AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Auto Fit, spol. s r.o.
ContiTrade Services s.r.o.
Siems & Klein

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > RETRO PRAGUE MÁ JIŽ SVOJI TRADICI

RETRO PRAGUE MÁ JIŽ SVOJI TRADICI

10.července startuje již po deváté mezinárodní přehlídka veteránských vozů RETRO PRAGUE 2008. Jako každoročně je vrcholem této akce Auto Štangl Bohemia Rallye Historic FIVA A.

Pravidla závodu

80 přihlášených účastníků pojede „jízdu pravidelnosti“ na předem neznámé, téměř 300 km dlouhé trati, rozdělené do tří dnů. Vozy budou k vidění jak na Výstavišti Praha – Holešovice, tak na jednotlivých etapách závodu dle časového harmonogramu.

Závodu se mohou účastnit všechny automobily a motocykly do roku výroby 1970. Na start nastoupí osmdesátka vzácných vozů, při jejichž výběru jsou preferovány starší vozy. Auto Štangl Bohemia Rallye Historic je závodem pravidelnosti. To znamená, že posádky si podle roku výroby zvolí cestovní rychlost 20, 30, nebo 40 Km/h a za odklon od této rychlosti jsou kontrolami na trati penalizovány trestnými body, což v případě vozů bez tachometru není vůbec snadné. Závod se jede za normálního silničního provozu, řidiči jsou povinni dodržovat pravidla silničního provozu.Trať etap není předem známá, posádky se řídí slepou mapou, která označuje pouze kilometráž a schéma všech křižovatek.

Soutěž jako každá jiná

Na všechny stroje čekají jako obvykle 3 náročné soutěžní dny. Ve čtvrtek se budou, jako každoročně sjíždět mezi 12 – 16 hodinou všichni přihlášení účastníci z tuzemska i ze zahraničí na Výstaviště Praha Holešovice a bude probíhat technická a administrativní přejímka. První, čtvrteční etapa povede k velké radosti Pražanů i návštěvníků Prahy projíždět starobylými pražskými ulicemi.

Start bude v 21:00 na Valdštejnském náměst.

Páteční etapy přivedou závodníky do města Karlštejna s možností prohlídky hradu. Dále pojedou vozy z Karlštějna zpět na Výstaviště s hodinovou přestávkou (cca16 – 17 h) na Staroměstském náměstí.

Sobotní etapa povede na hrad Okoř, kde bude krátká pauza 9:30 – 10:30 h. Dále pokračují do města Mělníka, kde budou mít závodníci možnost si prohlídnout zámek s vyhlídkou na soutok Labe a Vltavy . Po zhruba dvouhodinové pauze zavede poslední etapa závodníky přes Kokořínské údolí zpět do Prahy na letiště Kbely, kde budou moci vyzkoušet vyhlídkové lety 15:30 – 18:30h. Po oba dny zůstane startem a cílem Holešovické výstaviště, kde bude současně probíhat několik dalších zajímavých veteránských akcí doprovázených kulturním programem. V sobotu bude v areálu výstaviště sraz vozů Mercedes, Austin Mini Cooper a předvést se přijedou historické autobusy, které pojedou okružní jízdu po Praze. K vyzkoušení budou terénní čtyřkolky a tentokrát nebudou chybět ani atrakce pro děti pojede se závod šlapacích motokár, soutěž v kreslení veteránů, skákání na trampolíně a jiné. Pro vítěze soutěží budou atraktivní výhry.

Vyvrcholením celé akce Retro Prague 2008 bude nedělní vyhlášení výsledků Auto Štangl Bohemia Rallye Historic 2008.

Bude se nejen soutěžit

Na pražském Holešovickém výstavišti se souběžně po celé čtyři dny budou odehrávat další akce obdivující krásu a dokonalost historických vozidel, jako tomu bylo i v minulých ročnících. Upoutávkou na Výstavišti je VETERAN SALON – výstava historických vozidel a prací restaurátorských dílen i jednotlivců. V levém křídle Průmyslového paláce na veteran salonu vystaví své nejcennější poklady sběratelské a restaurátorské díl­ny.

Umění patří neoddělitelně k autům

VETERAN ART představí obrazy a výtvarná díla umělců inspirujících se nejrůznějšími podobami dopravního prostředku. Další části výstaviště budou patřit VETERAN BURZE, místu určenému pro čilé obchodování a výměnu součástek a předmětů související s automobilismem.

Rok od roku přichází na Retro Prague stále větší množství odborníků ale i laiků obdivovat kvalitu a lehce nostalgickou krásu starých strojů.

Autor: redakce AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Iveco Czech Republic, a.s.
Siems & Klein
BMW Group Česká republika
auto MOTOL BENI a. s.
Toplac s.r.o.