AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Iveco Czech Republic, a.s.
Auto Fit, spol. s r.o.
Siems & Klein


Tipy od Continentalu, které potěší přírodu i peněženku

Změnou návyků během jízdy může každý řidič zlepšit spotřebu, omezit zatížení některých dílů či snížit emise.

Každodenní využití aut zatěžuje nejen přírodu, ale i peněženku. Na druhou stranu si jen velmi těžko dokážeme představit, že odstavíme naše čtyřkolová vozidla a začneme chodit na dlouhé vzdálenosti pěšky, na kole nebo sáhneme po koních, kteří nejsou tak rychlí jako ti pod kapotou. Continental přináší jednoduché tipy a triky, jak jezdit ekonomicky a zároveň ekologicky, které může využít každý řidič. „Lehká noha“ na plynovém pedálu, správné brzdění, plynulá jízda nebo výběr správných pneumatik mohou pomoci snížit spotřebu, emise a rovněž zatížení některých dílů.

Šetrná jízda je pojem, který spojuje několik činností a každý řidič při jejich správné kombinaci může snížit spotřebu, omezit zatížení některých dílů a snížit emise u svého vozu. Využitím následujících rad a tipů tak můžete spolu se značkou Continental šetřit nejen přírodu, ale i peněženku.

„Lehká noha“ je základ šetrné jízdy

I když je nám jasné, že chcete při každém startu vašeho plechového miláčka testovat jeho zrychlení a chápeme, že závody s neznámými soupeři z okolních aut vás spolehlivě pobaví, někdy je důležité myslet i na vaši peněženku. Největším generátorem spotřeby je ostrá akcelerace. Čím více tlačíme na plynový pedál, tím více paliva spotřebujeme. Když si na palubním počítači zapnete zobrazení okamžité spotřeby, ihned uvidíte důsledek prudkého zrychlování. Pokud ale zvyšujete rychlost plynule, můžete ušetřit velké množství pohonných hmot. Stejně to vypadá i s brzdovým pedálem. Ostrým brzděním zbytečně ztrácíme kinetickou energii — místo toho uvolněte plynový pedál a zařaďte nižší rychlostní stupeň s dostatečným předstihem, abyste mohli plynule zastavit.

Plynulou jízdou k plnější peněžence

Neustále změny rychlosti sice přináší více zábavy při řízení, ale vedou k vyšší spotřebě paliva a plýtvají energií i penězi. Pokuste se udržet stabilní rychlost takovým způsobem, aby k tomu nedocházelo. Pokud vaše auto disponuje funkcí tempomatu, měli byste zvážit jeho využití. K šetrné jízdě můžete rovněž dospět i předvídáním dopravní situace před vámi. Změnou jízdního pruhu před pomalu jedoucím vozidlem nebo postupným zpomalením před křižovatkou můžete zabránit prudkému brzdění a omezit využití brzdy na minimum.

Menší náklad = nižší spotřeba

Ujistěte se, že nepřevážíte zbytečně těžké předměty, čímž samozřejmě nemyslíme tchýni nebo děti. Čím je vaše vozidlo těžší, tím více paliva logicky spotřebujete. Kromě toho může přetížení způsobit i poškození odpružení, pneumatik nebo spálení spojky. Rovněž odstraňte všechny střešní nosiče, boxy a nosiče jízdních kol, pokud nejsou zapotřebí, protože zvyšují odpor vzduchu a v důsledku i spotřebu paliva.

Přeřaďte ve správnou chvíli

Nečekejte příliš dlouho, máte-li zařadit na vyšší převodový stupeň. Pozdní řazení způsobuje, že motor pracuje ve vyšších otáčkách a spotřebuje více paliva. Většina moderních automobilů má indikátor na palubním počítači, který vás upozorní, kdy je potřeba změnit převodový stupeň — nechejte si navzdory vašim nepochybným zkušenostem poradit od počítače.

Přemýšlejte ekonomicky a zároveň ekologicky

Věděli jste, že vozidlo, jedoucí rychlostí 120 kilometrů za hodinu, spotřebuje přibližně o 20 procent více paliva než stejné vozidlo při rychlosti 100 kilometrů za hodinu? Znamená to výrazný rozdíl a vyplatí se na to myslet zejména při dlouhých cestách. Také klimatizace dokáže zvýšit spotřebu až o 20 procent, i když víme, jak příjemné může být využívání soukromé kryokomory během letních dní. Zvažte tedy, jak silně budete mít klimatizaci zapnutou, případně její úplné vypnutí, a například v městském provozu si raději otevřete okna. Šetřit palivo pomůže i vypnutí motoru při dlouhodobém stání.

Pneumatiky jako rozhodující parametr pro šetrnější jízdu

Nezapomeňte, že jedinou kontaktní plochou automobilu s vozovkou jsou pneumatiky. Udržujte je proto v optimálním stavu nejen kvůli bezpečnosti, ale i kvůli spotřebě. Pokud chcete jezdit ekonomicky, pneumatiky musí mít správný tlak, protože podhuštěná pneumatika je měkčí a její kontaktní plocha větší, čímž se zvyšuje i spotřeba. U přehuštěné pneumatiky naopak roste riziko defektu či jiného poškození.

Ekologická, ekonomická i bezpečná

Na trhu s pneumatikami se nabízí mnoho ekonomických, ekologických a zároveň bezpečných plášťů. Pneumatiky EcoContact 6 umožňují řidičům optimalizovat spotřebu paliva a emise CO2 z automobilu. Kromě toho zvýšené brzdné vlastnosti a lepší ovladatelnost umožňují bezpečnou a přesnou jízdu v každé situaci. „Obvykle se dosáhne vylepšení jednoho aspektu pneumatik na úkor aspektů ostatních. U novinky EcoContact 6 se nám ale podařilo dosáhnout skvělé vyváženosti všech vlastností. Optimalizovali jsme valivý odpor pláště, který má přímý vliv na snížení spotřeby vozidla. Zároveň pneumatika poskytuje ještě vyšší bezpečnost díky kratší brzdné dráze, vylepšené přilnavosti a ovladatelnosti. Zvýšil se i její kilometrový výkon,“ uvádí Magda Nagy, ředitelka Divize marketing Continental Barum s.r.o.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Scania Czech Republic s.r.o.
Standox
BOSCH
Mitsubishi Motors Česká republika
Interaction s.r.o.