AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
BusPoint
Mercedes-Benz
Scania Czech Republic s.r.o.

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Havarijní pojištění

Havarijní pojištění

Havarijní pojištění slouží k finanční ochraně vozidla před škodami způsobenými živly nebo vzniklými v důsledku havárie, odcizení, vandalismu či neoprávněného užití vozidla. Pojišťovna vám vyplatí náhradu škody, kterou na pojištěném voze utrpíte.

Havarijní pojištění můžete mít u různých pojišťoven za různé ceny a v mnoha variantách. Liší se jejich cena, výše limitů plnění, kvalita asistenčních služeb, možnost kombinovat různá rizika a zejména způsob, jakým pojišťovna stanovuje pojistnou částku.

Například při dopravní nehodě slouží havarijní pojištění ke krytí škod na vašem automobilu nebo ke krytí škod, na které se nevztahuje povinné ručení. Pokud škodu zaviní druhá zúčastněná osoba, je škoda hrazena z jejího povinného ručení. V případě dopravní nehody bývají kryta rizika poškození vozidla či majetku, ale také škody na zdraví či životech cestujících. Za živelní událost se obvykle považuje požár, výbuch, úder blesku, zřícení skály, pád laviny či stožáru, vichřice, povodeň nebo krupobití.

Cena za havarijní pojištění se odvíjí zejména od toho, jaké vozidlo pojišťujete a jak je staré (starší auto znamená nižší částku za pojištění), kde a jakým způsobem auto provozujete a kdo jej provozuje (řidič, který neměl za celý život jedinou nehodu a provozuje vůz na venkově bude platit jinak než častý klient pojišťoven s městským vozem či firma) a v neposlední řadě hraje velkou roli výše spoluúčasti neboli procento, kterým se podílíte na pojistné události. Další vliv na výšku pojištění má šíře potenciálních plnění. Třeba rozdíl mezi havarijním pojištěním pět let starého auta, jehož cena je 100 000 Kč a stejně starého vozu s cenou 400 000 Kč může být až čtyři a půl tisíce korun. Existuje též mini havarijní pojištění, které kryje pouze škody způsobené živly – to se vám vyplatí, pokud máte třeba velmi staré auto, které moc nepoužíváte a současně bydlíte v záplavové oblasti.

Autor: Inzerce

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




BOSCH
Mitsubishi Motors Česká republika
Toplac s.r.o.
Mercedes-Benz
Auto Fit, spol. s r.o.