AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
BusPoint
Auto Fit, spol. s r.o.
ContiTrade Services s.r.o.


Scania byla partnerem soutěže Autoopravář Junior 2014

Trojice společností Scania, Bosch a Škoda Auto přispěla i v letošním roce k organizaci prestižní soutěže Autoopravář Junior pro žáky a studenty odborných učilišť a středních škol.

Každý zaměstnavatel působící v automobilovém průmyslu si je moc dobře vědom, že největším bohatstvím jsou šikovní a kvalifikovaní pracovníci. A proto trojice společností Scania, Bosch a Škoda Auto i v letošním roce přispěla k organizaci prestižní soutěže Autoopravář Junior pro žáky a studenty odborných učilišť a středních škol. Věhlas a dobré jméno tohoto tradičního klání potvrzuje i fakt, že v letošním roce to byl už dvacátý ročník soutěže.

Jako obvykle se o co nejlepší umístění chtělo poprat téměř 4500 účastníků ze všech koutů České republiky. Nejprve ale museli uspět v jednotlivých školních a krajských kolech, ze kterých se kvalifikovali jen ti nejlepší do národního finále. A protože organizátoři chtěli zajistit pro všechny soutěžící stejné podmínky, tak finále, podobně jako v loňském roce, nehostila žádná ze zúčastněných škol, ale Service Training Center společnosti ŠKODA AUTO a.s. v Kosmonosech.

Snahu o maximální objektivitu ostatně potvrzuje i Jan Jetmar, technický manažer a školitel Scanie: „S kolegy organizátory jsme soutěž připravili tak, aby se skutečně projevily znalosti a schopnosti budoucích pracovníků v autooborech. Jednotlivé disciplíny připravovaly externí firmy, takže konkrétní zadání bylo do poslední chvíle před soutěžícími utajeno. V řadě případů překvapilo i zástupce škol. Díky tomu jsme se pokusili férovým způsobem nastavit zrcadlo kompetencím budoucích autoopravářů. V současné době je při výchově učňů a studentů v uvedených oborech třeba věnovat pozornost problematice nákladních vozidel a autobusů, která je na školách z nejrůznějších důvodů omezována. V tom vidím největší přínos právě naší firmy při zajišťování soutěže i v rámci projektu Škoda-Bosch-Scania, který je zaměřen na výchovu pedagogických pracovníků.“

České finále probíhalo ve dnech 28. až 30. dubna. A stejně jako v loňském roce, také tentokrát byli soutěžící rozděleni do čtyř kategorií dle své specializace – pro studijní obor autotronik, a učební obory automechanik, karosář a autolakýrník.

Vzhledem k posuzování kompetencí jednotlivých účastníků hrály roli teoretické znalosti i praktické dovednosti soutěžících. Pro mnohé z nich byla novým prvkem také práce pod časovým tlakem, protože pobyt na jednotlivých pracovištích byl omezen. Tento faktor je rovněž důležitý pro jejich osobní rozvoj a budoucí praxi. Mimo dalších odměn čeká na úspěšné účastníky soutěže nabídka pracovních pozic v servisech Scania, dle potřeb firmy na celém území České republiky. A jaké bylo pořadí na medailových pozicích v jednotlivých disciplínách?

Automechanik

  • 1. místo: Dominik Herman (ISŠA Brno)
  • 2. místo: Petr Jirout (SŠA Ústí nad Orlicí)
  • 3. místo: Petr Najman (SŠaMŠ Liberec)

Autotronik

  • 1. místo: Martin Spálovský (SŠTD Ostrava)
  • 2. místo: Lukáš Prokopec (ISŠ Vysoké nad Jizerou)
  • 3. místo: Tomáš Burian (ISŠA Brno)

Karosář

  • 1. místo: Patrik Havel (Škoda Auto a.s., SOU Strojírenské, Mladá Boleslav)
  • 2. místo: Michal Nguyen (SOŠ a SOU Hradec Králové)
  • 3. místo: Sebastian Plecha (SŠA Ústí nad Orlicí)

Autolakýrník

  • 1. místo: Daniel Hutař (SŠAI Praha)
  • 2. místo: Tadeáš Orlík (ISŠA Brno)
  • 3. místo: Miroslav Pecka (Škoda Auto a.s., SOU strojírenské, Mladá Boleslav)

Společnost Scania byla hrdým partnerem jubilejního 20. ročníku soutěže Autoopravář Junior. Vítězům kategorií Automechanik a Autotronik včetně pedagogického doprovodu věnovala třídenní zájezd do Francie, kde je čeká exkurze v montážním závodu Scania v Angers. Ceny výhercům osobně předal pan Radek Liška, ředitel poprodejních služeb Scania CER (Česká republika, Slovensko a Maďarsko).

„Osobně mám radost, že se pro učně a studenty technických oborů pořádají soutěže tohoto typu. Budoucí autoopraváři by měli vědět, že kvalitně provedená práce je klíčem ke spokojenosti zákazníka a že se nevyplácí ani rutinní úkony odbývat. Pokud jsme alespoň hrstce mladých mužů pomohli najít motivaci ke studiu, tak jsem za to velice rád a těším se, že s některými z nich budu mít v budoucnu možnost spolupracovat,“ uvedl po skončení soutěže Liška.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Auto Fit, spol. s r.o.
Interaction s.r.o.
Toplac s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
Mitsubishi Motors Česká republika