AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
BusPoint
Interaction s.r.o.
ContiTrade Services s.r.o.


Motory na zemní plyn v modelech G-TEC značky ŠKODA

Ekologičtější, s nízkými náklady a okamžitě dostupné.

Vozidla na zemní plyn jsou známou a v mnoha evropských zemích ceněnou alternativou pro efektivní a ekologickou individuální mobilitu. Automobily jako nová ŠKODA OCTAVIA G-TEC, která bude k dostání v druhé polovině roku 2020, nebo aktuálně dostupné verze G-TEC modelů ŠKODA SCALA a KAMIQ, umožňují podle původu popřípadě způsobu výroby použitého plynu okamžité snížení emisí CO2 o přibližně 25 procent oproti srovnatelnému vozu s benzinovým motorem. Klimaticky neutrální provoz na biometan snižuje emise až o 90 procent, syntetický plyn dokonce o 100 procent. Přitom jsou modely G-TEC nejen vhodné ke každodennímu provozu, ale i Simply Clever jako každý jiný vůz ŠKODA a poskytují neomezený komfort a radost z jízdy. Varianty G-TEC modelů SCALA, KAMIQ a OCTAVIA zůstanou v příštích letech pevnou součástí modelové palety ŠKODA.

Dvě z nejvýznamnějších výhod zemního plynu (CNG) v porovnání s benzinem a naftou je čistší spalování a také vyšší obsah energie. Na příslušných čerpacích stanicích je lze kromě toho doplnit podobně jednoduše a rychle jako konvenční pohonné hmoty. Navíc se síť čerpacích stanic nabízejících CNG v Evropě trvale rozšiřuje. V Evropě předstihla Itálie v polovině roku 2019 s necelými 1300 čerpacími stanicemi Německo disponující přibližně 900 čerpacími stanicemi. Na třetím místě, před Švédskem a Nizozemskem, se umístila Česká republika, všechny tři země se blíží hodnotě 200 čerpacích stanic na CNG.

Větší nádrže na CNG zajistí dlouhý dojezd

Koncepce nových verzí G-TEC modelů ŠKODA SCALA, ŠKODA KAMIQ a nové generace modelu ŠKODA OCTAVIA s většími nádržemi na CNG umožní odpovídající dojezdy a překonání dlouhých cest v ekologickém a nízkonákladovém režimu na zemní plyn. Doplňkové nádrže na benzin o objemu 9 litrů kromě toho zajistí, aby vůz zůstal i v regionech bez výskytu čerpacích stanic CNG kdykoliv mobilní. ŠKODA AUTO kladla při vývoji pohonu velký důraz na to, aby se téměř výlučně jezdilo na zemní plyn.

V provozu automobilu na CNG jsou emise CO2 při použití přírodního zemního plynu o nejméně 25 procent nižší než u konvenčního benzinového motoru. Příměs 20 procent přírodního CNG, která je v současnosti v Německu běžná, zlepšuje bilanci CO2 již o 35 až 40 procent. V případě ještě vyšších podílů bioplynu ze zbytkových materiálů rostlin a biologických odpadů lze dosáhnout snížení emisí až o 90 procent. To znamená, že v tomto případě je provoz téměř klimaticky neutrální. Úplné klimatické neutrality lze dosáhnout syntetickým metanem, který se vyrábí ekologicky získanou elektřinou s použitím technologie přeměny elektřiny na plyn. Tento postup je však v současnosti ještě ve fázi vývoje.

Výrazné snížení nákladů na pohonné hmoty

Skutečnost, že má CNG ve srovnání s benzinem a naftou vyšší obsah energie a je zároveň levnější, navíc výrazně snižuje náklady na pohonné hmoty na ujetou vzdálenost. V Německu, největším trhu značky ŠKODA v Evropě, dosahuje cenová výhoda oproti naftovým automobilům přibližně 40 procent, ve srovnání s automobily vybavenými benzinovým motorem dokonce 50 procent. V Itálii je úspora kvůli vyšším cenám benzinu a nafty ještě větší.

Nová ŠKODA OCTAVIA G-TEC, která dorazí na trh v druhé polovině roku 2020, je vybavena čtyřválcovým motorem TSI o objemu 1,5 litru (96 kW, resp. 130 k), který umožňuje atraktivní jízdní parametry. Tři nádrže na CNG mají celkovou kapacitu 17,3 kg. V provozu na CNG tak může automobil urazit až 480 kilometrů. Motor 1.0 TSI v modelech SCALA G-TEC a KAMIQ G-TEC disponuje výkonem 66 kW (90 k). U obou modelů mají tři nádrže kapacitu 13,8 kilogramu, což u vozů SCALA a KAMIQ zajišťuje v režimu pohonu na zemní plyn dojezd přibližně 410 kilometrů.

Motory G-TEC jsou upraveny speciálně pro provoz na CNG

Pro provoz na zemní plyn získal motor 1.0 G-TEC oproti základnímu provedení pohonné jednotky jiné sací a výfukové vačky, přepracovanou hlavu motoru, nové sací potrubí i speciální vstřikovače vhodné pro CNG a výfukové ventily speciálně odolné vůči teplotám. Kromě toho snižuje elektronický regulátor ve dvou fázích tlak plynu: Nejprve se tlak v nádržích mechanickým seškrcením sníží z 200 barů na přibližně 20 barů. V druhé fázi je snížen prostřednictvím magnetického ventilu na absolutní pracovní tlak mezi 9 a 5 bary, který převládá v nízkotlakém systému. U motoru 1.5 G-TEC jsou úpravy podobné. Ten je navíc dimenzován na vysoký kompresní poměr 12,5:1 a pracuje v takzvaném Millerově cyklu, při němž zůstávají sací ventily ve fázi komprese déle otevřené. Včasnou a rovnoměrnou tvorbu plnicího tlaku zajišťuje turbodmychadlo s proměnnou geometrií turbíny.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mercedes-Benz
auto MOTOL BENI a. s.
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Siems & Klein
Toplac s.r.o.