AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
ContiTrade Services s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
Scania Czech Republic s.r.o.

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Studie Mercedes-Benz VISION EQS

Studie Mercedes-Benz VISION EQS

Nadčasová krása pro trvale udržitelnou mobilitu.

VISION EQS je milníkem na cestě do budoucnosti značky Mercedes-Benz. Na mezinárodním autosalonu IAA (Internationale Automobil-Ausstellung) ve Frankfurtu nad Mohanem (12. až 22. září 2019) prezentuje Mercedes-Benz své nejnovější výzvy budoucnosti. Trvalá udržitelnost se stane centrální součástí filozofie značky a zásadním aspektem firemní strategie. Studie splňuje tyto požadavky již dnes a prezentuje výhled na budoucí velké luxusní sedany s elektrickým pohonem. Zároveň se jedná o vizi účelného designu pro elektromobily. Mercedes-Benz VISION EQS je jasným poselstvím symbolizujícím další existenci velmi kvalitních vozidel a sebeurčující automobilové mobility. Řemeslná dokonalost, emocionální design, luxusní materiály a individuální potěšení z jízdy zůstanou i v budoucnosti velmi žádoucí. Idea luxusu bude totiž v budoucnosti, stejně jako dnes, založena především na osobní svobodě.

Ladný, digitální a elektrický – design

VISION EQS přenáší svými inovativními, protaženými proporcemi, definovanými „jedním obloukem“, designérskou filozofii „progresivního luxusu“ vozidel Mercedes-Benz EQ do nových dimenzí. Ladné a zároveň působivé tvary vnějšího designu propůjčují studii majestátní vzhled. Luxusní velkorysost a aerodynamická estetika se zde snoubí v ideální harmonii.

Výrazný světelný pruh po obvodě karoserie novým způsobem strukturuje exteriér. Takto vzniklé barevné odlišení v ramenní oblasti vytváří dojem „černého panelu“ ze skla, který se vznáší nad stříbrným tělesem karoserie. Povrch vozidla je tak nepřerušen od markantní přední masky EQ až po záď. VISION EQS působí svým designem zcela inovativním dojmem, se zdůrazněním smyslné elegance, a zároveň přitom vyzařuje mimořádné napětí.

Technické skvosty – preciznost i v detailech

Technicky průkopnické jsou například světlomety DIGITAL LIGHT, integrované do vnějšího obvodového světelného pruhu. Každý světlomet je vybaven dvěma holografickými optickými moduly. Světlomety propůjčují vozidlu nejen pro Mercedesy typický suverénní vzhled, ale umožňují navíc téměř neomezený počet možností zobrazování, čímž nabízejí výhled na budoucí světelné inscenace Mercedes-Benz.

Nové úkoly zde obdrželo také logo značky. Bezespárově integrovaný pás zadních svítilen je tvořen 229 jednotlivými svíticími trojcípými hvězdami. Hvězda Mercedesu tak září dosud nevídaným způsobem.

Interakce mezi vozidlem a okolím se u studie VISION EQS neomezuje pouze na osvětlení. Digitální maska chladiče, která je poprvé na světě tvořena soustavou 188 jednotlivých elektroluminis­cenčních diod (LED), nabízí novou úroveň precizní signalizace. Jakmile se „černý panel“ probudí k životu, vytváří zdánlivě beztížné hvězdy a pixely fascinující, trojrozměrný dojem optické hloubky.

Atmosférická velkorysost v interiéru

Interiér studie VISION EQS čerpá inspiraci ze světa luxusních jachet. Čistým a ladným designérským stylem je dosaženo pocitu vnitřního klidu – a tím i vize moderního chápání luxusu budoucnosti.

Poprvé splývá celá přístrojová deska s tvarovým řešením předního ozdobného obložení v jednolitý celek. Cestující jsou tak přístrojovou deskou studie VISION EQS s hlubokou a otevřenou prostorovou architekturou obklopeni jako palubou člunu. Souvislá, „objímající“ skulptura vnitřku vozidla, kombinující přístrojovou desku, středovou konzolu a loketní opěrky, se jakoby vznáší nad velkorysým interiérem a poprvé ukazuje výhled na řešení vnitřního prostoru budoucích luxusních sedanů značky.

Mimořádnou atmosféru vytváří v interiéru studie také výběr materiálů. Mercedes-Benz důsledně zdokonalil aplikace trvale udržitelných materiálů a používá tradiční i technologicky progresivní materiály. Kromě domácího javorového dřeva nalézá uplatnění také velmi kvalitní mikrovlákno DINAMICA v krystalicky bílém odstínu, které se vyrábí z recyklovaných lahví PET. Mikrovlákno DINAMICA je doplněno umělou kůží, jejíž jemný technický povrch je srovnatelný s kůží Nappa. Výsledkem mimořádného projektu je rovněž materiál pro čalounění stropu. Velmi kvalitní tkanina je vyráběna s příměsí recyklovaných plastových odpadů z oceánů, a posouvá tak používání trvale udržitelných materiálů na novou úroveň.

Intuitivní interakce – Advanced MBUX

VISION EQS prezentuje velkoplošnou interiérovou skulpturu jako jeviště budoucnosti. Digitální údaje lze intenzivně vnímat na celé ploše. Tím vzniká ucelená vnitřní atmosféra. Propojení materiálů a informací poukazuje na možné intuitivní interakce budoucnosti.

Jako zobrazovací plochy slouží harmonicky začleněné displeje a projekční plochy, ale také inteligentní osvětlení CONNECTED LIGHT, které cestující prostorově obklopuje. Na dotek specifické prvky završují progresivní interiér studie VISION EQS a vyznačují se nejvyšší úrovní řemeslného umění. Jedná se například o výdechy ventilační soustavy, integrované jako intarzie do ozdobného obložení, náročně zpracované kryty reproduktorů v odstínu růžového zlata nebo flakón s parfémem, který je jako drahokam držen ozdobnou sponou.

S výkony Mercedes-Benz EQ do zcela elektrické budoucnosti

VISION EQS ztělesňuje svými elektromotory na přední a zadní nápravě, spolu s akumulátory integrovanými do podlahy vozidla, velmi vyvážený koncept. Základem vysoké úrovně jízdní dynamiky a bezpečnosti je elektrický pohon všech kol s variabilním rozdělováním točivého momentu mezi nápravy a sada akumulátorů, uložená nízko v podlaze vozidla mezi nápravami. Díky výkonu více než 350 kW a okamžitě dostupnému točivému momentu cca 760 N.m zrychlí VISION EQS z 0 na 100 km/h za méně než 4,5 sekundy.

Pozoruhodná je však nejen jízdní dynamika, ale také vysoká energetická hospodárnost, která stanovuje nová měřítka elektrické mobility. Díky inteligentní provozní strategii disponuje studie dojezdem až 700 km dle WLTP, což umožňuje komfortní cestování. Při předpokládaném nabíjecím výkonu 350 kW se přitom akumulátory studie nabijí na 80 % za výrazně méně než 20 minut.

Mercedes-Benz používá u technické studie VISION EQS zcela novou a variabilní platformu pro automobily s akumulátorovým elektrickým pohonem. Platformu lze v mnoha ohledech modulárně rozšiřovat pro použití v různých modelech. Rozvor náprav a rozchody kol, jakož i všechny ostatní systémové komponenty, zejména akumulátory, jsou díky modulární systémové platformě variabilní, takže se hodí pro nejrůznější koncepty vozidel. Mercedes-Benz přitom profituje kromě interních vývojových a výrobních kompetencí také z modulární strategie pro alternativní pohony napříč celým koncernem a všemi modelovými řadami, stejně jako z přímého přístupu ke klíčovým komponentům pro elektrickou mobilitu. Velmi účinná sada lithium-iontových akumulátorů například pochází od dceřiné společnosti Daimleru – ACCUMOTIVE.

Skelet karoserie je podobně jako u moderních sériově vyráběných modelů Mercedes-Benz vyroben z inteligentní kombinace různých materiálů, oceli, hliníku, uhlíkových kompozitů a trvale udržitelných materiálů z recyklátů. Tím jsou optimálně plněny požadavky na lehkou konstrukci, stabilitu, nákladovou efektivitu a trvalou udržitelnost.

VISION EQS je navíc jasným potvrzením toho, že vozidla pro řidiče budou i nadále existovat. Studie navíc představuje široké zaměření platformy s jasným zaměřením na řidiče. Mercedes-Benz bude schopen i v budoucnosti splnit přání, požadující individuální mobilitu a jízdní vlastnosti, které řidiče nadchnou. Studie VISION EQS přitom může řidiče podporovat vysoce automatizovanou jízdou úrovně 3, například během dlouhých jízd na dálnici. Díky modularitě senzorů lze v budoucnosti zvyšovat úroveň autonomie až na zcela automatizovanou­ jízdu.

Mercedes me Charge pro trvalou udržitelnost již nyní

Mercedes-Benz si vytkl za cíl nabízet za 20 let produktovou řadu s neutrální bilancí emisí CO2. To bude vyžadovat zásadní transformaci společnosti za méně než tři produktové cykly. Cesta k trvale udržitelné mobilitě je proto inovací – s komplexním přístupem. Zákazníky má nadchnout pro mobilitu s neutrálním vlivem na klima a jízdu s nulovými emisemi.

Elektrická energie je v životním cyklu elektromobilu v některých regionech velmi významným zdrojem emisí CO2 – v závislosti na způsobu její výroby. Mercedes-Benz se proto snaží zákazníky inspirovat k tomu, aby svá vozidla nabíjeli ekologickou elektrickou energií. Řešení, jako je například Mercedes me Charge, umožňují řidičům komfortní nabíjení svých vozidel na mnoha různých veřejně přístupných nabíjecích stanicích, a to pomocí energie z obnovitelných zdrojů, je-li to možné.

Mercedes-Benz navíc nabízí svým zákazníkům, v rámci společného podniku IONITY, založeného výrobci automobilů BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company a Volkswagen Group se značkami Audi a Porsche, komfortní přístup k výkonné rychlonabíjecí infrastruktuře podél hlavních evropských dopravních tepen. V provozu je již více než 100 z celkem 400 nabíjecích stanic, plánovaných v Evropě do roku 2020.

Trvale udržitelná obchodní strategie společnosti Daimler AG

Trvalá udržitelnost znamená pro společnost Daimler nepřetržité vytváření hodnot pro všechny zúčastněné strany: zákazníky, zaměstnance, investory, obchodní partnery i lidskou společnost jako celek. Základem je trvale udržitelná podniková strategie společnosti Daimler, která v ní přebírá odpovědnost za ekonomické, ekologické a sociální dopady své obchodní činnosti, a to s ohledem na celý řetězec vytváření přidané hodnoty.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




BOSCH
Interaction s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
Mitsubishi Motors Česká republika
Auto Fit, spol. s r.o.