AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
BusPoint
Auto Fit, spol. s r.o.
Scania Czech Republic s.r.o.


Nissan X-Trail FCV: unikátní rekord na Nürburgringu

Nissan X-trail s pohonem palivovými články dosáhl neobvyklého rekordu. S časem 11 minut a 58 sekund se stal prvním a současně nejrychlejším vozidlem svého druhu, které zdolalo slavnou závodní dráhu.

Prototyp řídil při jízdě na Nürburgringu Frank Eickholt, člen týmu Nissan pro závod 24 hodin na Nürburgringu. Na mokré trati o délce 20,8 km a na standardních silničních pneumatikách dosáhl času 11:58. „ S výsledným časem jsem více než spokojen“, řekl Eickholt, „ale jsem si jistý, že na suché trati bych mohl ještě 30 až 40 sekund ušetřit“.

Nissan X-Trail FCV je vozidlo s nulovými emisemi a prakticky bezhlučným chodem. Je poháněno elektřinou produkovanou ve vodíkových palivových článcích, ve kterých probíhá elektrochemická reakce mezi vodíkem a kyslíkem. Elektrický proud je následně veden přes měnič do motoru v přední části vozu. K nastartování a ke zvýšení výkonu při akceleraci se používají kompaktní lithium-iontové baterie. Do baterií se také ukládá pro budoucí použití energie vzniklá při brzdění.

Vůz dosahuje maximální rychlosti 150 km/h a má dojezd 500 km. Maximální výkon činí 90 kW (120 k) a točivý moment 280 Nm. Provoz je naprosto ekologicky čistý, protože jedinými zplodinami jsou vodní páry.

Prototyp v hodnotě 1,3 miliónu Euro se od roku 2006 testuje v reálných podmínkách v Japonsku a Kalifornii. V raných fázích vývoje jsou zatím práce na zlepšení trvanlivosti součástek palivových článků, zdokonalení úložných vodíkových systémů a na snížení nákladů na technologii. Společnost doufá, že sériová výroba vozidel na palivové články bude zahájena do roku 2015.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Toplac s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
Interaction s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
Scania Czech Republic s.r.o.