AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
BusPoint
Interaction s.r.o.
Scania Czech Republic s.r.o.

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Toyota ohlásila návrat do WRC

Toyota ohlásila návrat do WRC

Společnost TOYOTA Motorsport GmbH (dále jen TMG) se v sezóně 2017 opět zapojí do závodů mistrovství světa v rallye FIA WRC.

V průběhu příštích dvou let bude TMG pokračovat ve zkušebním programu s modelem Yaris WRC v rámci příprav na úspěšný návrat do seriálu, kde TMG v 90. letech získala čtyři tituly mistra světa a tři poháry konstruktérů.

Dnešní zprávu oznámil prezident TOYOTA Motor Corporation Akio Toyoda na tiskové konferenci v Tokiu, kde se veřejnosti poprvé představil Yaris WRC kompletně v oficiálních barvách týmu.

Yaris WRC již absolvoval předběžný testovací program na asfaltových i šotolinových úsecích po celé Evropě, a tak má tým již k dispozici slibný základ, na kterém může v příštích měsících stavět.

Pod kapotou uvedeného vozu najdeme přeplňovaný agregát 1,6 l s přímým vstřikováním o výkonu přes 300 k. Při návrhu podvozkové platformy Yarisu se uplatnily vyspělé technologie simulace, testování a výroby.

Po tomto oficiální potvrzení účasti v programu WRC se vývoj ještě rozšíří, což platí i pro personální obsazení týmu specialistů zabývajících se konstrukcí a provozováním tohoto modelu.

Vůz si již vyzkoušelo několik mladých jezdců; za prvního člena programu pro mladé jezdce týmu (jehož cílem je napomoci vychovávat budoucí rallyové hvězdy týmu TOYOTA) byl vybrán Eric Camilli (27) z Francie.

Eric se do programu vývoje zapojí společně s loňským vítězem závodu Tour de Corse Stéphanem Sarrazinem, jenž je rovněž pilotem továrního týmu pro světový šampionát vytrvalostních soutěží FIA (WEC), a dále se Sebastianem Lindholmem.

Uvedený zkušební program bude zahrnovat několik soutěží WRC po celé Evropě a na nejrůznějších površích. Získané zkušenosti pomohou týmu TOYOTA připravit vůz na závodní sezónu 2017, kde se očekává zavedení aktualizovaných technických předpisů.

Yaris WRC jde ve stopách proslulých vozů TOYOTA s cílem úspěšně vrátit značku do světa WRC; v době soutěžní premiéry tohoto vozu v roce 2017 uplynou bezmála dvě dekády od poslední účasti automobilky v závodech mistrovství světa v rallye (v roce 1999).

Sezóna 1999 byla zároveň tečkou za více než 25 lety nepřetržité účasti TMG v soutěžním sportu. Samotná TMG spatřila světlo světa pod názvem Andersson Motorsport GmbH (nesla jméno zakladatele Oveho Anderssona) a soutěží WRC se účastnila jako TOYOTA Team Europe.

V uvedeném období dosáhla TMG 43 vítězství s ikonickými verzemi modelů jako Celica Twincam Turbo nebo GT-Four, resp. modelem Corolla WRC, za jejichž volanty se vystřídali legendární piloti jako Carlos Sainz, Juha Kankkunen a Didier Auriol.

TMG se do světa rallye vrátila již loni při premiéře zakázkového soutěžního speciálu GT86 CS-R3 navrženého v souladu s regulemi FIA pro kategorii R3.

Yoshiaki Kinoshita, prezident TMG: „Je nám velkou ctí, že jsme byli požádáni navrátit jméno TOYOTA zpět do soutěží mistrovství světa v rallye a zároveň pokračovat v naší účasti ve světovém šampionátu vytrvalostních soutěží. Souběžná účast ve dvou programech motorsportu je samozřejmě velmi náročná, ale my věříme, že máme dost zkušeností a odhodlání uspět. Na naší cestě zpět do WRC toho musíme ještě hodně vykonat, nicméně podpora společnosti Toyota Motor Corporation a našeho prezidenta Akio Toyody je pro nás velkým povzbuzením. Již se těšíme na další kroky našeho rozsáhlého plánu vývoje i programu pro mladé jezdce týmu. Tato doba je velmi vzrušující a na tuto náročnou etapu před námi hledíme s velkým očekáváním.“

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Standox
Iveco Czech Republic, a.s.
Mitsubishi Motors Česká republika
BMW Group Česká republika
BOSCH