AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Siems & Klein
Mercedes-Benz
BusPoint

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Rolls-Royce VISION NEXT 100

Rolls-Royce VISION NEXT 100

Rolls-Royce VISION NEXT 100 je ve 112leté historii společnosti prvním čistě vizionářským vozem.

Rolls-Royce je synonymem automobilového luxusu, který nemůže nabídnout žádná jiná automobilka. Od svého založení v roce 1904 si tyto vozy po celém světě vytvořily mimořádnou pověst, opírající se o motto sira Henryho Royce: „Usilujte o dokonalost ve všem, co děláte. Vezměte to nejlepší, co existuje, a udělejte to lépe. Když to neexistuje, tak to navrhněte.“

Adrian van Hooydonk, ředitel BMW Group Design: „Pro vyjádření novátorského ducha jsme koncept Rolls-Royce VISION NEXT 100 navrhli jako nekompromisní vyjádření budoucnosti super-luxusního způsobu dopravy. Je to odlehčená forma fascinujících možností, které Rolls-Royce slibuje pro budoucnost.“

Rolls-Royce VISION NEXT 100 je ve 112leté historii společnosti prvním čistě vizionářským vozem. Při jeho návrhu se tým soustředil hlavně na následující otázky:

  • Jaká je budoucnost luxusu?
  • Jak se může exkluzivní charakter značky Rolls-Royce v budoucnosti transformovat?
  • Jak se změní nároky klientely značky Rolls-Royce? A jak může Rolls-Royce dostát jejich očekáváním bez toho, aby slevil ze svého perfekcionismu?
  • Lze jiné tradiční vlastnosti značky Rolls-Royce, jako například pečlivé zpracování, duch pokrokovosti či lásku k dokonalosti, propojit s technologiemi budoucnosti a trendy a společně stanovit pro nadcházející dekády nové standardy luxusu?
  • Jak může zážitek z jízdy ve voze Rolls-Royce zůstat i v budoucnu tak výjimečný, jako je v současnosti?

Společnost Rolls-Royce Motor Cars je již nyní schopná splnit nejrozmanitější přání svých zákazníků a nabídnout jim takřka neomezené možnosti individualizace. V následujících desetiletích se možnosti personifikace dále rozšíří a zákazníci si budou moci objednat svůj vlastní a jedinečný vůz Rolls-Royce. Z technického pohledu je Rolls-Royce VISION NEXT 100 postaven na základě pokrokového hliníkového podvozku a vybaven vysokovýkonným elektrickým pohonem. Speciálním požadavkům jednotlivých zákazníků lze přizpůsobit rozvor náprav, design karoserie i výbavu.

Vývojový tým Rolls-Royce očekává, že v budoucnu bude mít na individualizaci výroby vliv pokračující vývoj uhlíkových kompozitů a dalších technologií. Tento pokrok otevře nové možnosti při stavbě automobilů na zakázku, které budou automobilovým ekvivalentem haute couture.

Koncept Rolls-Royce VISION NEXT 100 ukazuje jen některé konstrukční možnosti, které budou v budoucnosti realizovatelné. Zaměřuje se na následující hlavní aspekty nové dimenze automobilového luxusu:

  • „Osobní vize“: Jedna z neomezeného množství dostupných individuálních vizí značky Rolls-Royce pro budoucnost.
  • „Velké útočiště“: Interiér automobilu jako osobní útočiště.
  • „Nenucené cestování“: „Eleanor“ je vaším průvodcem a virtuálním společníkem.
  • „Velký návrat“: Vystoupit na konci cesty s dokonalou elegancí.

„Osobní vize“: Jedna z neomezeného množství dostupných individuálních vizí značky Rolls-Royce pro budoucnost.

Koncept Rolls-Royce VISION NEXT 100 je pouze jednou z neomezeného množství různých individuálních vizí automobilu Rolls-Royce budoucnosti. Evolučním vývojem aktuálního přístupu značky Rolls-Royce si budou zákazníci v budoucnu moci přesně nakonfigurovat, jak bude jejich vůz vypadat.

V duchu nejlepší tradice karosáren minulosti navrhne Rolls-Royce platformu, jež bude ručně vyrobená z nejmodernějších materiálů a poháněná bezemisními systémy. Pokročilé výrobní metody umožní zákazníkům, aby si přizpůsobili vzhled a proporce vozu Rolls-Royce své vlastní představě. Zákazníci si tak budou moci objednat automobil navržený designéry Rolls-Royce, ovšem s mnoha individualistickými prvky. Tím vzniknou na míru stavěné jedinečné vozy, které budou přeneseně otiskem prstu svého majitele.

„Velké útočiště“: Interiér automobilu jako osobní útočiště.

Ve vozech Rolls-Royce je velmi důležitá komfortní a příjemná atmosféra pro všechny cestující. Z tohoto důvodu je právě řešení interiéru výchozím bodem při vývoji nového vozu: vnitřní prostor je totiž brán jako místo, kde si cestující mohou naplno užívat svého vlastního stylu luxusního cestování. Interiér je osobním útočištěm.

Při návrhu interiéru designéři používají jednoznačně danou hierarchii křivek a linií, autentické a k životnímu prostředí odpovědné materiály a pečlivě navržené osvětlení. Spojením těchto přístupů vznikne oáza s ideální atmosférou pro relaxaci.

Designéři proto vytvořili puristicky pojatý interiér s nepopsatelnou vnitřní přitažlivostí použitých materiálů. Koncepční vůz Rolls-Royce VISION NEXT 100 se například vyznačuje teplými tóny ebenového dřeva makasar, ručně česanými koberci na podlaze a čalouněním z měkkých vláken.

V konceptu Rolls-Royce VISION NEXT 100 umožňuje rozměrné panoramatické okno mimořádně otevřený výhled z vozu. Protože je tento automobil navržen pro plně autonomní jízdu, je odpovídajícím způsobem řešené sedadlo řidiče, volant a přístroje, takže interiér se vyznačuje zcela novým způsobem vnímání prostoru. V osobním luxusním salónku zůstávají cestujícím z přístrojů pouze centrálně umístěné analogové hodiny, jež naznačují, že čas je i v nejvyšší formě luxusu stále velmi důležitý.

„Nenucené cestování“: „Eleanor“ je průvodcem a virtuálním společníkem.

Při stavbě konceptu Rolls-Royce VISION NEXT 100 designéři počítali s přítomností nejmodernějších technologií zajišťujících plnou konektivitu. Automobil je vybaven umělou inteligencí, která dokáže splnit každé přání cestujících. Tento virtuální asistent je digitálním ztělesněním sošky Spirit of Ecstasy, která se v plné šířce objevuje na průhledném OLED displeji. Modelem sochaři Charlesi Robertu Sykesovi stála při návrhu legendárního znaku na kapotě Eleanor Thorntonová. Čím déle Eleanor zůstává na silnici se svými cestujícími, tím více se učí jejich zvykům a zájmům, jako jsou například oblíbené restaurace či umělecký vkus. Cestující se svou asistentkou mohou komunikovat hlasem.

„Velký návrat“: Vystoupit na konci cesty s dokonalou elegancí.

Při pohledu zvenku je koncept Rolls-Royce VISION NEXT 100 vyjádřením nadčasové přitažlivosti. S délkou 5,9 metru z jeho siluety vyzařuje dynamická elegance. Automobil svým stylem připomíná kupé a současně jeho oddělené blatníky po stranách tradiční masky chladiče propůjčují vozu neobyčejnou dynamiku a lehkost již při prvním pohledu.

Dojem elegance a lehkosti posiluje také lakování karoserie barvou „Crystal Water“, stejně tak jako ručně z krystalu vybroušená a zevnitř osvětlená soška Spirit of Ecstasy.

Zásluhou působivého designu koncept Rolls-Royce VISION NEXT 100 ohromí všude, kde se objeví. Obrovské charisma tohoto vozu dále podtrhuje způsob prezentace cestujících: na pokyn jediného gesta se otevřou dveře a současně vyklopí část střechy. Cestující se jednoduše ještě ve voze postaví a následně s grácií vystoupí ven. Celé představení při vystupování umocňuje světelná projekce, která vytvoří na zemi „červený koberec“. Když je potřeba, ochrání posádku dvojice ve dveřích integrovaných deštníků. V přídi konceptu Rolls-Royce VISION NEXT 100 je prostor pro na míru vyrobené zavazadlo. Inteligentní mechanismus odklopí víko do strany a připraví zavazadla pro ruce portýra.

Giles Taylor, ředitel designu Rolls-Royce Motor Cars: „S konceptem Rolls-Royce VISION NEXT 100 jsme mysleli dopředu a neobraceli se do naší minulosti. Chtěli jsme být tak pokrokoví, jak je to jen možné, a současně přetransformovat tradici naší značky.“

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Toplac s.r.o.
Scania Czech Republic s.r.o.
BMW Group Česká republika
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika