AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Mercedes-Benz
ContiTrade Services s.r.o.
BusPoint


Shell Eco-Marathon Europe 2015: Nové traťové rekordy

Od prvního ročníku v roce 1985 klesla spotřeba paliva téměř čtyřnásobně.

Po měsících příprav a čtyřech napínavých dnech závodění dospěl jubilejní 30. ročník Shell Eco-Marathon Europe ke svému závěru. Letos byly stanoveny tři nové traťové rekordy, dva z nich jsou přitom nejlepšími výkony v celé historii soutěže.

Shell Eco-Marathon vyzývá studenty vysokých i středních škol z celého světa, aby navrhli, postavili vlastní, úsporné vozidlo, a následně s ním soutěžili ve schopnosti ujet co nejdelší vzdálenost na 1 litr benzinu nebo jeho energetický ekvivalent.

Do soutěže se letos zapojilo 197 týmů z 26 zemí, které přijeli do holandského Rotterdamu, aby poměřili své síly ve dvou různých kategoriích – v kategorii futuristických Prototypů a v kategorii UrbanConcept – s možností volby sedmi různých typů energie.

Vítězné vozidlo z úvodního ročníku soutěže by bylo v roce 1985 schopné na pouhý jeden litr paliva urazit vzdálenost z Rotterdamu do Londýna. Nyní, o 30 let později, by tým Microjoule-La Joliverie na stejné množství paliva překonal vzdálenost z Rotterdamu do Moskvy. Jejich výkon 2551,8 km/l v kategorii prototypů poháněných CNG je nejlepším výsledkem letošního ročníku Shell Eco-Marathonu Europe.

Norman Koch, globální technický ředitel Shell Eco-Marathonu, k tomu řekl: „Letos to byl výjimečný ročník. Oslavili jsme třicáté výročí Shell Eco-Marathonu a nyní, ve chvíli, kdy děkujeme a loučíme se s Rotterdamem, hrdě předáváme štafetu do Londýna, který je hostitelským městem pro rok 2016.“

„Byly stanoveny tři nové traťové rekordy a zlepšení jsme zaznamenali především v kategorii UrbanConcept. Celkově týmy předvedly lepší konstrukci a inovace v softwaru pro kontrolu jízdy, jak dokládá vítěz ceny za nejlepší technickou inovaci Vector Ecoteam.“

Vector Ecoteam soutěžil v kategorii Prototypů s vozidlem poháněným elektrickými bateriemi a osazeným systémem, který za pomoci počítače jemně upravuje rychlost jízdy tak, aby zaručil nejnižší spotřebu energie. Francouzský tým TED dosáhl v kategorii Prototypů s benzinovým pohonem 2308,3 km/l a studenti IUT GPM Valenciennes stanovili nový traťový rekord 1323,1 km/l s vozidlem poháněným naftou.

V kategorii UrbanConcept tým Lycee Louis Delage z Francie s benzinovým motorem dosáhl historicky nejlepšího výsledku a traťového rekordu 517,3 km/l, dánský tým DTU Roadrunners dosáhl historicky nejlepšího výsledku a traťového rekordu 665 km/l s vozidlem jezdícím na etanol.

Během čtyř dnů soutěžení dorazilo do Rotterdamu okolo 50 000 diváků, kteří zažili atmosféru Shell Eco-Marathonu a navštívili interaktivní výstavu Shell Energy Lab, která rodinám s dětmi nabídla seznámení s různými druhy energií. Město Rotterdam hostil soutěž Shell Eco-Marathon Europe naposledy a příští ročník se v roce 2016 přesouvá do Londýna.

O Shell Eco-Marathonu

Shell Eco-Marathon je výjimečná celosvětová soutěž, která vyzívá studenty k posouvání hranic v energetické efektivnosti silniční dopravy. Je pořádána v průběhu roku v Asii, Americe a Evropě. Soutěž nabízí prostor pro studenty k testování vozidel, která sami navrhli a sestavili. Jejím cílem je inspirovat mladé lidi ke studiu technických věd a stát se budoucími inženýry a vědci.

Na Shell Eco-Marathonu mezi sebou soutěží a snaží se překonat jeden druhého budoucí generace inženýrů a vědců ve věku 16–25 let z 30 zemí Evropy. Úspěch závisí na celkové vzdálenosti, kterou tým dokáže urazit se svým vozidlem na ekvivalent 1 litru paliva. S holandským Rotterdamem jako hostitelským městem se Shellu daří přinášet soutěž blíže veřejnosti díky speciálně vytvořenému městskému okruhu.

Shell Eco-Marathon je viditelnou ukázkou závazku společnosti Shell pomoci světu naplnit rostoucí energetické potřeby zodpovědným způsobem i demonstrací vzájemné spolupráce mezi studenty, partnery a veřejností.

Shell Eco-Marathon Europe oslavil letos 30. výročí konání závodu. Již počtvrté v řadě se konal v holandském Rotterdamu. Během závodu byla na místě připravena celá řada aktivit, které měla zapojit a inspirovat všechny obyvatele a zvýšit tak jejich zájem o budoucnost využívání energie a technologií, které pomohou uspokojit rostoucí poptávku po energii v budoucnu.

Shell Eco-Marathon je celosvětovou iniciativou, podobné akce se každoročně pořádají v USA a Asii. Shell Eco-Marathon Americas se konal od 9. do 12. dubna v Detroitu a Shell Eco-Marathon Asia proběhl od 26. února do 1. března v Manile na Filipínách.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Scania Czech Republic s.r.o.
Interaction s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika