AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Siems & Klein
BusPoint
Iveco Czech Republic, a.s.


Řemeslníci s přesností na milimetr

Velmi kvalifikovaní řemeslníci manuálně tvarují lisovací formy pro výrobu různých dílů modelů SEAT.

Jejich ruce vytvářejí jedinečná díla, která však nejsou vystavována v muzeích. Jejich kreace lze každý den obdivovat v ulicích měst a na silnicích. Jejich úkolem je vytvarovat lisovací formy pro výrobu plechů dveří a dalších částí karoserií modelů SEAT. Jejich cílem je dokonalost.

Jedna lisovací forma pro tisíce dílů: Mají-li být dveře automobilu dokonalé, musí se jejich plechy lisovat v dokonalé formě. Jedná se o jedinečné formy, které slouží například k výrobě předních dveří určitého modelu. Pokud by lisovací forma měla nějakou vadu, byla by tím postižena všechna vyrobená vozidla příslušného modelu. SEAT svěřil výrobu lisovacích forem nástrojářům v partnerské společnosti Audi Tooling Barcelona, kteří pečlivě dbají na to, aby k tomu nikdy nedošlo.

Hrubá síla odpovídající hmotnosti 2550 tun vybroušená k dokonalosti rukama zručných řemeslníků: Před zahájením sériové výroby automobilu probíhá více než 2000 testů, aby byly opraveny dokonce i ty nejmenší, sotva měřitelné defekty lisovací formy. José Barba se na tuto práci specializuje již více než 25 let. „Je to velmi pečlivá práce, kterou se naučíte jen sbíráním zkušeností.“ Z 2550t lisovacího stroje putuje první díl ke kontrole, která prozradí nakolik dokonalá je lisovací forma. V tomto okamžiku přicházejí ke slovu nástrojáři, kteří se v první fázi spoléhají na svůj zrak a citlivé ruce.

Světlo je nedocenitelným nástrojem: „Při prvních testech používáme naše smysly a zkušenosti, ale v dalším průběhu se musíme spoléhat na jiné metody, které nám pomohou detekovat skutečnosti, jež jsou zrakem neodhalitelné,“ vysvětluje José. Jeho nejlepším pomocníkem je světelný tunel s intenzitou světla 5000 luxů na metr čtvereční. Světlo, dopadající na testované díly, odhalí jakékoli nepravidelnosti povrchu, které se musí odstranit. Lisovací forma se tak znovu dostává do jeho rukou a tento koloběh neskončí dříve, než budou všechny díly dokonalé.

Lešticí kameny a učni: José Barba se však nezabývá jen manuálním leštěním lisovacích forem. Svými zkušenostmi také formuje budoucí nástrojaře. Společnost Audi Tooling Barcelona provozuje již pět let program duálního vzdělávání, který kombinuje teoretickou výuku s praktickým výcvikem. To umožňuje předávat znalosti a dovednosti studentům v posledních ročnících vzdělávacích programů. Ctyřiadvacetiletý Jorge García se pod Josého vedením učí již jeden rok. „Když sem přijdete poprvé, nevíte vůbec nic. Tato práce je velmi specifická a můžete se ji naučit jen hodinami usilovné práce pod dobrým vedením. Důležitou věcí je touha učit se,“ říká Jorge.

Cesta k dokonalosti trvá dva roky: Nad přípravou každé lisovací formy stráví téměř dva roky. Každý díl je opakovaně testován po nesčetném broušení a leštění. Tento proces pokračuje, dokud lisovací forma neprodukuje dokonalé dveře. „Pohled na dokončené dílo, které vyžadovalo tak obrovské úsilí, přináší enormní uspokojení. Naplňuje mě hrdost, když vidím na silnici nový model a vím, že jeho díly jsou bezvadné a že tohoto excelentního výsledku bylo zčásti dosaženo i díky zručnosti našich rukou,“ říká José. Jemu svěřený učeň Jorge se brzy stane mentorem nových studentů a bude prožívat stejné pocity uspokojení jako jeho učitel při pohledu na své výtvory, jedoucí po ulici.

Stručné informace o lisovacích formách

  • lisovací formy se používají k výrobě jednotlivých dílů nového vozu
  • jedná se o lisovací formy pro výrobu dveří, kapot, nárazníků, zadních výklopných vík…
  • pro výrobu karoserie automobilu je v průměru zapotřebí 80 lisovacích forem
  • každou lisovací formu lze využít k lisování až 500 000 identických dílů.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Scania Czech Republic s.r.o.
Standox
Siems & Klein
BOSCH
Iveco Czech Republic, a.s.