AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Mercedes-Benz
Interaction s.r.o.
Scania Czech Republic s.r.o.

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > BMW řady 7: pátá generace

BMW řady 7: pátá generace

Vlajková loď značky BMW se na podzim dočká generační obměny. Na rozdíl od svérázné současné generace se nové BMW řady 7 vrací ke štíhlejším a elegantnějším liniím. BMW samozřejmě připravilo celou řadu zajímavých technických inovací.

V době uvedení na trh (v Německu od poloviny listopadu) budou mít zákazníci k dispozici tři základní modely: BMW 750i, BMW 740i a BMW 730d. První dva se budou dodávat také v provedení 750Li/740Li s rozvorem prodlouženým o 140 mm a přepychově vybaveným prostorem pro cestující na zadních sedadlech. Návrat k osvědčeným hodnotám sportovně pojatého luxusního sedanu naznačuje přístrojová deska, jejíž středový panel je jemně natočen k řidiči. Na středovém tunelu není klasická páka voliče standardní samočinné převodovky, ale její ergonomicky tvarovaná elektronická náhrada. Rovněž na středovém tunelu se nacházejí ovládací prvky regulačních podvozkových systémů jízdní dynamiky a ovládacího systému BMW iDrive, který je propojený s velkoplošným displejem s úhlopříčkou 10,2 palce uprostřed přístrojové desky. Další možnost, jak ovládat palubní systémy vozidla, skýtají tlačítka multifunkčního volantu s rozšířenou funkčností. Nechybí samozřejmě nejnovější generace navigačních systémů, vyspělé audiosystémy s pevným diskem o kapacitě 40 GB a v osobním automobilu poprvé na světě také neomezený přístup na internet prostřednictvím systému BMW ConnectedDrive.

Špičkovou technikou oplývá také podvozek, který je u obou výkonnějších modelů standardně vybavený vzduchovým odpružením zadní nápravy a na přání může mít aktivní řízení zadních kol. Součástí standardní výbavy je elektronická regulace jízdní dynamiky, která řidiči umožňuje volbu několika různých charakteristik činnosti tlumičů, řazení samočinné převodovky, pedálu plynu a posilovače řízení. Na přání je možné objednat systém pro potlačování bočního náklonu. Z téměř nekonečného seznamu zajímavých technických inovací, s nimiž přichází nové BMW řady 7, zmiňme alespoň ještě asistenční systém nočního vidění BMW Night Vision rozšířený o rozpoznávání chodců nebo asistenční systém, který řidiče kdykoli informuje o rychlostním omezení platném v právě projížděném úseku.

Zcela nová je paleta nabízených motorů s vyspělými technologiemi BMW EfficientDynamics, jejichž cílem je výrazné snížení spotřeby paliva za současného zlepšení výkonových parametrů. Všechny motory již dnes plní limity budoucích emisních předpisů Euro 5. Pod kapotami špičkových modelů 750i/Li je uložený osmiválec o objemu 4,4 litru, který díky přeplňování Twin Turbo a přímému vstřikování benzinu HPI poskytuje největší výkon 299 kW/407 k, takže zrychlení z 0 na 100 km/h proběhne za 5,2 s, ale kombinovaná spotřeba paliva zůstává na příznivé hodnotě 11,4 l/100 km. Na stejnou techniku sází také třílitrový řadový šestiválec o výkonu 240 kW/326 k, na jehož služby spoléhají modely 740i/Li. V BMW 730d se poprvé představuje nově vyvinutý šestiválcový turbodiesel s přímým vstřikováním common rail třetí generace. Jeho největší výkon dosahuje hodnoty 180 kW/245 k a stejně jako u ostatních verzí je přenášený na zadní kola přes vyspělou šestistupňovou samočinnou převodovku.

Pokud hledáte zaměstnání, portál AUTOJOB nabízí volná místa: lakýrník, elektrikář, karosář, automechanik, přejímací servisní technik, prodejce nových vozů…

\Detaily k aktuálním volným pozicím značky BMW v Praze a v Brně\

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Siems & Klein
Iveco Czech Republic, a.s.
BOSCH
Mitsubishi Motors Česká republika
auto MOTOL BENI a. s.