AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
BusPoint
Interaction s.r.o.
Siems & Klein


Olympiáda mechaniků Mitsubishi: slovenský úspěch

V polovině října proběhla v Holandsku evropská olympiáda mechaniků Mitsubishi Motors, které se zúčastnili i zástupci České republiky a Slovenska. Vítězem se stal Miroslav Glos z autorizovaného dealerství H&M autoopravy-predaj, s.r.o..

V termínu od 16.10. do 17.10. se v Holandsku již tradičně uskutečnila celoevropská olympiáda mechaniků, která se pořádá každý druhý rok. Mechanici se museli vypořádat se čtyřmi simulovanými závadami na vozu a pěti závadami na komponentech, a to v ostře nastavených časových limitech (u vozu to bylo pouhých 50 minut na všechny závady, u komponentů pak 20 minut na každý). Miroslav Glos zvítězil v konkurenci 16 dalších mechaniků z 16 zemí, a to s poměrně velkým náskokem 33 bodů, zatímco rozestup mezi druhým a třetím místem činil 17 bodů. Již před dvěma roky si přitom z olympiády odvezl titul nejlepší autoelektrikář. Na olympiádu se Miroslav Glos důkladně připravoval pod vedením zkušeného školitele Michala Tolara z M Motors CZ s.r.o.. Vedle vítězného poháru si Miroslav Glos odvezl také finanční odměnu 2500 eur a v neposlední řadě VIP vstupenku na vybrané závody DTM včetně letenky a ubytování.

Před vlastním evropským finále olympiády probíhají v jednotlivých zemích národní kola. Ta mají za úkol vybrat nejlepší mechaniky z jednotlivých zemí. O účast v národním kole se přitom mohou ucházet všichni mechanici v dané zemi se získanou kvalifikací „Technik“ ve školicím systému MTTA (Mitsubishi Technical Training Academy), kteří nejprve absolvují teoretický test. Na základě výsledků testu jsou pak nominováni 3 nejlepší do národního kola, kde již probíhá i praktická zkouška, a to za obdobných podmínek jako během evropského finále. Vítěz národního kola pak postupuje na evropskou olympiádu. Kromě toho získal vítěz národního kola letos pro svého zaměstnavatele jako bonus technické školení na dva roky zdarma. Českou republiku na letošní olympiádě reprezentoval Miroslav Turek od autorizovaného prodejce a opravce Autocentrum Šumperk,s.r.o..

Jednotlivé úkoly byly zaměřeny jak na diagnostiku, tak i na běžnou údržbu z každodenního provozu. Téma závad bylo např. výměna rozvodů motoru 4D56, měření přesahu pístů a následný výběr správného těsnění hlavy motoru, ale také třeba závada komunikace datové sběrnice CAN BUS nebo ztráta napětí na vodiči. Ve „hře“ byl také osciloskop při diagnostice systému ABS. Rozmanitost úkolů byla pro většinu mechaniků docela velkým oříškem, protože se většinou orientují buď jen na mechanické, anebo na elektrické závady. Olympiáda však hledá toho nejlepšího, a ten si musí umět poradit s oběma typy závad.

Rozsah úkolů, které mechanici v rámci olympiády plní jsou opravdu náročné a tak není divu, že oba zástupci – Glos i Turek – absolvovali velice důkladnou přípravu, a to pod vedením zkušeného školitele Michala Tolara z M Motors CZ s.r.o. Ten soutěžící doprovázel i do Holandska. Vítězství na olympiádě je tak i jeho velkou zásluhou. K završení všeho se zástupcům z českého a slovenského trhu podařilo trumfnout další účastníky ještě ve volné disciplíně, kterou byl slalom s vozem Evolution na čas. Zatímco první místo obsadil jeden ze sponzorů olympiády, druhé a třetí místo již patřilo česko-slovenské dvojici.

Na snímku: Vítezný Miroslav Glos přebírá cenu na olympiádě mechaniků značky Mitsubishi.

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Toplac s.r.o.
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Interaction s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
Siems & Klein