AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Interaction s.r.o.
Scania Czech Republic s.r.o.
Mercedes-Benz

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Dodge Journey na českém trhu

Dodge Journey na českém trhu

Americká značka Dodge uvedla koncem června 2008 na český trh nový, na rodinu zaměřený crossover s příznačným názvem Journey (angl. cesta). Je to pohledný pěti- až sedmimístný vůz postavený na globální platformě ze spolupráce Chrysleru a Mitsubishi.

Dodge s tímto typem významně rozšiřuje svoji exportní nabídku do nového segmentu s cílem zvýšit své lukrativní prodeje v Evropě. Zatímco za „velkou louží“ začínají ceny vozů Journey na částce 19 985 dolarů, dostanete nejlevnější Journey se zážehovým čtyřválcem 2.4 o výkonu 125 kW/170 k na českém trhu za 597 250 Kč, takže snaha o větší odbyt v Evropě je pochopitelná. Pokud však již počítáte, o kolik se Vám vyplatí při současném výhodném kurzu koruny dovoz z USA, pak vězte, že to není výpočet s jednoznačným výsledkem. Je potřeba zohlednit nejen rozdíly ve výbavě, ale i nezanedbatelné odlišnosti v použitých materiálech a především v některých konstrukčních celcích, jako je například brzdová soustava. Exportní verze má v interiéru kvalitnější materiály a podvozek upravený pro náročnější provozní podmínky v Evropě. U individuálně dovozeného vozidla také ztrácíte jakýkoli nárok na záruku.

Kromě toho v USA nenajdete v nabídce vznětové provedení 2.0 CRD o výkonu 103 kW/140 k. Na druhé straně tam mají zákazníci na výběr také modely s výkonným motorem 3.5 V6 (175 kW/238 k) a pohonem všech kol, jejichž základní cena je 28 295 dolarů. V Evropě jsou k dispozici pouze vozy s pohonem předních kol a špičkovou verzi za 864 750 Kč pohání šestiválec 2,7 l o výkonu 136 kW/185 k spojený s šestistupňovou samočinnou převodovkou. Standardní výbava je po americku bohatá, takže nejlevnější pětimístné modely Journey SE mají sériově klimatizaci, šest airbagů, ESP, elektrické ovládání oken a zrcátek a audiosystém s přehrávačem CD/DVD/MP3. Dražší modely SXT a R/T jsou sedmimístné a svou posádku rozmazlují mimo jiné vyhřívanými předními sedadly, tempomatem a automatickou klimatizací, která je u Journey R/T s koženým interiérem třízónová. Na přání lze zvolit například parkovací kameru, multimediální systém s pevným diskem o kapacitě 20 GB, dvojici integrovaných dětských sedaček ve druhé řadě sedadel a u turbodieselu novou dvouspojkovou převodovku Getrag DCT.

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Toplac s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
Siems & Klein
Iveco Czech Republic, a.s.
Auto Fit, spol. s r.o.