AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Mercedes-Benz
BusPoint
Interaction s.r.o.


Žáci Středního odborného učiliště ŠKODA AUTO staví svůj vůz snů

ŠKODA CitiJet: dvoumístný sportovní kabriolet na bázi vozu Citigo. Projekt 16 žáků Středního odborného učiliště ŠKODA AUTO v úzké spolupráci s oddělením designu značky ŠKODA.

Šestnáct mladých talentů firemního odborného učiliště ŠKODA AUTO staví svůj vůz snů: sportovní kabriolet ŠKODA CitiJet. Veřejnosti se tento dynamický dvoumístný vůz představí koncem května na 33. srazu GTI u jezera Wörthersee (28. až 31. května).

Od listopadu 2013 pracují dvě dívky a čtrnáct mladých mužů na svém velice osobním projektu. Žáci firemního odborného učiliště mohou ukázat svou kreativitu. Podporuje je při tom šéfdesigner značky ŠKODA Jozef Kabaň se svým týmem. V současné době probíhají dokončovací práce a koncem května se pak ŠKODA CitiJet představí návštěvníkům srazu GTI.

Tento učňovský projekt je ve společnosti ŠKODA AUTO realizován poprvé. Jeho cílem je posílit kreativitu a odbornost žáků tím, že do vozu promítnou své nadšení a své vlastní nápady. „Je skvělé sledovat, s jakým nasazením a vášní se naši žáci pustili do práce,“ říká Bohdan Wojnar, člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast HR management. „ŠKODA CitiJet je unikátní designová studie plná emocí, která při své premiéře u jezera Wörthersee jistě přitáhne pozornost návštěvníků.“

ŠKODA CitiJet je dynamicky a expresivně pojatý městský kabriolet na bázi modelu ŠKODA Citigo. Exteriér zaujme metalickým lakem v kombinaci modré a bílé a sportovními, modře lakovanými šestnáctipalcovými koly z lehké slitiny. Působivý je také ručně vyrobený zadní spoiler a výfuk s dvojitou koncovkou. Pod kapotou vozu pracuje benzinový motor 1.0 MPI o výkonu 55 kW (75 k).

Sportovní vnitřní výbava vychází z interiéru akčního modelu ŠKODA Citigo SPORT. Patří sem červenou nití obšitý, kůží potažený tříramenný volant, stejně jako kůží potažená rukojeť ruční brzdy a hlavice řadicí páky. Potahy sedadel a vkládané koberce jsou provedeny ve sportovním designu. Přístrojová deska dostane originální bílo-červené provedení. Navíc bude ve voze nainstalována speciální zvuková aparatura o výkonu 300 W a modré osvětlení LED reagující na zvuk.

Učňovským projektem domácí automobilka potvrzuje vysokou úroveň svého odborného vzdělávání. Ve ŠKODA AUTO Středním odborném učilišti strojírenském absolvují žáci tří- nebo čtyřleté vzdělání v technických oborech, zakončené výučním listem nebo maturitou. V současné době učiliště nabízí 13 učebních a studijních oborů, nejoblíbenější z nich jsou tříleté obory automechanik, autoelektrikář a elektrikář. Ze čtyřletých oborů je zájem zejména o obor průmyslový logistik. Učiliště nabízí také nástavbové a dálkové studium.

Vzděláváním mladých lidí přebírá automobilka a Odbory KOVO MB už po dlouhá léta také společenskou odpovědnost. Jen v loňském roce nastoupilo na firemní učiliště 280 mladých lidí. Studium je bezplatné. Práce, vykonaná v rámci výuky, je navíc finančně ohodnocená. Po ukončení studia dostanou všichni žáci a žákyně nabídku pracovního místa ve společnosti ŠKODA AUTO.

Domácí automobilka provozuje v Mladé Boleslavi své vlastní učiliště již od roku 1927 a od té doby se zde vyučilo zhruba 21 500 žáků. V současné době se tu na svou budoucí profesi připravuje téměř 1000 žákyň a žáků.

Popisek k fotografii:

Učni společnosti ŠKODA AUTO staví své auto snů

16 mladých talentů ŠKODA AUTO Středního odborného učiliště strojírenského staví ve spolupráci s šéfdesignerem značky ŠKODA, Jozefem Kabaněm (vpravo), sportovní kabriolet ŠKODA CitiJet.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




BOSCH
Auto Fit, spol. s r.o.
Mercedes-Benz
Toplac s.r.o.
Interaction s.r.o.