AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Scania Czech Republic s.r.o.
Interaction s.r.o.
ContiTrade Services s.r.o.


Pro každé roční období existuje vhodný druh pneumatik

Mnozí motoristé stále jezdí na zimních pneumatikách navzdory dobrému počasí!

Přestože je jaro v plném proudu a léto na dohled, mnozí motoristé stále ještě nepřezuli ze zimních pneumatik na letní. V teplém počasí jsou letní pneumatiky mnohem lepší volbou, nejen co se týče bezpečnosti, ale i z hlediska spotřeby paliva, životnosti pneumatiky a celkových provozních vlastností. Jako pravidlo je dobré si pamatovat, že vhodná doba pro výměnu pneumatik přichází se změnou letního a zimního času.

Bridgestone – největší výrobce pneumatik a pryže na světě – upozorňuje v rámci svého globálního úsilí o zvyšování bezpečnosti silničního provozu všechny motoristy, kteří stále ještě jezdí na zimních pneumatikách, aby je urychleně vyměnili za letní. Měkčí směsi a speciální dezén zimních pneumatik jsou pro jízdu při vyšších teplotách nevhodné. Výsledky interních testů(*) ukazují, že v závislosti na stavu vozovky a teplotě se mohou výkonové parametry mezi zimními a letními pneumatikami v oblastech brzdného výkonu nebo ovladatelnosti lišit o 8 až 30 %. V některých případech, například na mokru, při teplotě vzduchu cca 30 °C, má vozidlo, vybavené kvalitními letními pneumatikami, až o 30 % kratší brzdnou dráhu než vozidlo na zimních pneumatikách. Za určitých podmínek může tento rozdíl dosáhnout dokonce i dvounásobku délky osobního vozu!

Ovšem Jake Rønsholt, ředitel oddělení korporátní a značkové komunikace společnosti Bridgestone Europe, vysvětluje, že bezpečnost není jedinou záležitostí, která stojí v tomto ohledu za úvahu: „Při vyšších teplotách mají zimní pneumatiky také vyšší valivý odpor než letní pneumatiky, což znamená, že v porovnání s letními pneumatikami budou všeobecně hlučnější, zvýší spotřebu paliva a způsobí vyšší emise CO2. Zimní pneumatiky mají při vyšších teplotách navíc sklon k rychlejšímu opotřebení. Samozřejmě přesně naopak je tomu v zimě, kdy rychlejšímu opotřebení podléhají tvrdší směsi letních pneumatik.“

Jinými slovy, nejbezpečnějším a nejekonomičtějším řešením je střídat dvě sady pneumatik – jednu pro zimní období a jednu pro léto – a dbát na jejich výměnu ve vhodnou dobu. Výzkum společnosti Bridgestone opakovaně ukázal, že používání letních a zimních pneumatik ve vhodných podmínkách výrazně prodlužuje životnost obou sad pneumatik. Vyšší počáteční investice se tím velmi rychle vrátí díky nižším celkovým nákladům a vyšší bezpečnosti pro řidiče, cestující a ostatní účastníky silničního provozu.

*Interní testy v souladu se standardními metodami testování společnosti Bridgestone

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Siems & Klein
Standox
BMW Group Česká republika
auto MOTOL BENI a. s.
Interaction s.r.o.