AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Interaction s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.
Siems & Klein


Nissan testuje autonomní vozy na evropských silnicích

Reálné ukázky v ulicích Londýna v rámci vývojového programu značky Nissan, který probíhá na několika kontinentech.

Nissan ukázal médiím, jak probíhá testování prototypů, které představují novou generaci autonomního řízení, v reálném prostředí. Akce, která je součástí závazku značky Nissan dosáhnout v budoucnosti mobility s nulovými emisemi a s nulovým počtem smrtelných nehod, se konala na jihu Londýna.

Nissan se rozhodl předvést nejnovější technologii autonomního řízení na veřejných silnicích v Evropě vůbec poprvé. Automobilka již prováděla podobné testování na veřejných komunikacích v Japonsku a Spojených státech amerických. Cílem je vyvíjet snadno použitelnou technologii autonomního řízení v reálných podmínkách.

Účastníci testování na sedadlech spolujezdce a zadních sedadlech měli možnost seznámit se s technologií, která zahrnuje mimo jiné radar v pásmu milimetrových vln, laserové skenery, kamery, vysokorychlostní počítačové čipy a specializované uživatelské rozhraní HMI (Human Machine Interface). Jakmile jsou do navigačního systému zadány destinace, umožňují všechny tyto prvky vozidlu autonomní pohyb po dálnici i ve městě.

Takao Asami, vrchní viceprezident pro výzkum a pokročilá konstrukční řešení značky Nissan, uvedl: „Inovace a důmyslná řešení tvoří podstatu značky Nissan a jejích zaměstnanců. Tento test budoucí technologie autonomního řízení Nissan v náročných podmínkách londýnských ulic je důkazem našeho závazku přinést inteligentní mobilitu Nissan našim zákazníkům.“

Londýnský test přichází krátce po oznámení, že vylepšený model Qashqai a nový Nissan LEAF, které se již brzy objeví na trhu, budou mít integrovanou technologii autonomního řízení ProPILOT. Ta jim umožní autonomní jízdu v jednom pruhu na rychlostních komunikacích. V loňském roce uvedl Nissan na trh v Japonsku model Serena, který byl systémem ProPILOT vybaven jako první. V prosinci získal systém autonomního řízení ProPILOT v modelu Nissan Serena Cenu za inovace – japonský automobil roku 2016–2017.

Rovněž se plánuje uvedení této technologie na trhy v USA a v Číně. Na rok 2018 je naplánováno uvedení technologie autonomního řízení ve více pruzích, která bude na dálnici umožňovat automatickou změnu jízdního pruhu. V roce 2020 by pak měl být představen systém poskytující autonomní řízení v ulicích města a na dopravních křižovatkách.

Inteligentní mobilita Nissan

Současný svět musí čelit několika vážným problémům, mezi něž patří změna klimatu, dopravní zácpy, smrtelné nehody a znečišťování ovzduší. Nissan na tyto výzvy reaguje závazkem zasadit se o bezpečnější, chytřejší a zábavnější přepravu, navíc s cílem dosáhnout nulových emisí a nulového počtu smrtelných nehod. Inteligentní mobilita Nissan představuje plán, který jí má pomoci tyto cíle naplnit.

Společnost Nissan, vedena vizí mobility pro všechny, přináší tyto inovace dostupné dříve jen v luxusních vozech do kompaktních velkosériových modelů pro širokou veřejnost a zajišťujeme tak, že inovace přinášejí užitek opravdu každému. Nissan vozy přetváří na vzrušující společníky pro všechny zákazníky.

Inteligentní mobilita Nissan zahrnuje tři klíčové oblasti inovace:

Technologie Nissan Intelligent Driving dodává celé posádce vozu pocit větší jistoty díky vyšší úrovni bezpečnosti, ovladatelnosti i pohodlí. Vozy Nissan už jsou prvky pro autonomní jízdu vybaveny. Doplňuje je také široká paleta pokročilých bezpečnostních funkcí, mezi něž patří inteligentní panoramatický kamerový parkovací systém a upozornění na vybočení z jízdního pruhu. Technologie pro autonomní jízdu lze v našich vozidlech tedy nalézt už dnes. Důkazem je model Nissan Serena, který je prvním masově vyráběným vozem, vybaveným technologií ProPILOT. Nissan plánuje tuto technologii integrovat do dalších modelů prodávaných v Evropě, Japonsku, Číně a Spojených státech – do roku 2020 uvede Aliance Renault-Nissan na trh 10 takových modelů.

Díky technologii Nissan Intelligent Power, která pomáhá neustále snižovat emise i spotřebu paliva, je jízda více vzrušující. Nissan využívá k dosažení mobility s nulovými emisemi komplexní přístup – chce vyvíjet účinnější spalovací motory a integrovat více pokročilých technologií do elektromobilů. Pod hlavičkou projektu Nissan Intelligent Power společnost Nissan rovněž pokračuje ve zdokonalování celé řady technologií pohonu vozidel. Technologie jsou vyvíjeny tak, aby co nejpřesněji odpovídaly parametrům různých segmentů trhu a způsobu využití na nejrůznějších místech světa. Kromě 100% elektrických vozidel máme v portfoliu k dispozici rozmanitou škálu technologií inspirovaných elektromobily. Patří sem technologie e-Power (hybridní pohon se sériovým uspořádáním) a vozy s palivovými články. Žádná z nových technologií není pouhou náhradou technologií existujících, ale doplněním jejich spektra.

Technologie Nissan Intelligent Integration vhodným způsobem propojuje vozy Nissan se širší společností, se kterou jsou díky tomu více propojeni i samotní zákazníci. Nissan pomáhá utvářet udržitelný ekosystém, který umožňuje vozidlům komunikovat s lidmi, ostatními vozy či s dopravní infrastrukturou. Takový přístup může v budoucnu vést k ovládání vozidel na dálku, k omezení dopravních zácp, efektivnějšímu sdílení vozidel a k lepšímu hospodaření s energií.

Inteligentní mobilita Nissan není o tom, jak z řízení vozidel odstranit lidský faktor. Jejím prostřednictvím chceme zákazníkům zajistit lepší budoucnost, ve které budou vozy hrát roli společníků a řidiči díky nim budou sebejistější a také více propojeni s okolím.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Siems & Klein
BMW Group Česká republika
auto MOTOL BENI a. s.
Auto Fit, spol. s r.o.
Interaction s.r.o.