AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
BusPoint
ContiTrade Services s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Carrozzeria Touring znovu ožívá

Carrozzeria Touring znovu ožívá

Na letošním ročníku soutěže elegance Concorso d’Elegance Villa d’Este představila znovuzrozená legendární italská karosárna Carrozzeria Touring Superleggera dvě své novinky postavené na základě sportovních vozů Maserati.

Znovuobnovená karosárna Carrozzeria Touring Superleggera má své sídlo v Rozzanu, na okraji Milána, světového města módy. Byla založena holdingovou společností Zeta Europe, která vlastní mimo jiné ochranné známky Ruote Borrani (slavný italský výrobce kol, zvláště těch s drátěným výpletem), Carrozzeria Touring a Carrozzeria Granturismo. Carrozzeria Touring byla založena v roce 1926. Zakladatelem byl Felice Bianchi Anderloni, který předtím pracoval pro nedalekého milánského výrobce luxusních vozů Isotta-Fraschini. Karosárna Touring se proslavila nejen krásnými karoseriemi automobilů prestižních značek Alfa Romeo, BMW, Ferrari, Lancia, Lamborghini, Maserati, Aston Martin a dalších, ale také speciálním systémem konstrukce Superleggera (v překladu: „mimořádně lehký“), u něhož byla lehká trubková struktura potažena tenkým hliníkovým plechem. Předností nebyla pouze nízká hmotnost, ale také velká flexibilita v navrhování nových tvarů. Tuto metodu se snaží do jisté míry obnovit prototyp sportovního kupé A8GCS Berlinetta Touring spojením tradičních postupů a znalostí s možnostmi moderní techniky a nových materiálů.

Kompaktní sportovní kupé A8GCS Berlinetta Touring skrývá pod svou zcela novou karoserií mechanické skupiny typu Maserati Coupé GranSport včetně vidlicového osmiválce Maserati, který dává z objemu 4,2 l výkon 295 kW/400 k. Tento vůz ztělesňuje typické vlastnosti, jimiž se stala díla karosárny Carrozzeria Touring proslulá: elegantní sportovní linie s vyváženými proporcemi, kvalitní design a propracovanost do posledního detailu. A8GCS Berlinetta Touring se snaží o moderní interpretaci unikátní konstrukční metody Superleggera s širokým využitím hliníku a kompozitních materiálů v konstrukci podvozku a karoserie. Design tohoto vozu navrhl mladý belgický designér Louis de Fabribeckers. Ten vsadil na klasické proporce s krátkým předním převisem, motorem uloženým vpředu za přední nápravou a dlouhým zadním převisem. Navzdory kompaktním vnějším rozměrům 4200×1800×1210 mm a rozvoru 2500 mm nalezne dvoumístná posádka uvnitř dostatek prostoru, a to i pro svá zavazadla na dlouhé cestování, pro něž je připraven zavazadlový prostor o objemu 315 litrů. Za pozornost stojí drátěná kola Ruote Borrani s průměrem ráfků 19 palců, obutá do pneumatik 245/40 ZR 19 vpředu a 285/35 ZR 19 vzadu. Za nimi odvádí svoji činnost brzdová soustava Brembo s kotouči 330×32 mm vpředu a 310×28 mm vzadu. Toto atraktivní kupé je zatím označováno jako prototyp a o jeho možné výrobě nebylo dosud rozhodnuto.

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mercedes-Benz
Iveco Czech Republic, a.s.
Siems & Klein
auto MOTOL BENI a. s.
Scania Czech Republic s.r.o.