AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Mercedes-Benz
Interaction s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.


Opel Zafira 1.6 CNG Turbo: nová dynamika na zemní plyn

Přeplňované motory na zemní plyn by mohly zvýšit atraktivitu tohoto alternativního paliva i u řidičů, kteří kladou důraz na dynamické zrychlení. Po Volkswagenu představil takový motor koncem roku 2008 také Opel.

Zemní plyn získává na významu. Jen za prvních devět měsíců roku 2008 bylo v Německu, Itálii, Švédsku, Rakousku a Švýcarsku prodáno více než 75 000 vozidel na zemní plyn. Druhou nejúspěšnější značkou v tomto segmentu je v evropském měřítku Opel. Ten na prosincovém autosalonu v Boloni vystavil ve světové premiéře kompaktní minivan Opel Zafira 1.6 CNG Turbo, jehož výkon 110 kW/150 k umožňuje jízdu rychlostí až 200 km/h při kombinované spotřebě zemního plynu jen 5,3 kg/100 km, což odpovídá emisím CO2 ve výši 144 g/km. To je jen o 6 g/km víc než u již vyráběného modelu bez přeplňování, jehož výkon je však o 60 % nižší. Svým hospodárným a ekologickým provozem se tato novinka řadí do rodiny modelů Opel ecoFLEX, přestože nabízí dynamiku, jakou by většina zákazníků od „zeleného“ vozidla nečekala. Díky přeplňování má řidič k dispozici maximum točivého momentu 210 N.m už při 2300 ot./min. Po konstrukční stránce má motor na zemní plyn speciální písty, ventily a sedla ventilů, jakož i samostatné vstřikovací soustavy pro zemní plyn a benzin a odpovídajícím způsobem upravenou elektronickou řídicí jednotku.

Opel Zafira 1.6 CNG Turbo přijde na evropské trhy začátkem roku 2009. Opel se výrobou vozidel s pohonem na zemní plyn zabývá již mnoho let a v uplynulém roce zaznamenalo razantní nárůst zájmu o tento druh automobilů také české zastoupení značky Opel. Nový výkonnější motor pro Zafiru zřejmě tento trend ještě více podpoří. Motor 1.6 CNG Turbo vychází z koncepce Monovalent Plus, kterou Opel představil již v roce 2001. To znamená, že jeho konstrukce je optimalizována po spalování zemního plynu (nebo biometanu, příp. libovolné směsi zemního plynu a biometanu), ale současně dokáže motor spalovat i benzin z rezervní nádrže, aby byla zaručena mobilita i v případě, že řidiči dojde zemní plyn mimo dosah plnicí stanice CNG. Na zemní plyn slibuje výrobce dojezd až 370 km, přičemž zásoba 14 litrů benzinu by měla stačit pro dalších 150 kilometrů. Čtyři nádrže na zemní plyn jsou uloženy pod podlahou, takže nijak neomezují využitelnost sedmimístného interiéru s variabilním uspořádáním sedadel Flex7.

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




BMW Group Česká republika
Interaction s.r.o.
Standox
Scania Czech Republic s.r.o.
auto MOTOL BENI a. s.