AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
BusPoint
Siems & Klein
Iveco Czech Republic, a.s.


New York 2008: podivuhodný koncept Scion Hako Coupe

Scion je v Evropě dosud nepříliš známá značka, kterou Toyota před několika lety založila, aby na americkém trhu přilákala mladé a nekonformní zákazníky. Jak se bude její paleta modelů rozvíjet, naznačuje nový koncept Hako Coupe.

Na americký trh vstoupila značka Scion se skromnou nabídkou dvou malých vozů s označením Scion xA a Scion xB, které se již pod jinými jmény prodávaly několik let v Japonsku. Tento odvážný krok byl poměrně brzy oceněn slušnými prodeji, které podpořilo i následné rozšíření modelové palety o kompaktní sportovní kupé Scion tC. Toto kupé se prodává dodnes, ale v loňském roce provedla mladá japonská značka nepříliš povedenou generační obměnu obou prvních typů. Jejich nástupci Scion xD (tento typ se koncem letošního roku začne prodávat i v Evropě pod názvem Toyota Urban Cruiser) a Scion xB (v Evropě se prodává v upravené podobě jako Daihatsu Materia) již nejsou vzhledově tak atraktivní a kromě toho u nich došlo k výraznému zvětšení vnějších rozměrů, hmotnosti, a tím i ke změně charakteru. Navíc vznikla relativně dlouhá prodleva mezi ukončením výroby starých typů a zahájením dodávek nových modelů. Výsledný prodejní propad byl ještě zesílen citelně vzrůstající konkurencí v tomto segmentu. Scion proto hledá řešení a nový koncept Hako Coupe, navržený tokijským stylistickým střediskem automobilky Toyota, by mohl být právě tím vozem, který by dokázal znovu oživit zájem o tuto značku. Koneckonců by bylo škoda ztratit klientelu, jejíž věrnost značce vysoce přesahuje průměr.

Scion Hako Coupe Concept je postaven s využitím techniky současného typu Scion xB a tvůrci tohoto konceptu o něm hovoří jako o „sportovní verzi krabice“ (hako = japonsky „krabice“). Svítivý oranžový lak jen podtrhuje krabicovité pojetí dvoudveřové karoserie s výraznými zaoblenými „hranami“, svislým čelním oknem a panoramatickým bočním prosklením. Interiér je barevně rozčleněn do dvou zón. Levá strana včetně středového tunelu je jako pracoviště řidiče odlišena oranžovým zbarvením od ostatních částí čtyřmístného interiéru v kombinaci černé a šedé. Vzhledem k cílové skupině zákazníků jsou uvnitř všudypřítomné velkoplošné displeje, ale jinak se vnitřní design vyznačuje osvěžující jednoduchostí a praktičností díky snadno omyvatelným materiálům. Na displeje ve výplních dveří a v bočních stěnách u zadních sedadel se promítá obraz okolí vozu z kamer umístěných na sloupcích A. Posádka si může tyto snímky digitálně upravit a poslat je prostřednictvím Internetu například přátelům. Scion Hako Coupe má rozvor 2,4 m a jeho karoserie je dlouhá 3,7 m, široká 1,73 m a vysoká 1,46 m. Osmnáctipalcová kola jsou obutá do pneumatik 225/45 R 18.

Autor: Pavel Olivík

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
auto MOTOL BENI a. s.
Auto Fit, spol. s r.o.
Mercedes-Benz