AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
BusPoint
Iveco Czech Republic, a.s.
Interaction s.r.o.


Titul Gentleman silnic míří do obce Čistá u Horek

Odvážní muži pomohli řidiči ze zdemolované Felicie, která zůstala ležet na střeše v potoce.

Jiří Ryšálek a Jan Bursa byli dnes v Jilemnici na Liberecku oceněni tituly Gentleman silnic, které jim v rámci společného projektu předali zástupci České pojišťovny a Policie ČR. Mohou se tak jako 86. a 87. Gentleman v pořadí pochlubit tímto prestižním oceněním udělovaným od roku 2004 těm, kteří neváhají při vážné dopravní nehodě poskytnout pomoc druhým. Dvojice mužů si kromě titulů odnesla také chytré mobilní telefony s užitečnou aplikací Pojišťovna, jejíž součástí je rovněž profesionální návod první pomoci.

Vážná dopravní nehoda se odehrála na začátku letošního roku. Poklidný večer v obci Čistá u Horek na Jilemnicku rozčísla dutá rána. „Seděli jsme u televize a najednou jsme uslyšeli hluk. Manželka se běžela podívat z okna a hned na mě volala, že v potoce leží na střeše auto, a tak jsme vyběhli ven,“ vysvětluje první okamžiky bezprostředně po nehodě Jiří Ryšálek.

K havarované škodovce přiběhl na pomoc také Jan Bursa. Kvůli špatnému veřejnému osvětlení bylo těžké rozpoznat, kolik osob se ve zdemolovaném voze nachází. „Bylo ticho, nikde nic, nikdo se neozýval, nebylo téměř nic vidět. Rozeznali jsme auto obrácené střechou k zemi, jejíž část byla navíc ponořena v potoce. V tu chvíli bylo velmi obtížné se k Felicii dostat. Zhruba jednu minutu jsme jen chodili kolem a snažili se vymyslet, jak zraněnému pomoci,“ upřesňuje detaily Jiří Ryšálek, jehož žena volala záchrannou službu.

Jediným možným způsobem, jak se ke zraněnému kvůli deformaci automobilu dostat, bylo skrze rozbité okno pátých dveří. Na zadním sedadle byla umístěna dětská sedačka, která však byla naštěstí v době autohavárie prázdná. Jakmile se podařilo dvojici mužů proniknout do vozu, uviděli, že zraněný má zapnutý bezpečnostní pás a jeho hlava je zčásti ponořená ve vodě. Jednali tedy bez sebemenšího zaváhaní a následně se vše dle slov Jiřího Ryšálka seběhlo velmi rychle. Řidiče vozidla vytáhli společně s Janem Bursou zadními dveřmi ven. Kvůli chladnému počasí ho ihned zabalili do teplých dek a snažili se zraněného do příjezdu záchranné služby udržovat při vědomí, což se i přes jeho vážná poranění hlavy podařilo.

A jaké pocity při tom zažívala dvojice mužů, kteří svým nasazením přímo přispěli k záchraně lidského života? „Když nad tím uvažuji, vlastně si místy ani nepamatuji, co se odehrálo. Člověk v takové situaci vůbec nepřemýšlí, že leze do ledové vody. To vše mi došlo až zpětně, když jsem mokrý přišel domů a začal si plně uvědomovat, co se vlastně stalo,“ komentuje zásah Jiří Ryšálek.

Každý Gentleman silnic získává kromě originálního certifikátu také chytrý mobilní telefon s nainstalovanou aplikací Pojišťovna. S její pomocí mohou nejen řidiči jakoukoli nehodu velmi rychle nahlásit policii, záchranné službě nebo hasičům a díky ní mají rovněž stále při ruce praktické a zdravotnickými odborníky ověřené rady, jak poskytovat první pomoc.

Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal pan Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu tehdy sedmnáctiletého mladíka. Od té doby už ocenění převzalo 87 lidí (z toho 14 žen) na 39 místech po celé České republice.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Toplac s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
Standox
BOSCH