AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
BusPoint
Siems & Klein
Scania Czech Republic s.r.o.


Internet věcí z jediného zdroje: Bosch představuje cloud pro své IoT služby

Klíčovými prvky jsou zabezpečení a ochrana dat. Odborné znalosti v oblasti softwaru a IT infrastruktura jsou významné konkurenční výhody.

Bosch uvádí na trh svůj vlastní cloud pro webové služby. V IoT Cloudu (cloud internetu věcí) řídí Bosch, globální dodavatel technologických řešení, různé aplikace pro své obory podnikání z oblasti propojené mobility, propojeného průmyslu, propojených energetických systémů a propojených budov. První cloud se nachází v Německu. „K dnešnímu dni máme v ruce všechna esa pro propojený svět z jediného zdroje. IoT Cloud společnosti Bosch je posledním dílkem puzzle, který chyběl do naší skládanky znalosti softwaru. Nyní jsme kompletním poskytovatelem služeb v oblasti konektivity a internetu věcí,“ řekl ve středu na konferenci Bosch ConnectedWorld v Berlíně předseda představenstva společnosti Bosch Volkmar Denner. Bosch je celosvětově jedinou společností, která působí na všech třech úrovních internetu věcí. Bosch Group nabízí klíčové technologie umožňující konektivitu, jako jsou senzory a software, a také na jejich základě rozvíjí nové služby. „Hlavním faktorem úspěchu řešení v oblasti konektivity je jejich škálovatelnost. Obchodní modely musí být v případě potřeby schopny rychlého růstu. Díky Bosch IoT Cloud má Bosch nyní k dispozici potřebnou infrastrukturu. Spatřujeme v tom pro Bosch důležitý milník,“ řekl Denner, který je v představenstvu Bosch odpovědný také za výzkum a pokročilé inženýrství. Bosch IoT Cloud zahrnuje technickou infrastrukturu, stejně jako platformy a softwarové nabídky, čehož dodavatel technologií a služeb využije nejprve u vnitropodnikových řešení. Od roku 2017 budou tyto nabídky k dispozici také jako služba dalším společnostem.

Umístění cloudu v Německu

Denner zdůraznil, že umístění Cloudu do Německa bylo vědomé rozhodnutí. „Mnoho společností a spotřebitelů uvádí, že je od používání technologií cloudu a řešení v oblasti konektivity odrazují obavy o bezpečnost. Bosch IoT Cloud je odpovědí na tyto obavy.“ Bosch provozuje svůj IoT cloud ve svém vlastním výpočetním středisku nedaleko Stuttgartu. Jak Denner vysvětlil: „Spotřebitelé chtějí vědět, jestli jsou jejich data chráněna a zabezpečena. Z toho důvodu odpovídá zabezpečení, které nabízíme našim zákazníkům, vždy nejnovějším poznatkům.“ Základním právním rámcem pro tuto oblast jsou německá a evropská nařízení ohledně ochrany dat.

Mozek propojeného světa: Bosch IoT Suite

Základem softwaru Bosch IoT Cloud je vlastní firemní IoT Suite. Ten dokáže identifikovat všechny objekty připojené k internetu, organizuje výměnu dat a umožňuje velké množství služeb a obchodních modelů. Správa velkého množství dat umožňuje analýzu ohromného datového objemu. „Bosch IoT Suite je mozkem propojeného světa. Nabízí veškeré funkce potřebné pro propojení zařízení, uživatelů a společností,“ řekl Denner. Do Bosch IoT Suite je možné uložit pravidla pro automatické rozhodovací činnosti, jako například kdy mají být hlášeny obvyklé příznaky opotřebení a provedeny činnosti preventivní údržby k zajištění servisu strojního vybavení. Bosch a jeho zákazníci už spravují řadu řešení a projektů založených na této platformě. V současné době Bosch IoT Cloud propojuje více než pět milionů zařízení a strojů.

Schopnosti Bosch IoT pro propojený svět

Ve svém projevu k 1000 delegátům na konferenci Denner zdůraznil, že tato digitální transformace by neměla být chápána jako hrozba. „Digitální transformace a vzrůstající konektivita pro nás představují ohromné příležitosti.“ Zejména společnostem se silným odvětvovým základem a mimořádnými znalostmi v oblasti hardwaru nabízí potenciál nejen k rozvoji jejich tradičního podnikání, ale i ke vstupu do zcela nových oblastí. „Klíčovým předpokladem pro to je vnitropodnikový software a znalosti v oblasti IT. Bosch buduje tyto schopnosti už po mnoho let.“

Široká škála možností a obchodních modelů

Společnost už uvedla na trh celou řadu produktů a řešení pro propojený svět. Například Bosch Smart Home System sdělí uživatelům aktuální teplotu v jejich domě a umožní jim změnit nastavení, zatímco jsou ještě na cestě. Další řešení, které funguje v Bosch IoT Cloudu je navrženo pro techniky služeb vytápění. Umožňuje jim vzdálený přístup k autorizovaným topným systémům Bosch, takže mohou v případě poruchy problém řešit. To znamená, že si s sebou vezmou na svou první – a nyní už také jedinou – návštěvu veškeré potřebné náhradní díly. Zákazníci tak mají užitek z nižších servisních nákladů.

Do Bosch IoT Cloudu si najdou svou cestou i údaje ze senzorů z chřestových polí. Farmáři tak mohou díky informacím o přesné teplotě půdy zlepšit svoji úrodu. Bosch IoT Cloud generuje také online mapu dostupných odstavných parkovišť v rámci celé příměstské železniční sítě Stuttgartu. Senzory detekují neobsazená parkovací místa a zasílají tuto informaci do cloudu, kde je v reálném čase přidána do mapy, kterou si mohou uživatelé otevřít na svém chytrém telefonu. Dalším příkladem je služba book-and-park pro řidiče kamionů. Když hledají místo na zaparkování, aby si mohli odpočinout, odešle jejich kamion do Bosch IoT Cloud údaje o poloze. Ten následně vyhradí dostupné parkovací místo v jejich blízkosti a informuje o tom řidiče. „Na těchto příkladech je vidět, že inteligentně propojená zařízení doplněná o služby z našeho IoT Cloudu jsou základem úspěšných obchodních modelů v oblasti internetu věcí. Propojená řešení zlepšují kvalitu života lidí a šetří přírodní zdroje,“ řekl Denner.

Cloud computing

V rámci cloud computingu již nejsou data a programy umístěny na počítačích v domovech nebo kancelářích, ale ve střediscích pro cloud computing. Provozovatel střediska je odpovědný za bezpečnost a provoz, zpřístupňuje požadovanou výpočetní kapacitu a poskytuje potřebné programy, zabezpečení dat a zálohování. Zákazníci tak nemusejí řešit řadu nákladných a časově náročných úkolů. Technologie a platformy založené na cloudu představují základ pro rychlou a jednoduchou škálovatelnost aplikací.

Bosch ConnectedWorld – kde se odvětví potkávají a jednají o implementaci

Událost Bosch ConnectedWorld je každoroční konference zaměřená na téma internetu věcí. Letos se v Berlíně sejde asi 800 odborníků z celého světa, aby mohli hovořit o aktuálních oblastech použití a nových obchodních modelech. Díky ukázkám úspěšných příkladů je konference důkazem toho, jak se vize internetu věcí stává skutečností.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




BMW Group Česká republika
auto MOTOL BENI a. s.
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
BOSCH
Mitsubishi Motors Česká republika