AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Auto Fit, spol. s r.o.
Mercedes-Benz
BusPoint


Nissan Cube: třetí generace vyráží do světa

Třetí generace kultovního vozu Nissan Cube měla světovou výstavní premiéru na autosalonu v Los Angeles, přičemž se záhy začala prodávat na japonském trhu.

Nový Nissan Cube si zachovává originální styl druhé generace s asymetrickým designem karoserie, ale jeho rozměry výrazně vzrostly. Rozvor je nyní dlouhý 2530 mm místo 2360 mm a délka vozu se prodloužila z 3731 mm na 3890 mm (u americké verze: 3980 mm). Větší je i šířka (1695 mm místo 1610 mm) a výška karoserie (1650 mm místo 1626 mm). První Cube z roku 1998 byl nezajímavou krabicí na kolech a podle toho vypadaly také prodejní statistiky tohoto modelu. Druhá generace představená v roce 2002 definovala „krabici na kolech“ zcela novým způsobem a tento Cube se záhy stal hitem v Tokiu a jedním z nejprodávanějších Nissanů v Japonsku (celkové prodeje řady Cube v Japonsku od roku 1998 se již blíží jednomu milionu vozů), kde se kromě pětimístného provedení prodávala i prodloužená verze Cube3 se sedmi sedadly a také provedení s automaticky připojitelným pohonem zadní nápravy v případě prokluzu předních kol (systém e4WD). Třetí generace Nissanu Cube (kódové označení Z12), která na svět přichází s tváří buldoka ve slunečních brýlích, bude usilovat o úspěch také na exportních trzích.

Technickým základem modelové řady Cube je nová generace alianční platformy B (Renault-Nissan), jejíž dosavadní podobu využívá například Nissan Micra/March a Tiida/Versa. Japonské provedení je poháněno výhradně zážehovým čtyřválcem HR15DE o objemu 1,5 l/80 kW (109 k) ve spojení s plynulou převodovkou CVT. Kromě verzí s pohonem předních kol jsou v nabídce také modely s pohonem všech kol e4WD. Americký Cube se bude prodávat s větším motorem MR18DE o objemu 1,8 l/91 kW (124 k), přičemž zákazníci budou mít volbu mezi šestistupňovou mechanickou převodovkou a plynulou Nissan Xtronic CVT s adaptivním programem řazení ASC (Adaptive Shift Control). Paleta motorů pro evropské trhy bude zahrnovat jednotky 1.6 a 1.5 dCi. Bližší údaje zatím nebyly zveřejněny. V pětimístném interiéru je zadní lavice podélně posuvná a má nastavitelný sklon opěradla. Na jaře 2009 přijde Nissan Cube poprvé na americký trh a na podzim 2009 se tohoto zajímavého vozu dočkají také zákazníci v Evropě.

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mitsubishi Motors Česká republika
Mitsubishi Motors Česká republika
BOSCH
Auto Fit, spol. s r.o.
Mercedes-Benz