AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Iveco Czech Republic, a.s.
Siems & Klein
ContiTrade Services s.r.o.


Nissan GT-R: Severní smyčka Nürburgringu za 7:29 min!

Celosvětově používaným a uznávaným měřítkem schopností sportovních vozů je čas zajetý na legendární Severní smyčce Nürburgringu (slavný závodník Jackie Stewart ji nazval „zeleným peklem“). Nový Nissan GT-R zde zlepšil svůj čas ze 7:38 na 7:29 min!

Mnoho automobilek testuje na Severní smyčce Nürburgringu během vývoje své vozy, neboť tato trať o délce 20,832 km dokáže odhalit sebemenší nedostatky v nastavení podvozku. Při jejím průjezdu se musí jezdec poprat se 73 zatáčkami; výškové převýšení mezi nejnižším a nejvyšším bodem je 290 m a dalšími extrémy jsou 18% stoupání a 11% klesání. Pro supersportovní vůz, jako je nový Nissan GT-R, je zajetý čas otázkou prestiže. Při oficiální premiéře na loňském autosalonu v Tokiu se Nissan pochlubil časem 7:38 min, ale neopomněl poznamenat, že podmínky na trati s mnoha vlhkými místy nebyly optimální a v dosaženém čase jsou skryté ještě značné rezervy.

A nedávný pokus vskutku existenci těchto rezerv potvrdil. Hlavní testovací jezdec Nissanu Tochio Suzuki pokořil tuto náročnou trať s novým kupé GT-R ve standardní specifikaci základního modelu pro japonský trh (včetně pneumatik) za 7 minut a 29 sekund. Dosáhl tedy o něco rychlejšího času než supersportovní Porsche Carrera GT (7:32 min) a zařadil se tak mezi absolutně nejrychlejší sériově vyráběné vozy na světě! Protože Nissan GT-R nepatří zrovna do kategorie „muší váhy“, tak tento čas, stejně jako výsledky prvních testů předních japonských a amerických motoristických časopisů naznačují, že skutečný výkon motoru 3.8 V6 Biturbo vysoko přesahuje oficiálně udávaných 353 kW/480 k. V České republice byla prodejem a servisem tohoto vozu pověřena společnost AuTec Group, která loni na podzim otevřela v Praze-Stodůlkách největší prodejní centrum Nissanu v Evropě. Základní cena byla stanovena na 2 105 000 Kč (při současných směnných kurzech koruny, jenu a dolaru je tato cena o mnoho set tisíc korun vyšší nez v USA a Japonsku), na dodání se však čeká minimálně do jara 2009.

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




auto MOTOL BENI a. s.
Scania Czech Republic s.r.o.
BMW Group Česká republika
Mitsubishi Motors Česká republika
Iveco Czech Republic, a.s.