AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
BusPoint
Mercedes-Benz
ContiTrade Services s.r.o.


Londýnský autosalon: IFR Automotive Aspid

Londýnský autosalon se sice nemůže pochlubit takovou důležitostí jako jeho kontinentální konkurenti v Ženevě, Paříži či Frankfurtu, ale Velká Británie je významným trhem, a tak o zajímavé novinky nikdy není nouze.

O jednu ze světových premiér letošního autosalonu v Londýně se postarala španělská společnost IFR Automotive, která se zabývá automobilovým designem a technikou. Její novinkou je luxusní sportovní vůz s názvem Aspid, jenž se může pochlubit celou řadou technických inovací v oblasti podvozku a elektrických systémů navržených s cílem snížit hmotnost, spotřebu paliva a emise. Zárukou jedinečných zážitků za volantem jsou kompaktní rozměry a nízká hmotnost vozu jen 700 kg v kombinaci s dvoulitrovým přeplňovaným motorem o výkonu 294 kW/400 k. Zrychlení? Z 0 na 100 km/h za 2,8 s; na 160 km/h za 5,9 s.

Ačkoli se Aspid svým stylem i filozofií do jisté míry podobá legendárnímu Lotusu Seven, nabízí svým dvěma cestujícím komfort uzavřené a dobře vybavené kabiny. Nosná struktura karoserie je vyrobena z hliníku a povrchové panely jsou kompozitové, což vede k extrémně nízké hmotnosti tohoto konstrukčního celku ve výši 75 kg. Díky inovativním metodám je torzní tuhost údajně desetinásobná v porovnání s konvenčním prostorovým rámem bez povrchových panelů. Také lichoběžníkové závěsy všech kol jsou zhotovené z lehkého hliníku. Speciální brzdy jsou oproti konvenčním lehčí o 70 %, což zmenšuje velikost neodpružených hmot. V interiéru nahradil tradiční přístroje jeden nebo více dotykových displejů, které zobrazují veškeré potřebné informace a umožňují ovládání vozidlových systémů. Nastavení vozidla je možné do značné míry měnit podle preferencí jednotlivých řidičů a měnících se podmínek.

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




auto MOTOL BENI a. s.
Mitsubishi Motors Česká republika
Scania Czech Republic s.r.o.
Siems & Klein
BOSCH