AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Iveco Czech Republic, a.s.
Interaction s.r.o.
ContiTrade Services s.r.o.


Nissan představil revoluční zážehový motor 1.5 DIG-T R

V letošním závodě v Le Mans hodlá Nissan vyvolat revoluci nejen jedinečnou elektrickou poháněcí soustavou v útrobách vozu Nissan ZEOD RC. Představí také doplňkový spalovací motor, který by měl zásadně změnit standardy v oblasti výkonu a účinnosti.

Nissan ZEOD RC se v červnu stane prvním vozem, který v Le Mans zajede celé jedno kolo na okruhu Circuit de La Sarthe výhradně na elektřinu. Jedno kolo každého úseku (jeden „úsek" mezi zastávkami na dotankování paliva trvá zhruba hodinu) projede vůz na elektrický pohon, poté se o slovo přihlásí nový 1,5litrový tříválcový přeplňovaný motor Nissan DIG-T R.

Neuvěřitelně malý motor váží pouhých 40 kilogramů, je však schopen vyvinout ohromující výkon 294 kW (400 k). Základní těleso motoru měří pouhých 500 mm na výšku, 400 mm na délku a 200 mm na šířku.

Motor Nissan DIG-T R se vytáčí až k 7500 ot./min a poskytuje maximální točivý moment 380 N.m. S měrným výkonem 10 koní na kilogram nabízí nový motor dokonce lepší poměr hmotnosti a výkonu než motory, které se letos budou používat v seriálu mistrovství světa vozů Formule 1 FIA.

Protože mezi ústřední body celého konceptu vozu Nissan ZEOD RC patří malé rozměry a vysoká účinnost, požádala společnost Nissan o pomoc s vývojem motoru nového partnera v oblasti maziv – společnost Total. Francouzský výrobce maziv s konstruktéry společnosti Nissan úzce spolupracoval na vývoji paliva a maziv posouvajících využití potenciálu motoru na maximum.

V letošním závodě 24 h Le Mans bude Nissan ZEOD RC zařazen do kategorie „Garáž 56". Jde o kategorii vyhrazenou klubem Automobile Club de l‘Ouest pro nové a přelomové technologie, které v klasickém francouzském vytrvalostním závodě ještě nikdy nebyly k vidění.

Poznatky z vývoje revolučního závodního vozu pomohou i při vývoji vozu, který by se podle plánů společnosti Nissan měl v roce 2015 zúčastnit mistrovství světa vytrvalostních vozů FIA ve třídě LMP1.

„Tým našich konstruktérů odvedl na spalovacím motoru opravdu pozoruhodný kus práce," poznamenal Darren Cox, ředitel divize Nissan Global Motorsport.

„Bylo nám jasné, že elektrická část pohonu vozu Nissan ZEOD RC v Le Mans určitě vyvolá pozdvižení. Kombinace elektrického a zážehového motoru, která dokáže na požádání zajistit nulové emise, je ale ohromujícím konstruktérským počinem. Nissan se stane prvním z předních výrobců, který se zúčastní hlavních mezinárodních automobilových závodů s tříválcovým motorem. Naším cílem je udržet si vedoucí pozici v oblasti zmenšování velikosti." Poznatky získané při vývoji motoru najdou uplatnění i u budoucích silničních vozů značky Nissan.

„Naším cílem je definovat nové standardy v oblasti účinnosti, a to u všech aspektů vozu – ať jde o poháněcí ústrojí, aerodynamiku nebo jízdní vlastnosti. Na vývoji poháněcího ústrojí jsme úzce spolupracovali s týmem společnosti Total, a to za účelem snížení tření nejen uvnitř motoru, ale u všech součástí poháněcího ústrojí. Tření je nepřítelem výkonu a úkol vypořádat se s ním patřil k cílům v oblasti účinnosti, na které jsme se soustředili především."

Po rozsáhlých dynamometrických testech vyrazil Nissan ZEOD RC minulý týden poprvé na okruh s elektrickým i spalovacím motorem po kapotou. Zážehový i elektrický motor využívají stejnou pětistupňovou převodovku, z níž je výkon přenášen na vozovku prostřednictvím pneumatik Michelin.

„Na to, že si nás výrobce vozů vybral jako technologického partnera, který mu má pomoci přinést důkaz inovace, můžeme být vždy hrdí, zvláště v souvislosti legendárním závodem 24 h Le Mans. Je to něco, co naše výzkumníky přimělo hledat řešení a v maximální míře využít technických specifikací i vlastností přinášejících úsporu paliva, které náš sortiment maziv TOTAL QUARTZ nabízí pro všechny osobní vozy," podotkl Philippe Girard, odborný zástupce společnosti Total.

V následujících čtyřech měsících podstoupí Nissan ZEOD RC rozsáhlý program testování, a poté si ve dnech 14. až 15. června odbude svou závodní premiéru v závodě 24 h Le Mans.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mercedes-Benz
Mitsubishi Motors Česká republika
auto MOTOL BENI a. s.
Mitsubishi Motors Česká republika
Toplac s.r.o.