AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Auto Fit, spol. s r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
ContiTrade Services s.r.o.


Los Angeles - 1000 autobusů na zemní plyn

I Spojené státy, které jsou často kritizovány za velké znečišťování životního prostředí, již přecházejí ve městech na zemní plyn (CNG).

Dopravní podnik Los Angeles (třetí největší v celých USA), si objednal 260 autobusů na zemní plyn, s opcí na dalších 740 kusů. První CNG autobusy by měly být dodány do poloviny roku 2010 a celkem tisíc autobusů bude financováno jak z federálních, státních, tak i obecních prostředků.

V dnešní době je CNG velice výhodnou alternativou pohonu vozidel pro mnoho velkoměst. Na druhé straně zeměkoule, v rámci známého a medializovaného programu „Autobusy na zemní plyn“ musely autobusy a autorikši v Dillí začít přecházet na pohon na stlačený zemní plyn již před deseti lety. V Dillí je dnes povolen vjezd do centra města jen vozům na toto alternativní palivo. Podle zprávy indické vlády se počet vozidel na silnicích sice zdvojnásobil, ale znečištění pokleslo o polovinu. To potvrdil i Reiner Zietlow, který absolvoval autem s pohonem na CNG cestu kolem světa (42 tisíc km). V Praze na tiskové konferenci řekl: \\\\\\\„Kdo nevěří, ať se jede podívat do centra Dillí, kde smí jezdit výhradně jen vozidla na zemní plyn. Nad centrem města je z tohoto důvodu vidět v kontrastu s předměstími čistá modrá obloha.\\\\\\\“

Na těchto dvou příkladech je zřejmý velký přínos autobusů a vozidel na zemní plyn z hlediska životního prostředí ve velkých městech. Pracovní skupina SC5.3 z Mezinárodní plynárenské unie (IGU) WOC5 nyní intenzivně sbírá informace o vozových parcích autobusů na zemní plyn, aby se lépe zdokumentovaly náklady a přínosy těchto autobusů. \\\\\\\„Pokud by Praha nyní nepořídila autobusy na zemní plyn, ztratila by tím možnost při současné stále se zvyšující ceně nafty uspořit městu nejméně 50 procent nákladů a ještě současně přispět ke zlepšení kvality ovzduší v Praze. Autobusy na CNG totiž produkují výrazně méně emisí než vozy naftové splňující normu EURO 5,\\\\\\\“ řekla ČTK Markéta Schauhuberová z České plynárenské unie.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




KIA MOTORS CZECH s.r.o.
auto MOTOL BENI a. s.
Iveco Czech Republic, a.s.
Mercedes-Benz
Scania Czech Republic s.r.o.