AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
BusPoint
Siems & Klein
Auto Fit, spol. s r.o.


Fisker Karma: Hutný zvuk z reproduktorů

Jedním z větších problémů z hybridních automobilů je, že prakticky nejsou slyšet. Řešení má v rukou bývalý šéfdesignér Aston Martinu.

Jestli máte obavy z toho, že všechny elektrické automobily – včetně hybridů, které mohou jezdit pouze na elektrický pohon – si sebou do sériové výroby nepřinesou hutný zvuk, pak by je mohla rozptýlit společnost Fisker Coachbuild. Její šéf Henrik Fisker, bývalý hlavní designér Aston Martinu, totiž v rozhovoru pro Forbes prohlásil, že hybridní sedan Karma by měl dostat reproduktory – jak uvnitř, tak i zvenčí – které budou simulovat zvuk připomínající „něco mezi formulí 1 a tryskovým letadlem“.

Systém přitom není navržen jen kvůli tomu, aby dopřál potěchu řidičům, ale zároveň aby ochránil také chodce. Jedním z největších nevýhod elektromobilů je totiž jejich velmi tichý chod, který nedává chodcům příliš najevo, že se blíží možné nebezpečí. Karma by to měla změnit, přičemž tato technologie bude dostupná i dalším automobilkám. Zákazník si přitom bude moci vybrat, zda chce zvuk osmiválce, desetiválce nebo třeba dvanáctiválce.

Autor: P2P

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Interaction s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
Scania Czech Republic s.r.o.
Toplac s.r.o.