AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Interaction s.r.o.
Siems & Klein
BusPoint


Caterham Superlight R300: návrat bestselleru

Nejoblíbenější model v nabídce malého anglického výrobce sportovních automobilů v duchu legendárních strojů Lotus Seven se vrací v nové podobě do showroomů dealerů značky Caterham.

Caterham Superlight R300 v dnešní době nikoho neomráčí výkonovou charakteristikou svého poháněcího ústrojí. V dlouhé přídi je totiž uložen skromný dvoulitrový čtyřválec Ford Duratec vyladěný firmou Caterham Powertrain (CPT) na 129 kW (175 k) a 189 N.m. Filozofie Colina Chapmana, zakladatele firmy Lotus, ovšem spočívala na principu minimalismu. A 515 kilogramů – tolik váží nový Caterham Superlight R300 – nepotřebuje velké svaly, aby se daly pěkně svižně do pohybu. V číselném vyjádření stačí ke zrychlení z 0 na 96 km/h za 4,5 s výše zmíněných 175 koní. Inu, 340 koní na tunu už něco znamená. Hnací sílu přenáší na zadní litá kola obutá do patnáctipalcových pneumatik Avon CR500 šestistupňová převodovka s ručním řazením. Největší rychlost je 225 km/h.

Předchozí model Caterham R300 byl představen v roce 2002 a tehdy ho poháněl motor Rover. Díky své vyvážené kombinaci výkonu a radosti z jízdy se záhy stal nejprodávanějším modelem z výrobní řady značky Caterham. Nové provedení s motorem Ford je výkonnější, takže je jen logické, že přichází i s přepracovaným podvozkem, který má vpředu lichoběžníkovou nápravu a vzadu nápravu De Dion. Mnohé detaily stylistického ztvárnění i technického řešení přebírá tato novinka od velkého sourozence, modelu Superlight R500. Cena byla stanovena na 27 995 liber při dodávce továrně smontovaného vozu, v rozloženém stavu si zájemce musí připravit 24 995 liber. První vozy budou dodány zákazníkům na jaře 2009. Na přání se dodává například mazání motoru se suchou skříní a samosvorný diferenciál.

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




BOSCH
Siems & Klein
Interaction s.r.o.
Mercedes-Benz
Auto Fit, spol. s r.o.