AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Interaction s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
Auto Fit, spol. s r.o.


Mercedes-Benz GLK: premiéra v Pekingu

Autosalon v Pekingu si německá automobilka vybrala jako místo pro světovou premiéru svého nového SUV střední třídy nazvaného zkratkou GLK. Na evropské trhy bude tento vůz, jehož technika vychází z Třídy C, uveden letos na podzim.

Je pozoruhodné, že BMW vládne segmentu prémiových SUV střední třídy neohroženě již od podzimu 2003, kdy byl představen typ X3, ale konkurence z Ingolstadtu a Stuttgartu reaguje až letos souběžným uvedením typů Audi Q5 a Mercedes-Benz GLK. Zatímco Audi sází na sportovní charakter, zvolil Mercedes-Benz usedlejší styl s důrazem na tradiční hodnoty spojované s vozy této značky. Vpředu podélně uložené motory pohánějí všechna kola přes sedmistupňovou samočinnou převodovku, ale off-roadovou techniku jako u Třídy G nečekejte. GLK totiž nemá redukční převodovku, ani závěrky jednotlivých diferenciálů (v mezinápravovém diferenciálu vytváří speciální vícelamelová spojka svorný účinek do výše 50 N.m).

Trvalý pohon všech kol 4Matic spolupracuje s elektronickými systémy ESP, ASR a 4ETS, přičemž základní rozdělení točivého momentu mezi přední a zadní nápravu je asymetrické v poměru 45:55 %. Z hlediska jízdních vlastností slibuje výrobce dalekosáhle neutrální chování, které na limitu plynule přechází v mírnou tendenci k přetáčivosti. Specialitou je tlačítko „G“ na středové konzole, jímž se zapíná terénní režim. Sedmistupňová samočinná převodovka 7G-Tronic přejde po jeho aktivaci na jinou charakteristiku řazení, reakce motoru na sešlápnutí pedálu plynu se „změkčí“ a také ESP upraví svou činnost optimálně pro jízdu v terénu, během níž dovoluje větší míru prokluzu kol. K dispozici je také asistent pro sjíždění prudkých svahů. Výrobce udává světlou výšku vozu 187 až 201 mm, nájezdové úhly vpředu/vzadu 23°/25°, přechodový úhel 19° a brodivost 300 mm.

Nové vozy Mercedes-Benz GLK lze objednávat u dealerů od konce června, přičemž první vozy vyrobené závodem v Brémách se k zákazníkům dostanou na podzim. K dispozici jsou verze GLK 220 CDI BlueEfficiency (125 kW/170 k), GLK 320 CDI (165 kW/224 k), GLK 280 (170 kW/231 k) a GLK 350 (200 kW/272 k). Záměrně hranatě pojatá karoserie má vnější rozměry 4528×1840×1689 mm. V interiéru je díky rozvoru 2755 mm dostatek místa pro pět cestujících, ale objem zavazadlového prostoru 450 až 1550 litrů je spíše průměrný.

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




BOSCH
Scania Czech Republic s.r.o.
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
Siems & Klein