AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
BusPoint
Iveco Czech Republic, a.s.
Auto Fit, spol. s r.o.


Světová premiéra nového soutěžního vozu Volkwagen Polo GTI R5

Homologace FIA na sklonku léta, soutěžní debut je plánován na podzim 2018.

Volkswagen Polo GTI R5 má za sebou zdařilou světovou premiéru. Soutěžní GTI s pohonem všech kol pro zákaznický sport vychází z šesté generace modelové řady Polo a poprvé bylo odborné veřejnosti představeno u příležitosti oficiální dynamické prezentace nového modelu Polo GTI na Mallorce. Při vývoji nového soutěžního vozu byly využity zkušenosti a know-how držitele čtyř titulů mistra světa v rallye v královské třídě WRC z let 2013 až 2016.

„První veřejné představení nového soutěžního vozu Polo GTI R5 je pro nás velkolepým okamžikem,“ říká Sven Smeets, ředitel oddělení Volkswagen Motorsport. „Blízká příbuznost k silničnímu modelu Polo GTI je nepřehlédnutelná. Rodina modelů GTI získala se soutěžním vozem Polo dalšího pozoruhodného člena. Za to patří velký kompliment našemu týmu i kolegům z designérského studia Volkswagen ve Wolfsburgu. V nadcházejících měsících musí Polo GTI R5 prokázat své schopnosti v náročných každodenních testech, aby v budoucnosti dokázalo v rukách zákazníků navázat na úspěchy svého předchůdce.“

Vývoj soutěžního vozu Polo GTI R5 probíhá velmi intenzivně od začátku letošního roku. První testovací jízdy na asfaltu a šotolině se uskutečnily v polovině listopadu ve francouzském Fontjoncouse. V prosinci bude testování pokračovat ve Velké Británii. Za celkový projekt nese kromě technického ředitele Françoise-Xaviera „FX“ Demaisona zodpovědnost především vedoucí inženýr projektu Jan de Jongh, který se v letech 2013 až 2016 staral jako závodní inženýr o Polo R WRC mistra světa Sébastiena Ogiera.

„Polo GTI R5 absolvovalo první testy bez problémů. Zpětná vazba od testovacích jezdců byla velmi pozitivní,“ říká Demaison. „Samozřejmě je výhodou, že jsme měli k dispozici tým zkušených inženýrů a mechaniků, kteří se již podíleli na vývoji Pola, ověnčeného tituly mistra světa. A samozřejmě využíváme, stejně jako již v dřívější době, úzkou a velmi dobrou spolupráci s kolegy z technického vývoje ve Wolfsburgu a s kolegy od značky Škoda, kteří nabízejí vozidlo kategorie R5 od roku 2015.“

Polo GTI R5 disponuje stejně jako sériový model – nové Polo GTI – výkonným řadovým čtyřválcem s přeplňováním turbodmychadlem a přímým vstřikováním, který je uložen napříč před přední nápravou. Pravidla omezují zdvihový objem motoru soutěžní verze na 1,6 litru. To postačuje k dosažení impozantních hodnot nejvyššího výkonu 200 kW (272 k) a maximálního točivého momentu 400 N.m. Pětistupňová sekvenční převodovka s těsně odstupňovanými převodovými stupni a trvalý pohon všech kol zaručují vynikající hodnoty zrychlení na jakémkoli povrchu, ať se jedná o asfalt, šotolinu nebo sníh. Soutěžní GTI o hmotnosti 1230 kilogramů zrychlí z 0 na 100 km/h za pouhých 4,1 sekundy.

Čtyřdveřová celoocelová karoserie sériové verze, která tvoří základ soutěžního vozu Polo GTI R5, pochází z výrobního závodu ve španělské Pamploně a v souladu s pravidly FIA je dodatečně vyztužena bezpečnostním rámem pro případ převrácení a dalšími bezpečnostními komponenty. Homologace soutěžního vozu Polo GTI R5 proběhne v létě 2018. Dodání prvních vozů soukromým týmům je plánováno na druhou polovinu roku 2018, což platí i pro účast v prvních soutěžích.

Mezinárodní automobilová federace FIA schválila v roce 2012 pravidla R5 pro novou generaci soutěžních vozů, která se zaměřuje především na zákaznické týmy, mladé talentované jezdce a soukromé jezdce. Od té doby vyrobilo pět různých výrobců více než 400 soutěžních vozů, které se účastní národních a mezinárodních mistrovství na celém světě.

GTI – tato tři písmena označují od roku 1976 sportovní kompaktní vozy Volkswagen. Jako první přišel na scénu Golf GTI, brzy se však přidalo také Polo jako Gran Turismo – zpočátku tedy bez dodatku Injektion. Tak začala v roce 1980 s první variantou GT historie sportovních vozů Polo. Již v roce 1987 bylo dynamikou modelů GTI obdařeno Polo GT G40 s nejvyšší rychlostí téměř 200 km/h. V roce 1998 se na start postavilo první Polo GTI s výkonem 88 kW/120 k. V roce 2010 vzrostl výkon na 132 kW/180 k, v roce 2014 na 141 kW/192 k.

Nyní nabírá na rychlosti nové GTI: nová generace modelu Polo GTI. S výkonem 147 kW/200 k a nejvyšší rychlostí až 237 km/h. Pro sprint z klidu na 100 km/h stačí 6,7 sekundy. Hospodárnost pohonu odráží hodnota spotřeby paliva 5,9 l/100 km. Těmto výkonovým parametrům je přizpůsoben sériově dodávaný sportovní podvozek, který může být na přání nahrazen podvozkem Sport Select.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Standox
auto MOTOL BENI a. s.
Scania Czech Republic s.r.o.
Siems & Klein
KIA MOTORS CZECH s.r.o.