AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Siems & Klein
Interaction s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Akumulátory pro nové modely ID.

Akumulátory pro nové modely ID.

Volkswagen poskytne záruku 8 let/160 000 km na kapacitu akumulátorů modelů ID.

Volkswagen zahájí výrobu modelu ID.3 již letos. Kompaktní model je prvním členem rodiny ID. – nové generace pokrokových elektromobilů. Jejich lithium-iontové akumulátory umožní dojezd až 550 kilometrů, a tím i komfortní cestování na dlouhé vzdálenosti. Budoucí majitelé modelů ID. si nemusí dělat žádné starosti ani s životností akumulátorů. Volkswagen jim totiž poskytne záruku, že akumulátory budou disponovat minimálně 70 procenty využitelné kapacity dokonce i po osmi letech, resp. 160 000 kilometrech.

Kompetenční centrum

Volkswagen soustředí od roku 2017 vývoj akumulátorů do jednoho kompetenčního centra. Jeho úkolem je mimo jiné zajistit, aby si všechny akumulátory pro modely ID. zachovaly maximální kapacitu po velmi dlouhou dobu, a umožňovaly tak dlouhý dojezd. Frank Blome, vedoucí kompetenčního centra v Salzgitteru, k tomu říká: „Naším cílem je stejná životnost akumulátorů jako celého vozu ID.“

Krátké doby nabíjení díky vysokému nabíjecímu výkonu

Volkswagen bude nabízet různě velké sady akumulátorů, což je naprostá novinka oproti současným elektromobilům značky. Není-li pro majitele vozu ID. jeho dojezd velmi důležitý – například protože jezdí převážně ve městě a překonává pouze krátké vzdálenosti – bude mu stačit sada akumulátorů s nižší kapacitou. Pořízení vozidla tak bude výhodnější. Řidiči, kteří naproti tomu cestují na velké vzdálenosti, se mohou rozhodnout pro větší sadu akumulátorů. Možnosti použití elektromobilu se tím rozšíří. V závislosti na akumulátorech a typu vozidla bude realizovatelný dojezd cca 330 až 550 kilometrů (dle metodiky WLTP). Volkswagen navíc akumulátory koncipoval pro nabíjecí výkon až 125 kW, což je v segmentu modelu ID.3 dosud nevídaná hodnota. Rychlejším nabíjením se zkrátí zastávky pro doplňování elektrické energie.

Pohodlné nabíjení doma, extrémně rychlé na cestách

Volkswagen vychází z toho, že 50 procent všech nabíjecích procesů bude probíhat doma a 20 procent po příjezdu na pracoviště. Tomu byla cíleně přizpůsobena nová nabídka nástěnných nabíječek pro domácí nebo firemní využití. Jejich nabíjecí výkon je až 11 kW (střídavý proud). Výhodou v porovnání s běžnou elektrickou sítí s napětím 230 V je výrazné zkrácení doby nabíjení. Výkon nástěnné nabíječky postačuje k nabití akumulátorů na 100 procent během noci nebo pracovní doby. Čtvrtina všech nabíjecích procesů bude realizována na cestách ve veřejném prostoru a pět procent podél dálnic a rychlostních silnic. V závislosti na stylu jízdy s modelem ID.3, vybaveným největší verzí akumulátorů, postačí na trase z Hamburku do Mnichova nebo z Turína do Paříže (obě o délce cca 800 km) pouhé dvě zastávky kvůli nabíjení. Na rychlonabíjecí stanici s vysokou kapacitou lze během 30 minut doplnit dostatek energie pro 260 kilometrů jízdy (dle metodiky WLTP).

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mitsubishi Motors Česká republika
Toplac s.r.o.
BMW Group Česká republika
Auto Fit, spol. s r.o.
KIA MOTORS CZECH s.r.o.