AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Auto Fit, spol. s r.o.
Siems & Klein
Mercedes-Benz


Suzuki Splash: malý Japonec z Maďarska

Suzuki Splash je zcela nová modelová řada, která v nabídce japonské automobilky nahrazuje globálně mimořádně úspěšný typ Wagon R+. Ceny toho pětimístného vozu začínají na příznivých 219 900 korunách.

Designéři u nového Splashe zcela upustili od krabicovitého pojetí předchozího typu Wagon R+, nicméně koncepce malého hatchbacku s vysokou střechou (výška 1590 mm) zůstala zachována. Nový Suzuki Splash se tak stává zajímavou nabídkou pro motoristy, kteří od svého vozu vyžadují líbivý design, malé vnější rozměry a pohotovou obratnost do městského provozu, dostatek vnitřního prostoru a malé provozní náklady. Mohou to být singles, bezdětné nebo již starší páry, ale Suzuki věří, že má co nabídnout také mladým rodinám s malými dětmi, neboť k přednostem nového Splashe patří rovněž variabilita vnitřního uspořádání, která vzhledem ke skromnému základnímu objemu zavazadlového prostoru 202 litrů jistě nezůstane bez využití (po sklopení zadních sedadel se přepravní možnosti zvětší na 1050 l). Zavazadlový prostor by mohl být větší, ale konstruktéři Suzuki dali přednost působivé nabídce prostoru pro cestující na zadních sedadlech, k nimž je snadný přístup zadními dveřmi, které jsou součástí standardní výbavy u každého modelu. Vůz je homologován jako pětimístný. Nový Splash má rozvor 2360 mm a vnější rozměry 3715×1680×1590 mm.

Český dovozce automobilů Suzuki nabízí vozy Splash se dvěma zážehovými motory o objemu 1,0 l (48 kW/65 k) a 1,2 l (63 kW/86 k). Turbodiesel 1.3 DDiS (55 kW/75 k), nabízený například v sousedním Německu, se k nám nedováží. Vzhledem k relativě nízké hmotnosti vozu 975 až 1040 kg dosahuje Splash slušné dynamiky jízdy a především nízké spotřeby paliva, která v případě litrového tříválce činí v kombinovaném režimu EU 5,0 l/100 km. Jen o půl litru víc si vezme větší čtyřválec, který je v nejdražším provedení za 319 900 Kč spojený se čtyřstupňovou samočinnou převodovkou (u této verze se udává kombinovaná spotřeba 5,9 l/100 km). Zárukou dobrých jízdních vlastností by měla být skutečnost, že nový Splash vychází z platformy povedeného Swiftu. V testech Euro NCAP získal nový Splash, vyráběný v maďarské Ostřihomi, čtyři hvězdičky z pěti v hodnocení bezpečnosti dospělých cestujících, tři hvězdičky z pěti za bezpečnost dětí a tři hvězdičky ze čtyř za ochranu chodců.

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Toplac s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
Mitsubishi Motors Česká republika
Scania Czech Republic s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.