AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
ContiTrade Services s.r.o.
Mercedes-Benz
Scania Czech Republic s.r.o.


Audi Q5 chce být bestsellerem ve svém segmentu

Segment prémiových kompaktních SUV dlouhé roky neohroženě ovládala značka BMW se svým typem X3. Letos se vyrojilo hned několik vážných konkurentů, mezi nimiž je i Audi Q5, které se chce již příští rok dostat v prodejních počtech na vrchol tohoto segmentu.

Při kurzu 25 CZK/EUR stojí Audi Q5 se čtyřválcovými motory 2.0 TFSI/155 kW (211 k) a 2.0 TDI/125 kW (170 k) a trvalým pohonem všech kol quattro shodně 1 002 100 Kč, zatímco šestiválcový turbodiesel 3.0 TDI quattro/176 kW (240 k) přijde na 1 246 000 Kč. Základní modely čtyřválců mají standardně šestistupňovou převodovku s přímým řazením, ale alternativně je pro ně k dispozici sedmistupňová dvouspojková převodovka S tronic, která je jedinou možností u třílitrového modelu. V blízké budoucnosti bude nabídka motorů rozšířena o další jednotky, z nichž ty méně výkonné budou mít základní cenu pod jedním milionem korun. Základní výbava zahrnuje mimo jiné šest airbagů, ESP, elektrické ovládání oken vpředu i vzadu, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, kola z lehké slitiny (sedmáctipalcová u čtyřválců a osmnáctipalcová u šestiválce), automatickou jednozónovou klimatizaci, autorádio Chorus s přehrávačem CD a monochromatickým displejem s úhlopříčkou 6,5 palce v přístrojové desce a trvalý pohon všech kol quattro s asymetrickým rozdělováním točivého momentu mezi přední a zadní nápravu (40:60 %).

Mezi zajímavé prvky výbavy na přání patří elektronický systém jízdní dynamiky Audi drive select, dynamické řízení, adaptivní tlumení a celá řada asistenčních systémů, od Audi hold assist, přes Audi side assist a Audi lane assist až po Audi parking system ve třech stupních funkčnosti (normální, plus a plus advanced). Variabilitu interiéru mohou zvýšit příplatková zadní sedadla s možností podélného posouvání v rozsahu 100 mm. Pětidveřová karoserie má pro značku Audi charakteristické tvary a vnější rozměry 4,63×1,88×1,65 m při rozvoru 2,81 m. Základní objem zavazadlového prostoru je 540 litrů a úplným složením zadních sedadel ho lze zvětšit až na 1560 litrů. První svezení s Audi Q5 3.0 TDI quattro potvrdilo orientaci tohoto vozu především na jízdu po zpevněných silnicích, s čímž souvisí i velmi tuhá charakteristika odpružení, která může být na nekvalitních českých silnicích v některých situacích až obtížná. Na dobrém povrchu se však tato vlastnost obrací v dobré, neboť naklánění vozu v zatáčkách je minimální a vůz reaguje na povely řidiče poměrně pohotově.

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Interaction s.r.o.
Siems & Klein
auto MOTOL BENI a. s.
Mitsubishi Motors Česká republika