AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Iveco Czech Republic, a.s.
Siems & Klein
Auto Fit, spol. s r.o.

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Proč používat zimní pneumatiky?

Proč používat zimní pneumatiky?

Namontovat včas zimní pneumatiky znamená vyšší bezpečnost a lepší ovladatelnost vozidla v zimních podmínkách a výrazné snížení rizika nehody.

DŮVODY PRO POUŽÍVÁNÍ ZIMNÍCH PNEUMATIK

Neexistují univerzální pneumatiky, které by v našich klimatických podmínkách byly vhodné pro celoroční provoz. Buď mají dobré jízdní vlastnosti při vyšších teplotách (letní pneumatiky), anebo jsou vhodné pro provoz při teplotách nižších (zimní pneumatiky). Rozhodující pro výměnu pneumatik jsou průměrné denní teploty + 10 °C.

Běhounová směs zimních pneumatik je měkčí než u pneumatik letních. Díky ní mají zimní pneumatiky dobré vlastnosti i při nižších teplotách, tzn. i v podmínkách, kdy běhounová směs letních pneumatik tvrdne a ztrácí adhezní vlastnosti. To znamená, že zimní pneumatiky jsou při nižších venkovních teplotách výrazně bezpečnější. Přitom vůbec nemusí jít o jízdu po zasněžených vozovkách, zimní pneumatiky jsou bezpečnější i na suchých vozovkách.

Tvar a uspořádání dezénu a jednotlivých drážek zimních pneumatik jsou voleny tak, aby byly optimální právě pro zimní provoz. Zimní pneumatiky mají lepší záběrové a samočisticí vlastnosti.

Komfort jízdy se zimními pneumatikami je srovnatelný s jízdou na letních pneumatikách, včetně nízké hlučnosti. Současné moderní zimní pneumatiky nemají nepříznivé vlastnosti dřívějších zimních pneumatik.

Autor: Autoklub ČR

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




BOSCH
auto MOTOL BENI a. s.
Scania Czech Republic s.r.o.
Mercedes-Benz
Interaction s.r.o.