AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Mercedes-Benz
Auto Fit, spol. s r.o.
ContiTrade Services s.r.o.


Gordon Murray Design: nová revoluce?

Gordon Murray nyní usilovně pracuje na realizaci svého nápadu z roku 1993. Jeho vůz T.25 údajně přinese revoluci v automobilové výrobě a individuální silniční dopravě.

Gordon Murray je v automobilových kruzích dobře znám jako konstruktér vozu McLaren F1, který ve své době patřil mezi nejlepší supersportovní vozy na světě. Před rokem založil tento talentovaný konstruktér vlastní firmu Gordon Murray Design Limited a nyní zveřejnil první informace o svém Projectu 1, za nímž se skrývá městské vozítko T.25, které se má stát největší revolucí v hromadné výrobě automobilů za posledních sto let. Začátkem příštího roku by měla být ukončena konstrukční fáze a zahájena stavba prototypu. Program T.25 vyvolal zájem velkých firem po celém světě a společnost Gordon Murray Design s nimi nyní vyjednává o prodeji svého projektu za účelem velkosériové výroby.

Hlavním cílem projektu T.25 je zachovat úroveň naší mobility a současně výrazně omezit negativní důsledky výroby a provozu osobních automobilů na životní prostředí. A nebyl by to Murray, kdyby současně nemyslel na řidičovo potěšení z jízdy. Jeho nový vůz se proto bude vyznačovat co nejmenšími rozměry, nízkou hmotností a maximální efektivitou. Kompaktní rozměry vozítka T.25 umožní souběžnou jízdu dvou těchto vozů v jednom dálničním pruhu či zaparkování tří těchto automobilů na jednom standardním podélném parkovacím místě. Ačkoli délka vozu T.25 bude poloviční v porovnání s průměrným osobním automobilem, cestující se budou moci spolehnout na vysokou míru bezpečnosti (minimálně 4 hvězdičky Euro NCAP), zatímco nízká hmotnost a slušný výkon motoru zaručí radost z jízdy a značný pokles spotřeby paliva. Po vzoru minivanů nabídne T.25 šest různých konfigurací interiéru v jednom balení a univerzální konstrukce umožní levnou výrobu různých karosářských variant. Zní to jako pohádka? Příští rok budeme vědět víc.

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Scania Czech Republic s.r.o.
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Siems & Klein
Iveco Czech Republic, a.s.
Standox