AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Mercedes-Benz
BusPoint
Siems & Klein

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Krátce ze světa motorismu č. 5

Krátce ze světa motorismu č. 5

Co týden dal a vzal aneb i dvěma větami může se stát člověk vzdělancem.

Tata Motors, indická automobilka proslavená v poslední době hlavně tím, že hodlá vyrábět nejlevnější auto světa, má nyní zájem na odkoupení několikaprocentního podílu ve Ferrari. Prezident italské automobilky Luca di Montezemolo již pozval svůj protějšek do Maranella, aby mu předvedl, jak vypadá luxusní sektor.

BMW se rozhodlo pro výraznou expanzi na americké trhy, proto by továrna ve Spartanburgu měla během následujících čtyř let vyrábět 240 000 vozů namísto současných 140 000 kusů. Mnichovská automobilka také zároveň snižuje výrobu v Evropě.

Šéf koncernu GM Rick Wagoner již opět figuruje na výplatních páskách domovské firmy, jeho plat byl dokonce pro letošní rok navýšen na 2,2 milionu dolarů. Wagoner byl přitom poslední dva roky v situaci, v jaké se nachází i šéf Modrého oválu Bill Ford, tedy ve ztrátě a tím pádem i bez výplaty.

Podle vedení koncernu Volkswagen je levný dolar důvodem, proč firma nebude dovážet novou generaci modelu Scirocco na americký trh. VW Group zároveň také uvažuje o tamním nástupci Passatu, který by dostal nové jméno a nižší cenovku.

Rolls-Royce Phantom Coupé se ještě ani pořádně nezačal prodávat a už je celá jeho produkce na letošní rok vyprodána. Otevřená verze Drophead je pak vyprodaná až do léta příštího roku, přičemž loni se dokonce postarala o navýšení prodeje automobilky o 25 procent.

Nissan v Ženevě oznámil, že do roku 2012 by chtěl mít na silnicích vůbec první plně elektrický mainstreamový automobil světa. První modely by měly být hotové již za dva roky, přičemž již prozatím ujedou vzdálenost 160 km/h, vydrží až 8 hodin provozu a rozjedou se na nejvyšší rychlost 120 km/h.

Porsche vypustí v polovině příštího roku do světa vůbec první dieselový Cayenne. Kvůli zajištění optimální hmotnosti ale nebude vybaven silnými turbodiesely, které má VW Group v portfoliu, ale 240koňovou pohonnou jednotkou V6 TDI.

Ford hodlá celý rok oslavovat již 100. narozeniny svého nejpopulárnějšího vozu, modelu T. Oslavy vozu, který se stal prvním masově vyráběným na světě, začaly o uplynulém víkendu na přehlídce klasických a luxusních vozů Amelia Island Concours d’Elegance.

Novým safety carem ve formuli 1 pro letošní rok se stal Mercedes-Benz SL 63 AMG. Tato verze bude s největší pravděpodobností nejpopulárnější, ostatně AMG se neváhalo touto motorizací pochlubit i v Ženevě, kde vedle sebe vystavilo SL 63 AMG, C 63 AMG a CLS 63 AMG.

Bugatti připravilo lahůdku pro milovníky luxusu, když se spojilo se společností Hermés a v Ženevě představilo speciální limitovanou edici Veyronu. Nové barvy exteriéru a špičkové čalounění interiéru zvedly cenovku na závratných 1,55 milionu eur.

Autor: P2P

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




BMW Group Česká republika
Interaction s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
BOSCH
Auto Fit, spol. s r.o.