řady 7
  3. Jaguar XF
  4. Renault Laguna Coupé
  5. Audi A3 Cabriolet
  6. BMW řady 1 Coupé/Cabrio

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




BMW Group Česká republika
Scania Czech Republic s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
Mitsubishi Motors Česká republika
Interaction s.r.o.