AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
ContiTrade Services s.r.o.
Mercedes-Benz
Siems & Klein


Konference Bosch ConnectedWorld IoT v Berlíně

Mezinárodní průlom v oblasti propojeného průmyslu: Bosch poprvé spojuje platformu „Industrie 4.0“ a normy Konsorcia pro průmyslový internet

Propojený průmysl se nyní stává mezinárodní realitou. V novém projektu Bosch poprvé pracuje společně s partnery na spojení technických norem německé platformy „Industrie 4.0“ a Konsorcia pro průmyslový internet (Industrial Internet Consortium – IIC). Sloučení těchto dvou přístupů umožňuje výměnu dat mezi ústředními oblastmi propojeného průmyslu. „Industry 4.0 není ani tak národní jako spíše mezinárodní záležitostí. Pouze skutečně globální přístup – bez konkurenčních podnikových norem nebo odlišných vnitrostátních předpisů – umožní plně rozvinout její potenciál,“ řekl Dr. Werner Struth, člen představenstva společnosti Bosch na konferenci Bosch ConnectedWorld IoT v Berlíně. Až dosud bránil nedostatek společné řeči hladké mezinárodní koordinaci výroby, logistiky a managementu budov a energií. „Tím, že propojujeme průmysl, v podstatě sbližujeme dva různé světy. Jde o velký pokrok. Sloučení těchto dvou norem dláždí cestu řadě nových přeshraničních příležitostí v oblasti řešení Industry 4.0, a to jak pro Bosch tak pro další mezinárodní společnosti,“ řekl Struth.

Snižování nákladů na elektřinu díky optimalizovanému plánování výroby

Na mezinárodní konferenci průmyslu v Berlíně byl představen projekt, který poprvé spojuje dvě referenční architektury – RAMI4.0 and IIRA. V závodě Bosch v Homburgu dochází v současné době ke slučování celé řady řešení v oblasti konektivity s cílem řídit a optimalizovat výrobu hydraulických ventilů, čímž se má předcházet především nadměrné spotřebě elektřiny během mimořádně nákladné spotřeby v době špičky. „Tento prototyp poprvé demonstruje, jak můžeme spojit standardy platformy Industrie 4.0 a IIC ke společné efektivní práci v propojené výrobě,“ řekl Struth, který je v představenstvu Bosch odpovědný také za obchodní sektor průmyslových technologií a výrobní systémy Bosch.

Společné normy zvyšují konkurenceschop­nost

Pokud jsou v závodě Bosch v Homburgu všechna energeticky náročná strojní zařízení v provozu, může to vést v době špičky k velmi vysoké spotřebě energie. Výsledné zvýšení nákladů na elektrickou energii tlačí nahoru náklady na výrobu hydraulických ventilů. Díky využití softwaru, který co nejúčinněji řídí výrobu a tím i spotřebu elektrické energie, dochází k optimalizaci energetické náročnosti a zatížení v době špičky se může snížit až o deset procent. Tím se snižují výrobní náklady a zvyšuje se konkurenceschopnost a současně se chrání životní prostředí. Tohle všechno je možné díky interakci mezi výrobními linkami, které jsou založeny na platformě Industrie 4.0 a systému energetického managementu, který využívá standard IIC. Projekt Homburg nezahrnuje pouze Bosch, ale mimo jiné také SAP v Německu, Dassault Systemes ve Francii a Tata Consultancy Services (TCS) v Indii.

Klíčem k úspěchu je partnerství

Partneři spojují své odborné znalosti, aby optimalizovali spotřebu energií v závodě. Bosch neustále shromažďuje data ze všech strojních zařízení v závodě a generuje tok informací o spotřebované elektřině během procesu výroby hydraulických ventilů pro zemědělskou techniku. Dassault Systemes, 3D specialista, poskytuje vícerozměrné znázornění všech strojních zařízení a funkcí závodu, včetně uživatelů pro těžký výkon, jako jsou velké obráběcí stroje a hydraulická zkušební zařízení. Výsledkem je to, co je známé jako „digitální dvojče“ závodu, které vizualizuje nejen výrobní procesy, ale také spotřebu energií. SAP poskytuje aplikační služby, odpovídající databáze zaznamenává veškeré údaje a analýzy v reálném čase, Bosch poskytuje software pro energetický management a TCS uplatňuje své poradenské služby v oblasti integrace všech těchto systémů. Řešení energetického managementu je založeno na architektuře IIRA Konsorcia pro průmyslový internet; energetický management se připojuje k výrobním zařízením přes architekturu RAMI4.0 platformy Industrie 4.0. Jelikož jsou standardy RAMI a IIRA už sladěné a kompatibilní, je výměna dat mezi výrobními linkami a systémem energetického managementu nyní možná.

IIC a platforma Industrie 4.0: prospěšná spolupráce

Henning Banthien, správní ředitel platformy Industrie 4.0, říká: „Je to velice dobrá zpráva, že se dvě přední mezinárodně iniciativy v oboru – IIC a platforma Industrie 4.0 – dohodly na úzké spolupráci s cílem vytvořit sdílené zkušební prostředí a pracovat na společných architekturách a standardech. Vzájemně se doplňující povaha jejich přístupů výrazně podpoří rozvoj propojeného průmyslu a internetu věcí.“ Dr. Richard Soley, výkonný ředitel IIC dodává: „Konsorcium pro průmyslový internet a platforma Industrie 4.0 po mnoho let pracovaly na urychlení přijetí průmyslového internetu věcí tím, že během tohoto procesu významnou měrou rozvíjely odborné znalosti. Jak jsme nedávno společně oznámili, začíná se objevovat řada důležitých faktorů, které přemění průmyslový internet věcí v realitu. IIC se těší ze skutečnosti, že nám toto bohaté spektrum odborných průmyslových znalostí hodlá nabídnout svoje zkušební prostředí. Nemůžeme se dočkat, až si tuto nabídku budeme moci vyzkoušet.“

Platforma Industrie 4.0 a IIC: dva přístupy, jeden cíl

Platforma Industrie 4.0 spojuje řadu zástupců z průmyslové, politické a akademické oblasti s cílem realizovat propojenou výrobu v Německu. S perspektivou uplatnění na mezinárodním poli získává IIC ještě širší záběr, protože vedle strojního a průmyslového inženýrství začíná působit i v průmyslové výrobě a v širším slova smyslu s sebou přináší internet věcí. Platforma Industrie 4.0 si stanovila za cíl vytvoření technického rámce pro propojenou výrobu. ICC se zaměřuje na konektivitu a internet věcí napříč odvětvími, například v oblasti managementu budov a energií. Obě vyvinuly svou vlastní referenční architekturu (RAMI4.0 v případě platformy Industrie 4.0 a IIRA v případě IIC). Jako globální společnost je Bosch členem obou organizací.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




auto MOTOL BENI a. s.
BMW Group Česká republika
Standox
BOSCH
Mercedes-Benz