AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Auto Fit, spol. s r.o.
BusPoint
Interaction s.r.o.


Wiesmann: čistá síla a strhující dynamika

Ručně vyráběné fascinující sportovní vozy s klasickým designem a nejmodernější technikou. Tak by se dala jedním souvětím vyjádřit podstata automobilů značky Wiesmann.

V době, kdy automobilovému světu vládne globální velkovýroba, to jsou vlastnosti, které oslovují stále více automobilových nadšenců. Exkluzivita však bude zaručena ještě hodně dlouho, neboť od roku 1993 se prodalo po celém světě přes 700 Roadsterů a více než 180 kupé GT a výrazný nárůst odbytu by si vyžádal odklon od unikátní koncepce manufakturní výroby se značným podílem ruční práce. Společnost Wiesmann založili v roce 1988 bratři Friedhelm a Martin Wiesmannové ve vestfálském Dülmenu (mezi Essenem a Osnabrückem). Jimi vyráběné vozy jsou jejich vlastní konstrukcí, pouze v oblasti poháněcího ústrojí a podvozku využívají osvědčené motory, převodovky a brzdy od BMW a komponenty dalších prestižních německých výrobců. K letošnímu dvacetiletému jubileu připravili bratři Wiesmannové dvě významné novinky. Nejprve na březnovém autosalonu v Ženevě představili špičkové kupé Wiesmann GT MF5 a o měsíc později slavnostně otevřeli novou skleněnou manufakturu, na jejíž střeše je umístěn 136 metrů dlouhý gekon, který jako firemní znak symbolizuje skvělé jízdní vlastnosti vozů Wiesmann.

V manufaktuře nenajdete roboty, ani montážní pásy. Veškeré výrobní procesy jsou svěřené do rukou zkušených specialistů, kteří věnují výrobě každého vozu 350 hodin. Výsledkem je exkluzivní kvalita a možnost přizpůsobit každý vyrobený automobil individuálním požadavkům svého majitele. Kromě výše zmíněných komponentů dodávaných velkými výrobci jsou veškeré součásti vyvinuté a vyráběné manufakturou Wiesmann, od výroby karoserie až po elektrickou instalaci. Pokud budete mít cestu kolem Dülmenu, určitě se zastavte, protože tato zajímavá manufaktura má své brány otevřené i pro širokou veřejnost.

Nepřehlédnutelný design vozů Wiesmann sleduje tradiční linii sportovních automobilů: puristické tvary s dlouhou kapotou motoru a krátkými převisy, u otevřených roadsterů navíc plátěná skládací střecha. Zákazníci mají sice na výběr z více než 400 druhů kůže a možnost individuální volby i těch nejmenších detailů, jako je například barva stehovacích nití, ale výbava je spartánská, což ve dvoumístném interiéru jen potvrzují lesklé kličky na stahování bočních oken. Opačný přístup zvolili konstruktéři v otázce výkonů motorů, kde nabídka začíná řadovým šestiválcem z minulé generace BMW M3 (252 kW/343 k) a končí desetiválcem z BMW M5/M6 o výkonu 373 kW/507 k. Wiesmann GT MF5 s tímto motorem dosahuje největší rychlosti 310 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h za 3,9 s. Cena za toto potěšení byla stanovena na 179 800 eur. Základem výrobního programu značky Wiesmann jsou o poznání levnější typy Roadster a GT MF4. Roadster s plátěnou střechou má pod kapotou řadový šestiválec o výkonu 252 kW/343 k, uzavřené kupé GT MF4 pohání motor V8 o výkonu 270 kW/367 k. Na českém trhu je Wiesmann zastoupen společností A. Charouz Motors, jejíž autosalon se nachází v Průhonicích.

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Interaction s.r.o.
Mercedes-Benz
BMW Group Česká republika
Mitsubishi Motors Česká republika
Mitsubishi Motors Česká republika